Oceanie.nl Ontdekking trekt naam Twelve Apostles in twijfel

Ontdekking trekt naam Twelve Apostles in twijfel

18 maart 2016 door Samara Mey

Een recente ontdekking trekt de naam van de wereldberoemde Twelve Apostles in Victoria in twijfel. Volgens wetenschappers zijn deze kalkstenen pilaren namelijk niet de enigen en bestaan er nog vijf andere pilaren, maar dan onder water.

De vijf rotsformaties zijn gevonden op zo’n 6,5 kilometer voor de kust, in de buurt van de andere Apostelen, en liggen op 45 meter diepte. Ze werden ontdekt met sonarapparatuur.

The Drowned Apostles

De vraag is nu of de Twelve Apostles hernoemd moeten worden of dat de vijf nieuwe rotsformaties een eigen titel krijgen. Wetenschappers kwamen al met de toepasselijk naam ‘The Drowned Apostles’. Of dit de definitieve naam gaat worden is nog onbekend.

Bijzondere vondst

Volgens professor Geologie David Kennedy van de Universitity of Melbourne zijn er nog nooit eerder kalkstenen rotsen onder water gevonden. Het is daarnaast erg bijzonder dat de pilaren zo goed bewaard zijn gebleven, gezien dit soort geologische formaties vaak onderhevig zijn aan erosie en daarom gemakkelijk omvallen.

Volgens Rhiannon Bezore, de promovendus die de ontdekking deed, overleefden de pilaren zoveel duizenden jaren, doordat de stijging van de zeespiegel zo snel ging dat de pilaren al onder water bedekt raakten, voordat het erosieproces kon beginnen.

The Twelve Apostles

The Twelve Apostles is een rotsengroep, te vinden in de zuidelijke staat Victoria, en is een populaire bezienswaardigheid van The Great Ocean Road.

De rotsformaties zijn in zo’n twintig miljoen jaar gevormd door erosie. Onder invloed van de alsmaar beukende golven zijn er ondertussen nog maar acht formaties overeind.

 

Sponsors