Oceanie.nl
neemt je mee naar de tattoo's van Polynesië
Van statussymbool tot sieraad

De tattoo wordt ook wel 'de moeder aller kunsten' genoemd. Oceanie.nl dompelt je deze week onder in een eeuwenoude traditie die haar oorsprong vindt op de Polynesische eilanden.

Volgens een legende vertrok een groep kunstenaars per boot van Fiji naar Samoa om daar inkttekeningen te introduceren. Dat werden lichaamstekeningen. Ze zongen de tekst "tatoeëer de mannen, niet de vrouwen". Dit had eigenlijk omgekeerd moeten zijn. Hierdoor werden de mannen in plaats van de vrouwen getatoeëerd.

Er is een en ander veranderd, maar de Samoaanse tatoeërder Petelo Sulu'ape werkt nog steeds met een beitel. Sulu'ape was deze week te gast én aan het werk in het Amsterdam Tattoo Museum.


Lees alles over tattoo's in deze nieuwsbrief.

De meest bekende tattoo's uit de Pacific zijn waarschijnlijk die van de Maori's. Dit zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. De lijnen en tekens in een tattoo op het gezicht van een Maori vertellen wat de status van diegene is. 
De Maori noemen de tattoo Ta Moko. Het tatoeëeren is verheven tot kunst. Met een beitel worden lijnen heel precies gekrast en vervolgens gevuld. Bij de mannen op gezicht, kont, dijen en armen. Bij de vrouwen op de kin en lippen.
Er zijn weinig woorden die hun oorsprong in een Polynesische taal hebben. Maar het woord tattoo is afkomstig van het Polynesische tatau. Dit is niet zo raar als je nagaat dat de kunst van het tatoeëren is begonnen op Polynesië.
Jong, oud, man en vrouw. Iedereen op Samoa lijkt het lichaam te versieren met een tatau. Ieder ontwerp wordt in overleg ontworpen dat bestaat uit vastgelegde patronen die naar de natuur verwijzen zoals een schelp of duizendpoot.
De mannen van Tonga hebben op zowel de armen als de benen hele bijzondere tatau's. Ter vervanging van kleding tatoeëren de mannen een complete broek op hun lijf waarbij geen enkel stukje wordt overgeslagen.


VERGELIJKBARE
HIGHLIGHTS
sss Tuamote
Frans-Polynesië
Vavav'u
Tonga
Malakula
Vanuata
Noumea
Nieuw Caledonië
REISAANBIEDINGEN

Ook zin gekregen in Fiji en Samoa? Pacific Island Travel biedt een 28-daagse Bounty rondreis naar de Stille Zuidzee aan met prijs op aanvraag.

Pacific Island Travel brengt je ook naar Vanuatu of Frans-Polynesië met een respectevelijk 10daagse of 17daagse rondreis.

Leren duiken en de handen uit de moouwen steken tijdens vrijwilligerswerk? Dat doe je met Activity International op Fiji.

Updated: 11 november 2011
Meer tattoo's?
Tattoos hebben verschillende betekenissen. Van statussymbool tot sieraad. Het Amsterdam Tattoo Museum vertelt het verhaal van de Dayaks in Indonesië tot die van de Nieuw-Zeelandse Maori's.


De collectie bestaat uit honderden tattoowerktuigen en machines, schilderijen en tekeningen, prachtige portretseries en zelfs stukken getatoeëerde huid. 

Wij mogen van het Amsterdam Tattoo Museum een aantal tassen en t-shirts weggeven. Hou Facebook in de gaten!
      
Meer Polynesië
Zou er één Polynesisch eiland in de Stille Zuidzee liggen dat géén hemel op aarde is? Nouméa in Nieuw-Caledonië behoort in ieder geval wél tot de categorie paradijs. Bienvenue op dit Franse eldorado!
Bezoek:
Designed by Synsation §
© 2011, Getaway™ All rights reserved.

Afmelden kan door een verzoek te zenden naar contact@oceanie.nl of hier uit te schrijven.
Onze voorwaarden.