Mamanuca in Fiji - Oceanie.nl

Mamanuca

door Katja Keuchenius bekijk highlights op kaart

De Mamanuca eilanden zijn zo klein, dat lange tijd iedere ontdekkingsreiziger er langs voer. Gelukkig staan ze nu op de kaart. Duiken, surfen en chillen op het strand in de tropische zon.

Wat is er te doen in Mamanuca?

 • 1.

  Tijd voor wat actie? Spring op een bananenboot en laat je achter een speedboot door het water trekken.

 • 2.

  Ga snorkelen in de heldere wateren rondom Mamanuca. Overal waar je kijkt zul je de kleurrijkste vissen zien.

 • 3.

  Pak een mand vol lekker eten en drinken voor een romantische strandpicknick. Vergeet vooral de verse kokosnoot niet!

 • 4.

  Vlieg met een helikopter of watervliegtuig naar een van de Mamanuca eilanden. Vanuit de lucht heb je een mooi uitzicht op de verzameling eilandjes.

 • 5.

  Actief genoeg geweest? Breng de dag door op het Sunset strand van Mana eiland. Zon, strand en zee zover het oog reikt.

Meer 1-5

Lees meer over Mamanuca

Als verfspetters liggen de Mamanuca eilandjes in de Stille Oceaan. De eilandjes, behorend tot de Fiji archipel, zijn slechts enkele vierkante kilometers groot, voor een deel onbewoond en nog vrijwel onaangetast.

Op een bootje vaar je over het knalblauwe water van de archipel. Je lijkt de enige op de wereld. Slechts de kleurige vissen onder je houden je gezelschap. Toch liggen de eilanden nog geen uur varen vanaf de stad Nadi, ten westen van het hoofdeiland Viti Levu.

Schilpadden op vulkanische eilanden

Op het goudgele strand van Navadra eiland leg je aan. Er is niemand te bekennen. Schildpadden hebben hun sporen in het zand achterlaten.

Via zwarte rotsen klim je omhoog voor een wandeling. De grond is vulkanisch, zoals op veel andere Mamanuca eilanden.

Bij Fiji duikt de Pacifische aardplaat onder de Indo-Australische aardplaat. De vulkanische activiteit die daardoor ontstaat, brengt eilandjes zoals de Mamanucas aan het wateroppervlak.

Filmset

Zoals Navadra liggen er nog ruim twintig eilanden in de Mamanuca archipel. Zeven daarvan komen tijdens vloed onder water te staan. Rondom allen is veel koraal te vinden, evenals dat zij allen bedekt zijn met zandstranden en wuivende palmen.

De Mamanucas prijken in verschillende filmsets. Op het kleine, onbewoonde eiland Monuriki spoelde bijvoorbeeld Tom Hanks aan in Cast Away.

Ontdekker Blent

De eilanden zijn zonder uitzondering klein. Malolo eiland is met zijn tien vierkante kilometer veruit de grootste. En zelfs dat is nog meer dan drie keer zo klein als Vlieland. Het duurde dan ook lang voordat de Europeanen deze stipjes op de kaart ontdekten.

Kapitein C. Blent ontdekte Malolo eiland officieel in het jaar 1799. Bekender, en beruchter, is echter Charles Wilkes. Hij legde in 1840 aan op Malolo.

Tijdens voedselonderhandelingen met de eilandbewoners sloeg de vlam in de pan. Charles Wilkes moest twee mannen van zijn expeditie op Kadavu eiland begraven.

Gastvrijheid na Wilkes

Charles Wilkes en zijn mannen voerden grote wraakacties uit, waarbij ze steden en gewassen vernielden en veel bewoners vermoordden. Maar uiteindelijk werd het rustig tussen de Mamanuca bewoners en de Westerlingen. Het opperhoofd van Malolo beloofde zelfs om voortaan elke bezoeker als vriend of zelfs als kind te ontvangen.

Die gastvrijheid is tot nu toe blijven plakken. Op elk bewoond eiland ontvangen de Mamanucanen je vriendelijk en nodigen je uit om mee te doen met de festiviteiten. Soms zingen ze zelfs een welkomstlied. Het vrolijke Bula, welkom, zal in elk geval niet ontbreken.

Zonnig Fiji

‘s Middags lig je op het witte Sunset strand van Mana eiland. Je kunt er op elk tijdstip van de dag zwemmen in het warme, blauwe water.

De zon schijnt de hele dag onverstoord door. Dit deel van Fiji heeft de hoogste zonfactor van het hele zuidelijke Pacifische gebied.

Surfen en duiken

Om de dieren onder water te zien, hoef je nauwelijks nat te worden. Vanaf een goede rots kun je al babyhaaien zien jagen op kleine visjes. Waterslangen glijden het strand op. Als je niet oppast stap je in het ondiepe water op een rog. De mamanucas zijn één groot aquarium.

Één voor één meren bootjes met tevreden surfers en duikers aan. Zij zijn nog net op tijd terug voor de zonsondergang. Vanaf Sunset beach kijk je naar het Westen en zie je de zon in duizenden kleurtinten de zee in zakken.

bekijk highlights op kaartHebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Oceanie.nl leuk op Facebook.Ga goed voorbereid op reis naar Fiji!

• Bekijk voor vertrek naar Fiji de handige gezondheidstips en informatie over gezondheidsrisico’s op gezondopreis.nl

• Laat u thuis vaccineren voor uw reis naar Fiji. Maak een afspraak op Thuisvaccinatie.nl.

• Ga je binnenkort op vakantie en heb je een visum nodig? Vraag deze met 15% korting aan via    VisumCentrale!

Win twee tickets naar New York!

Win een reis naar New York. Doe mee met Het Grote Verre Reizen Onderzoek.

Vind je dit leuk, interessant, helemaal te gek? Bekijk dan:

Advertentie

Vind jouw favoriete continent leuk en........

 • - Ontvang het leukste, grappigste en interessantste reisnieuws uit jouw continent
 • - Ontvang speciale reisaanbiedingen
 • - Doe mee met acties en win reisgidsen, vliegtickets en leuke andere prijzen

Vind de continenten waar jij graag heen wil reizen Leuk op Facebook of volg via Twitter


Follow on Twitter
Follow on Twitter
Follow on Twitter
Follow on Twitter
Follow on Twitter
Follow on Twitter

Partners Oceanie.nl:
Laat je inspireren.Iedere week een van de moosite plekken ter wereld in je mailbox