Port Vila en Efate

Port Vila en Efate

door Maarten van Dun

Efate is het grootste eiland van Vanuatu. In een baai aan de zuidkust ligt de hoofdstad van het land, Port Vila. De stad telt slechts een paar straten. In de tropische hitte spelen oude heren het Franse petanque. Op de markt verkopen vrouwen hun koopwaar. Er hangt een warme deken van rust over het leven in de Pacific.

Ervaar de gastvrijheid en het geluk van de Stille Zuidzee. Op Efate is materialisme niet opgenomen in het woordenboek.

Altijd autovrij Efate

Er raast geen verkeer door de straten van Port Vila. Veel wegen zijn onverhard en lijken altijd autovrij. Niemand heeft haast. Iedereen stopt zijn dagelijkse bezigheden voor een praatje. Volslagen vreemden groeten elkaar met een brede glimlach.

Al na één dag in Port Vila begrijp je waarom de inwoners van Vanuatu werden uitgeroepen tot het gelukkigste volk ter wereld. Port Vila is dan misschien het centrum van toerisme van Vanuatu, maar dat betekent allerminst dat de plaats een verwesterd commercieel centrum is.

Gastvrij Vanuatu

De cultuur van Vanuatu is daar eenvoudigweg te bijzonder voor. Het eiland was lang in handen van de Britten en de Fransen, maar de eilandbewoners hebben hun eigen tradities en levensstijl altijd behouden.

Het zangerige taaltje Bislama is daar een mooi voorbeeld van. Een mengelmoes van Engels, Frans en de honderden talen en dialecten van de eilandengroep. De taal past perfect bij de relaxte en gastvrije houding van Vanuatu. De locals zien je dan ook niet als toerist, maar als één van hen.

Minibusje als openbaar vervoer

Zij aan zij zit je met de eilandbewoners in de minibusjes, die als openbaar vervoer te herkennen zijn door de letter B op de nummerplaat. Vrijwel al het vervoer over het eiland gaat per bus. De chauffeur neemt tijdens zijn route graag zijn vrouw of een goede vriend mee. Ook het werk moet vooral leuk zijn.

Het busje brengt je naar de mooiste plekken van het eiland. Over onverharde wegen, geflankeerd door palmbomen, dichte jungle en plantages trek je het binnenland van Efate in. Bestemming: de sprookjesachtige Mele Mele watervallen.

Overbodig materialisme

Na een voettocht door de dichte bossen, waarbij je snelstromende beekjes oversteekt, kom je steeds dichter bij het zware gerommel dat door de bossen klinkt. Vanaf dertig meter hoogte stort het water zich naar beneden. Diepe poelen zijn uitgesleten in de rotsen. Het heldere water vormt via een delta aan kleine stroompjes overal natuurlijke zwembaden.

Op zulke paradijselijke plekken zijn geld en materieel bezit volstrekt onbelangrijk. Zo denken de eilandbewoners er ook over. Zij hebben nauwelijks bezittingen. Hun leven speelt zich af in hun dorp of op zee.

Gelukkigste volk

De bewoners lijken trots te zijn dat zoveel bezoekers naar hun eiland komen. Zonder hun cultuur te verliezen richten ze zich steeds meer op toerisme. Met de hun kenmerkende gastvrijheid bieden de Ni-Vanuatu, zoals de eilandbewoners worden genoemd, hun gasten alle mogelijk denkbare comfort in de hotels rond het stadje Port Vila.

De Vanuatu zijn dan misschien arm, er is geen gelukkiger volk te vinden. Werkelijk overal wordt je getrakteerd op lachende gezichten. Zelfs in de kleinste dorpjes ontvangen de traditioneel geklede dorpelingen je met open armen, nieuwsgierig naar die vreemde bezoekers. Als Vanuatu de kroon op de Stille Zuidzee is, dan zijn haar bewoners de diamanten.

Wat is er te doen op Efate?

  • Bezoek de markt van Port Vila. De beste plek om je vatu's uit te geven. Bananen, mango's en kokosnoten, maar ook koffie en vlees worden hier verkocht. Alles is door boeren op het eiland verbouwt. Verser kan bijna niet.
  • Zwem in de Mele Mele watervallen. De hoge watervallen donderen achter je naar beneden, terwijl je je langzaam laat zakken in een van de vele natuurlijke poelen. De lange voettocht door de jungle wordt nu beloond.
  • Geniet van de luxe van de resorts rond Port Vila. Schitterende suites die op palen in de heldere zee staan, ontbijt op bed en massages. Dit is ultiem genieten.
  • Maak kennis met de nieuwsgierige Ni-Vanuatu, de bewoners van Vanuatu. Het is het gelukkigste volk ter wereld en dat gevoel willen ze graag met je delen.
  • Jetski, snorkel, duik, parasail, zeil, waterski en wakeboard. De zee bij Port Vila is niet alleen mooi blauw en helder, maar je kan er ook een heleboel watersporten op beoefenen.
Like deze pagina

Meer Port Vila en Efate

Specialisten Vanuatu

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors