Oceanie.nl Fiji gaat volledig over op duurzame energie

Fiji gaat volledig over op duurzame energie

3 november 2016 door Maxime van der Laarse

Zon en Fiji gaan goed samen, zo goed zelfs dat het dé energieleverancier van de archipel moet worden. Het land wil in 2030 compleet onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen om klimaatverandering tegen te gaan en hoopt dit te bereiken met het Sustainable Energy For All-plan (SE4ALL). Ontwikkelingen als de aanleg van zonnepanelen, maar ook de verlaging van de belasting voor elektrische auto’s maken onderdeel uit van dit plan. Zo wordt duurzamer bezig zijn een optie voor iedereen.

Tot nu toe lijkt het land aardig op weg om haar doel te halen. In oktober heeft Fiji een grote sprong gemaakt met het leveren van zonne-energie aan de provincie Macuata. De provincie Bua volgt in januari en februari, en uiteindelijk zal de hele archipel draaien op duurzame bronnen.

Klimaatverandering

Fiji wordt al hét succes genoemd, maar ook andere landen in de Stille Oceaan doen erg hun best om te voldoen aan de plannen om klimaatverandering tegen te gaan. De belangrijkste reden hiervoor is dat de eilanden direct de gevolgen ervaren van het broeikaseffect. Zo is de temperatuur gemiddeld met één graden gestegen ten opzichte van 1961, valt er meer regen en stijgt de zeespiegel. Deze veranderingen zorgen voor heftige cyclonen en overstromingen. Een goed voorbeeld hiervan is de cycloon Winston die over Fiji raasde tussen februari en maart 2016.

Internationale aandacht voor het probleem is er in de vorm van het klimaatakkoord, een overeenkomst tussen de Verenigde Natie-leden tegen de opwarming van de aarde. Via de Asian Development Bank en de World Bank ondersteunen deze landen duurzame aanpassingen. Toegewijde Fijians nemen hier dankbaar gebruik van, waardoor er steeds meer ontwikkelingen te zien zijn.

Sponsors