Pentecost

Pentecost

door Maarten van Dun

Dit afgelegen hoekje van de aarde is de geboorteplaats van het bungeejumpen. De jonge mannen van Pentecost Island in Vanuatu springen nog altijd van dertig meter hoge torens naar beneden. Met een liaan om de enkels storten zij zich voor de ogen van het hele dorp naar de aarde.

Documentairemaker

De beroemde Britse documentairemaker Sir David Attenborough bracht in de jaren vijftig bijzonder filmmateriaal terug naar Engeland. Tijdens zijn reizen door de Stille Zuidzee filmde hij hoe jonge mannen op een klein eiland van een hoge toren naar beneden sprongen.

ZELF NAAR Vanuatu?

Bekijk alle 2 reizen naar Vanuatu

Vlak voordat zij de grond raakten, zorgden de lianen om hun enkels ervoor dat zij weer omhoog schoten. Het was de Nagol-ceremonie van Pentecost, een eiland van de Vanuatu archipel.

Bungeesprong

Het westen raakte gefascineerd door de angstaanjagende beelden. Toch duurde het nog bijna dertig jaar voordat Nieuw-Zeelander AJ Hacket de eerste commerciële bungeesprong mogelijk maakte. De rest is geschiedenis. Met commercie hebben de sprongen van de mannen op Pentecost echter niets te maken.

Het eiland ligt ver verwijderd van Port Vila, de hoofdstad van Vanuatu. Slechts twintigduizend mensen bewonen het woeste landschap van het eiland. Het hart van het vulkanische eiland bestaat uit dichte bossen en steile heuvels.

Aan de kust wonen de meeste eilandbewoners in kleine dorpjes, vaak op vele uren loopafstand van elkaar. Ze leven volgens oude tradities en hun kleding en huizen zijn gemaakt van de planten uit het woud.

Ceremonies op Pentecost

De belangrijkste traditie van enkele dorpen in het zuiden van Pentecost is de Naghol. Tussen april en juni laten de jongens zien dat zij klaar zijn om man te worden. Bovendien hopen zij met hun sprongen ervoor te zorgen dat de oogst van de zoete aardappelen goed zal zijn. Zo'n ceremonie is onvergetelijk.

Al vijf weken voor de eerste sprong begint de onrust in het dorp te groeien. Het bouwen van de toren begint. Het gevaarte kan soms wel dertig meter hoog zijn, volledig gebouwd van materialen uit de jungle.

Als de toren af is, selecteren ervaren stamleden de lianen die om de enkels van de jongemannen gebonden worden. Zij weten dat tien centimeter het verschil kan zijn tussen leven en dood.

Lendedoeken en grasrokjes

Slechts gehuld in een lendendoek brengen de mannen de toren in stelling op een heuvel buiten hun dorp. De dorpelingen kijken toe, intussen luid zingend en stampend. Het lawaai zwelt aan.

Jonge jongens springen van de lagere platforms van de toren. Steeds gaan de deelnemers een stapje hoger. De spanning stijgt onder alle aanwezigen. De gezichten van de mannen zijn serieus. De vrouwen, gekleed in rokjes van gras, kijken bewonderend toe.

Legende van de bungee

Het verhaal gaat dat een vrouw ooit vluchtte voor haar man. Hij achtervolgde haar, maar zij klom in een boom. Hij gebood haar om uit de boom te komen en zei dat hij haar maar een klein beetje zou slaan. De vrouw verroerde zich niet. Toen de man in de boom klom en haar vast wilde grijpen, sprong zij naar beneden. Hij sprong haar achterna, maar realiseerde zich te laat dat zij een liaan om haar enkel gebonden had. De vrouw overleefde, maar haar gewelddadige man sloeg te pletter.

Goede oogst

Tegenwoordig willen de mannen van het dorp bewijzen dat zij net zo dapper zijn. De ceremonie duurt de hele dag en is een belangrijk onderdeel van het sociale leven in de dorpen van Pentecost. Het biedt je de kans om een glimp op te vangen van het traditionele leven in veel van de dorpen.

Tijdens de finale springen de mannen vanaf het hoogste punt, bijna dertig meter boven de grond. Iedereen houdt de adem in. Als de man vlak bij de grond is, trekt de liaan hem weer omhoog. Het doel v is om met zijn hoofd, heel zacht, de grond te raken. Dan zal er een goede oogst zijn.

Wat is er te doen op Pentecost?

  • Bezoek de Nagholceremonies in het zuidoosten van Pentecost. De indrukwekkende initiatieceremonie voor jonge mannen is de voorloper van het huidige bungeejumpen en een stuk spannender.
  • Kava wordt gemaakt van de wortel van een peperplant. Je voelt je al snel erg ontspannen en gelukkig, maar de geest blijft helder. Drink Kava met de gastvrije inwoners in de Nakamal, het langgerekte huis waar bezoekers ontvangen worden.
  • Maak wandeltochten langs de rivieren op dit langgerekte eiland. Honderden vogelsoorten leven in de dichte jungle. De rivieren zijn perfect om op een warme dag af te koelen in een van de honderden watervallen en natuurlijke zwembaden.
  • Volg de kust te voet en kom terecht op de mooiste stranden. De helderblauwe zee wordt slechts van de dichte jungle gescheiden door brede, betoverend witte stranden.
  • Geniet van een traditioneel maal bij een familie thuis.

Reizen Vanuatu

Meer Pentecost

Specialisten Vanuatu

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tonga kenner
Sponsors