Bijzondere natuur van Nieuw-Caledonië

Bijzondere natuur van Nieuw-Caledonië

door Getaway Travel

Nieuw-Caledonië kent door haar afgelegen ligging een bijzondere natuur. Nergens vind je zoveel opmerkelijke dieren en planten als op deze geïsoleerde eilandengroep. Zowel onder water als boven water is het een unieke plek in de Stille Oceaan.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Tonga, Fiji en Samoa, is Nieuw-Caledonië miljoenen jaren geleden ontstaan. De buurlanden zijn van vulkanische origine. Maar de eilanden van Nieuw-Caledonië kwamen tot stand toen de zeeplaat met daarop ook Nieuw-Zeeland zich afscheidde van het huidige Australische vasteland.

Doordat het land geïsoleerd raakte vind je hier veel unieke dier- en plantsoorten. Een verzameling van vogels, krokodillen en schildpadden komen alleen voor op Nieuw-Caledonië. De kagu is een vogel die alleen hier in het wild voorkomt. Een kagu kan niet vliegen. Nieuw-Caledoniërs zijn zo trots op het dier dat het als nationaal symbool wordt gezien.

Regenwoud vs droog woud

In het oosten van Nieuw-Caledonië, waar veel regen valt, vind je regenwouden. Dit gebied bestaat uit de Loyalty Islands, Île des Pins en het oostelijke gedeelte van Grande Terre. Het westen van Grande Terre kent een heel andere biodiversiteit. Hier liggen de bedreigde droge wouden van Nieuw-Caledonië.

De unieke droge wouden werden in het verleden door Europeanen gebruikt om voedsel te verbouwen. Hierdoor zijn grote stukken van de ecosystemen in het bos verdwenen. Het oosten van Nieuw-Caledonië bleef behouden. Dit gedeelte is in handen van de oorspronkelijke eilandbewoners, de zogenoemde Kanak.

De natuur van Nieuw-Caledonië is zeer divers. Afhankelijk van de bodem, hoogte en geografische ligging vind je watervallen en bergen. En zo is het eiland Île des Pins, zoals de Franse naam doet vermoeden, voornamelijk begroeit met naaldbomen.

Koraalrif

Nieuw-Caledonië ligt op 2,5 uur vliegen van Sydney. Miljoenen jaren geleden maakten de eilanden zelfs deel uit van de grond van het Australische gebied. Waar de buren Down Under trots zijn op de toeristische trekpleister van het Great Barrier Reef, mogen ook de eilandbewoners niet klagen. De Franse eilanden worden namelijk omringd door een prachtig rif, dat zelfs op de Wereldergfoedlijst van UNESCO staat.

De lagune die Nieuw-Caledonië omringt is maar liefst 23.000 vierkante kilometer groot. UNESCO heeft hier 15.000 vierkante kilometer van erkend als werelderfgoed. In de lagune ligt het op een na grootste koraalrif ter wereld. De 8.000 kilometer bedekkende koraalriffen bestaan uit negenhonderd verschillende soorten koraal. Hiervan komen vele soorten alleen in Nieuw-Caledonië voor.

Wondere onderwaterwereld

Duikers van over de hele wereld komen naar Nieuw-Caledonië om de wondere onderwaterwereld te bekijken. Niet alleen de muren van koraal, bogen, tunnels en grotten trekken veel aandacht. In het water zijn duizenden dieren te ontdekken.

Mantaroggen, haaien en zeeschildpadden zullen je passeren als je in het kristalheldere water duikt. Vier soorten schildpadden en bultrugwalvissen zijn dol op de lagune.

Maar ook het spotten van zeekoeien is geen uitzondering. Veel dieren kiezen voor de wateren en stranden van Nieuw-Caledonië om zich voort te planten.

Vind je reisorganisatie

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Oceanie.nl kenner
Sponsors