Île des Pins

Île des Pins

door Maarten van Dun

In de Stille Zuidzee wordt een ministukje Frankrijk goed bewaard. Waar Franse gevangen hun tijd uitzaten, eet je nu croissants en baguettes in de Stille Zuidzee.

Wat doe je als je wordt verbannen naar het paradijs? Als je levenslang gevangen moet zitten op een tropisch eiland? Het overkwam een groep revolutionairen uit Parijs. In de achttiende eeuw werden zij naar Île des Pins gestuurd, in de Stille Zuidzee.

Franse macht

Het eiland is onderdeel van Nieuw-Caledonië, een Frans overzees gebied aan de andere kant van de wereld. In 1871 wilden een groep Parijzenaars dat de macht in Frankrijk beter verdeeld zou worden. Deze groep heette de Commune van Parijs.

Ze grepen de macht in Parijs en wisten de hoofdstad twee maanden te regeren. De Franse regering sloeg echter hard terug. De meeste opstandelingen werden gedood. Een klein gedeelte werd zo ver mogelijk van Frankrijk vandaag gevangen gezet. Zij werden verbannen naar Île des Pins, in Nieuw-Caledonië.

Lagune van koraal

Op Île des Pins vormden de hagelwitte stranden de gevangenismuren. De gevangenen leefden onder de tropische zon. Een van 's werelds grootste koraallagunes begrensde de leefwereld van de voormalig rebellen. Vanaf het witte poederstrand, ontstaan door de zee die al duizenden jaren over het koraal glijdt, keken de Parijzenaren naar de horizon.

Zo'n honderdveertig jaar later is Île des Pins nog steeds een geïsoleerd eiland. Slechts vijftien kilometer lang en nog geen vijftien kilometer breed. Midden in de Stille Oceaan. Ooit dus een gevangeniskolonie voor oud-strijders. Nu een slaperig eiland waar reizigers zich onderdompelen in rust en natuurschoon.

De witte stranden zijn gebleven. De lagune ligt nog altijd onder water te wachten op de vele duikers die hier zeeslangen, zeeschildpadden en miljoenen vissen komen najagen. De felle kleuren van het koraalrif en de vissen zijn soms zelfs vanaf het strand te zien.

Pijnbomen

Vroeger legden de ontdekkingsschepen tussen het koraal van Île des Pins aan. Het was het enige eiland in de Pacific waar de bomen groot genoeg waren om de masten van de enorme zeilschepen mee te vervangen. Vandaar de naam van het eiland: het eiland van de pijnbomen.

Île des Pins heeft echter nog een naam. Eén die veel beter past bij het hemelse karakter van dit kleine stukje land in het midden van de Grote Oceaan. L'Île la plus poche du paradis, ofwel het eiland dat het dichtste bij het paradijs ligt.

Baai van Goud

Een van de kleine baaitjes van het eiland is uitgeroepen tot het mooiste strand ter wereld. Het Amerikaanse reistijdschrift Islands gaf Baie d'Oro de prijs. Deze 'Baai van Goud' is een natuurlijk gevormd zwembad.

Zeewater spoelt langzaam over het koraalrif een beschutte baai binnen. De bodem van dit golfslagbad bestaat uit weelderige koraaltuinen. Vissen van alle soorten en maten vinden beschutting in de rotsspleten en tussen het koraal.

Stokbrood en croissants

Onder water leven miljoenen kleine wezens. Op Île des Pins genieten slechts tweeduizend inwoners van de relaxte levensstijl in de Stille Zuidzee. Ze trekken in traditionele kano's de zee op, zoals dat al duizenden jaren gebeurd.

In het grootste dorpje van Île des Pins is slechts één bakker. Die is alleen 's ochtends geopend. Dan heeft het hele eiland voldoende tijd om zijn Franse stokbroden en chocoladecroissants te kopen. Want de Fransen lieten hun gewoonten achter op Île des Pins. Er wordt alleen Frans gesproken. De bewoners zijn trots op hun Franse afkomst.

De gevangenen zijn allang niet meer op Île des Pins. Zij gingen terug naar Parijs. Weg van de witte stranden, het heldere water en het immer perfecte weer. Het lijkt ondenkbaar, maar sommige mensen hebben zelfs aan het paradijs niet genoeg. Zwem in het heldere water van de natuurlijk gevormde zwembaden van Baie d'Oro. Deel het water enkel met duizenden felgekleurde vissen die alle kanten op schieten.

Wat is er te doen op Île des Pins?

  • Zwem in het heldere water van de natuurlijk gevormde zwembaden van Baie d'Oro. Deel het water enkel met duizenden felgekleurde vissen die alle kanten op schieten.
  • Huur een snorkelset en verken de kalme wateren van de lagune die het eiland omringt. Zeeschildpadden, zeeslangen, tropische vissen en wuivend koraal trekt aan je voorbij.
  • Luier onder een palmboom. Zit in het ragfijne witte zand. Lees een boek. Drink een cocktail. En doe helemaal niets.
  • Bekijk de overgebleven ruines van de oude gevangenis, waar honderdveertig jaar geleden politieke gevangenen hun straf uit zaten.
  • Geniet van de verse vis in een van de kleine, intieme restaurantjes. De vis is dezelfde dag nog gevangen door de inwoners van Île des Pins, die met traditionele houten kano's de zee op gaan.

Vind je reisorganisatie

Meer Île des Pins

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Samoa kenner