Australië Klimaat

Australië Klimaat

Wat voor klimaat kun je verwachten in Australië?

Door zijn enorme geografische omvang kent Australië verschillende klimaatzones en is het weer in Australië per regio anders. Zo heeft het droge binnenland een woestijnklimaat. Hier is het overdag snikheet, maar 's nachts kan het koud zijn. Het zuiden heeft een meer gematigd klimaat, met warme zomers en zachte winters. In het tropische noorden zijn er twee verschillende seizoenen, het droge seizoen en het regenseizoen.

In het tropische noorden heerst het hele jaar door een vochtig, warm klimaat. Tijdens het regenseizoen regent het iedere dag flink, al duren de buien vaak kort. De temperatuur stijgt tot boven de dertig graden tijdens het regenseizoen. Het kan flink stormen en tropische orkanen trekken over het gebied.

ZELF NAAR Australië?

Bekijk alle 114 reizen naar Australië

In het oostelijke Queensland en grote delen van West-Australië heerst een subtropisch klimaat. Gedurende het hele jaar liggen de temperaturen er tussen de twintig en dertig graden Celsius.

In de Outback regent het praktisch nooit. Omdat er nauwelijks wolken zijn in dit gebied, koelt het 's nachts erg af. In de zomer is het er heet: temperaturen van veertig graden Celsius zijn geen uitzondering. In de winter is het overdag ongeveer 22 graden Celsius.

In de zuidelijke delen van Australië zou je het klimaat als middellandse zeeklimaat kunnen omschrijven. De temperaturen variëren tijdens de zomermaanden van 25 tot 38 graden Celsius en in de winter is het zo'n veertien graden. Op het zuidelijke eiland Tasmanië heerst een iets kouder klimaat, mede doordat het relatief dichtbij de Zuidpool ligt.

Welke seizoenen zijn er in Australië?

Het grootste gedeelte van Australië kent dezelfde seizoenen als Nederland: zomer, herfst, winter en lente. Doordat Australië op het zuidelijk halfrond ligt, valt de Australische zomer in december, januari en februari. In de maanden juni en juli is het winter.

In het tropische noorden zijn er slechts twee seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen. Het natte seizoen begint in november en duurt ongeveer tot april. Daarna breekt het droge seizoen aan, al regent het nog steeds regelmatig. De temperatuur daalt tussen mei en oktober behoorlijk.

Met welke natuurkrachten moet je rekening houden in Australië?

Australië heeft een ongerepte natuurlijke schoonheid. Grote gebieden zijn nog onbewoond. Aangezien de weersomstandigheden in Australië extreem kunnen zijn, moet je altijd goed voorbereid op pad gaan. Hulp kan soms ver weg zijn. Hou daar rekening mee als je de natuur van Australië gaat verkennen.

Het kan gemeen heet zijn in Australië. Vooral in de Outback, maar ook in andere delen van het land. De zon brandt meedogenloos. Dat heeft gevolgen voor mens en machine: zorg ervoor dat je genoeg zonnebrandcrème bij je hebt en let er op dat je auto niet oververhit raakt.

Tijdens het regenseizoen in het noorden treden rivieren regelmatig buiten hun oevers. Wegen overstromen. Hou het nieuws in de gaten en informeer bij lokale bewoners wat de staat van de wegen is. Probeer nooit zonder ervaring of begeleiding een ondergelopen weg over te steken. Hou er bovendien rekening mee dat er krokodillen in het water kunnen zitten.

Giftige dieren komen in heel Australië voor. Kwallen, slangen en spinnen kunnen dodelijk zijn. Vraag lokale bewoners om advies als je van plan bent een bepaald gebied in te gaan. Wees voorzichtig met dieren, zelfs als je denkt dat ze niet giftig zijn. Sommige dodelijke slangen lijken erg op ongevaarlijke soortgenoten.

Reizen Australië

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Samoa kenner
Sponsors