Dieren: wildlife als nationaal symbool

Dieren: wildlife als nationaal symbool

door Janine Kervel

Australiërs zijn gek op hun unieke wildlife. Dat blijkt wel uit het nationale wapen. Hierop staan een emoe en een kangoeroe afgebeeld, twee dieren die oorspronkelijk alleen in Australië voorkomen. Ook op de Australische dollar munten staan verschillende diersoorten, zoals het vogelbekdier, de kangoeroe en de mierenegel.

In Australië gelden strenge regels en wetten omtrent de omgang met de dieren. Dat is niet zo gek als je nagaat dat het land met de grote verscheidenheid aan natuur en verschillende klimaten het thuis is van veel bijzondere diersoorten.

ZELF NAAR Australië?

Bekijk alle 114 reizen naar Australië

Kangoeroe

Het allerbekendste Australische dier is het nationale symbool, de kangoeroe. Er leven maar liefst 69 verschillende soorten roo's in Australië. Je vindt deze werkelijk overal: in bomen en op rotsen. Soms zie je een kangoeroe in een kustplaats op het strand liggen zonnebaden. En zelfs in het droge, rode woestijnhart van Australië komen ze voor.

Een groep kangoeroes wordt in het Engels mob genoemd en in het Nederlands een troep. In sommige gevallen hebben deze dieren ook wel wat weg van een bende. Een troep van tientallen dieren verzamelt zich op het veld, terwijl twee mannetjes in het midden van de massa al boksend om elkaar heen springen.

Koala

Het andere nationale dier is de koala, of buidelbeer. Koala's zijn net zoals kangoeroes buideldieren en hebben niks met beren te maken. Door de gelijkenis met de teddybeer, wordt een koala toch zo genoemd. En eerlijk is eerlijk, de dieren zien er ook wel erg knuffelbaar uit.

De koala komt voornamelijk in het oosten en zuiden van Australië voor. Alhoewel je ze in het wild tegen kunt komen in eucalyptusbomen, is het een bedreigde diersoort. Als je met een koala op de foto wilt, betaal je verplicht een bedrag dat wordt geschonken aan het behoud van de leefomgeving en het beschermen van koala's.

Krokodillen

Verder kruipen er Down Under aardig wat reptielen rond. Zoutwaterkrokodillen worden liefkozend salties genoemd, maar zijn verre van schattig. Ook bij de zoetwatervariant wil je niet in de buurt komen.

En wat dacht je van de vele slangensoorten die het regenwoud onveilig maken? Nergens ter wereld komen zoveel giftige soorten voor als in Australië. Toch hoef je als reiziger met gezond verstand geen zorgen te maken.

Kookaburra

In de grotere steden zie je 's avonds veel flying foxes uitvliegen. Dit zijn een soort vleermuizen die overdag in groten getale in bomen hangen. 's Avonds trekken ze er op uit, op zoek naar voedsel.

Ook vind je met name langs de oostkust veel kookaburra's. Dit is een bijzondere vogel, met een klein lichaam en een grote kop. Als deze maffe vogel zijn snavel opent, lijkt het alsof je apen hoort brullen. In New South Wales vind je de laughing kookaburra, in Queensland de blue winged kookaburra.

Vogelbekdier

Maar een van de meest bijzondere dieren is toch wel het vogelbekdier. Dit beest heeft een snavel, maar ook zwemvliezen, een beverstaart en een dikke vacht. Jammer genoeg is het vogelbekdier vrij schuw en zul je het niet zomaar spotten in een beekje of rivier.

Overal in Australië kom je bijzondere dieren tegen. Of het nu in de stad is, waar veel ibissen of 'rats of the sky' rondlopen, of in de Outback. Het wildlife Down Under betekent een complete wereld van unieke diersoorten.

Reizen Australië

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Oceanie.nl kenner
Sponsors