Fiordland National Park in Nieuw-Zeeland - Oceanie.nl

Fiordland National Park

door Maarten van Dun bekijk highlights op kaart

De Milford, Doubtful en Dusky Sound behoren volgens elk reisblad tot de mooiste plekken ter wereld. Hun ruigheid, schoonheid en stilte zijn ongeëvenaard. Net als hun onbereikbaarheid.

Wat is er te doen in Fiordland National Park?

 • 1.

  De Milford Track. Vijf dagen loop je door de wildernis. Je bent helemaal alleen, omgeven door dichte bossen en mist. Na een lange tocht kom je aan bij het Achtste Wereldwonder, Milford Sound.

 • 2.

  Reis naar Doubtful Sound, waar dolfijnen en zeehonden in het brakke water leven. De watervallen stromen vanaf de hoge kliffen het zeewater in. Dit zorgt voor een uniek ecosysteem, waar zelfs walvissen en orka’s langskomen tijdens hun lange tochten.

 • 3.

  Maak een rondvlucht boven de mysterieuze Dusky Sound, die alleen vanuit de lucht te bezichtigen is. Over land is het onmogelijk om bij Dusky Sound te komen, waardoor de fjord nog volledig onaangetast is.

 • 4.

  Milford Sound is de bekendste van de drie fjorden. Het kan er druk zijn, maar de omgeving is adembenemend. Smeltwater valt in grote watervallen naar beneden. Het spiegelgladde oppervlak van het water wordt slechts doorbroken door de vin van een dolfijn.

 • 5.

  Huur een kayak en peddel over het water van Milford Sound. Een grote boot is perfect om de omvang van de fjord te verkennen, maar in een kayak besef je pas echt hoe indrukwekkend de omgeving is.

Meer 1-5

Lees meer over Fiordland National Park

De mist van de Tasmaanse zee richting de bergtoppen van het Fiordland National Park verhult een mysterieus landschap. Watervallen stromen langs de bergwanden in het zuiden van Nieuw-Zeeland.

Ze dragen water met zich mee uit de hoger gelegen, dichte tropisch regenwouden. In de diepe valleien liggen de uitgestrekte inhammen die ook wel de drie Sounds worden genoemd.

Achtste wereldwonder: Milford Sound

De belangrijkste attracties van Fiordland zijn de zogenaamde Sounds. Milford, Doubtful en Dusky Sound zijn drie enorme inhammen, die vanaf de zee kilometers ver het land in stromen. De schrijver Rudyard Kipling noemde Milford Sound 'het achtste wereldwonder.'

De meest spectaculaire van de drie Sounds stroomt vijftien kilometer landinwaarts. De brede fjord wordt aan beide kanten geflankeerd door kliffen van meer dan twaalfhonderd meter hoog. Het blauwe water weerspiegelt de besneeuwde top van Mitre Peak, de hoogste berg in de omgeving.

Mysterieuze mist

De bergen van Fiordland stuwen de laaghangende bewolking van de Tasmaanse Zee omhoog. Daar vormt die dauw regendruppels. Het resulteert in meer dan zeven meter regenval per jaar. Tien keer zo veel als in Nederland. De mist geeft het oeroude landschap een mysterieuze sfeer.

Milford Sound is de populairste van de drie inhammen en dus ook de drukste. Desondanks zorgt het majestueuze landschap er voor dat een gevoel van verlatenheid en nietigheid je toch overvalt.

Doubtful Sounds

De bewoners van Te Anau, het kleine plaatsje dicht bij de fjorden, zeggen niet graag welke van de drie zeearmen het mooiste is. Het is ook een onmogelijke keuze.

Doubtful Sound heeft niet de kenmerkende Mitre Peak van Milford Sound, maar de plek is wel nagenoeg onaangetast. Doubtful is alleen per boot te bereiken met een georganiseerde tour, waardoor het water van de baai vaak verlaten is. Dusky Sound is alleen te zien vanuit de lucht.

Diepzeevissen

Honderden watervallen vullen vanuit de bergen het zeewater van Doubtful Sounds aan. Doordat het water door dichte bossen stroomt, neemt het veel aarde en hout met zich mee.

Het zoete water mengt slecht met het zoute water en dus vormt zich bovenop het zeewater een metersdikke laag vol modder en takken.

Het zonlicht bereikt daardoor nauwelijks het onderliggende zeewater. Het is een situatie die te vergelijken is met de diepste delen van oceanen. In het relatief ondiepe water van Doubtful Sound leven daardoor vissen die normaal gesproken alleen op kilometers diepte zou aantreffen.

De laag modder en rottend hout maakt het water van Doubtful Sound bovendien zeer voedselrijk. De baai is dan ook vol met leven. Je vindt er vaste groepen dolfijnen en zeehonden, pinguïns en soms zelfs migrerende walvissen als bultruggen en potvissen.

Milford Track

De Milford Track is de ideale tocht om de omgeving van de Sounds te ontdekken. Dit legendarische pad leidt in vijf dagen vanaf Lake Te Anau naar Milford Sound. Het staat ook wel bekend als The Finest Walk in the World.

Je kunt echter natuurlijk ook de lucht in. Een vlucht is prijzig, maar het uitzicht is onbetaalbaar. Vanuit de lucht is duidelijk te zien hoe woest en afgelegen het Fiordland National Park is.

Het is ook de manier om Dusky Sound te zien. De grootste van de drie zeearmen is onbereikbaar over land.

bekijk highlights op kaartHebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Oceanie.nl leuk op Facebook.Ga goed voorbereid op reis naar Nieuw-Zeeland!

• Bekijk voor vertrek naar Nieuw-Zeeland de handige gezondheidstips en informatie over gezondheidsrisico’s op gezondopreis.nl

• Laat u thuis vaccineren voor uw reis naar Nieuw-Zeeland. Maak een afspraak op Thuisvaccinatie.nl.

• Ga je binnenkort op vakantie en heb je een visum nodig? Vraag deze met 15% korting aan via    VisumCentrale!

Win twee tickets naar New York!

Win een reis naar New York. Doe mee met Het Grote Verre Reizen Onderzoek.

Vind je dit leuk, interessant, helemaal te gek? Bekijk dan:

Advertentie

Vind jouw favoriete continent leuk en........

 • - Ontvang het leukste, grappigste en interessantste reisnieuws uit jouw continent
 • - Ontvang speciale reisaanbiedingen
 • - Doe mee met acties en win reisgidsen, vliegtickets en leuke andere prijzen

Vind de continenten waar jij graag heen wil reizen Leuk op Facebook of volg via Twitter


Follow on Twitter
Follow on Twitter
Follow on Twitter
Follow on Twitter
Follow on Twitter
Follow on Twitter

Partners Oceanie.nl:
Laat je inspireren.Iedere week een van de moosite plekken ter wereld in je mailbox