Tanna
-
- Algemene ervaring
- Locals
- Interessant
- Natuur
- Stranden
- Wildlife
- Wandelingen en/of andere activiteiten

Tanna

door Maarten van Dun

Bomen met dodelijke omhelzingen, ondergrondse meren en een actieve vulkaan. Op Tanna vind je het allemaal. Op dit Vanuatu eiland raak je net als je de traditionele bewoners een met de natuur. Onder de rook van een uitbarstende vulkaan liggen rieten hutten verborgen in de jungle. De traditionele Kastom-dorpen van Tanna bereik je pas na een tocht langs watervallen, onderwatergrotten en groene vlaktes vol wilde paarden.

Tradities en taboes op Tanna

Tanna is een van de grootste eilanden van Vanuatu. Sinds de achttiende eeuw deden Britse en Franse missionarissen verwoede pogingen om de lokale bevolking te bekeren tot het Christendom. Op veel eilanden lukte dat ook. Ook Tanna was een tijd christelijk, maar een deel van de bevolking wilde liever terug naar hun traditionele levensstijl.

ZELF NAAR Tanna?

Bekijk alle 2 reizen naar Tanna

De bewoners van Tanna trokken dieper de jungle in, waar ze hun oeroude cultuur weer oppakten. Deze zogenaamde Kastom-dorpen leven volgens oude sociale gewoontes en taboes. Zo zijn de verschillende taken van mannen en vrouwen duidelijk verdeeld.

Zowel mannen en vrouwen hebben geheime dansen, die niet door het andere geslacht mogen worden gezien. Om zo'n dorp te bezoeken maak je een tocht langs de mooiste plekken van Tanna-eiland.

Respect voor Tanna vulkaan

De dreigende vulkaan die boven het eiland uittorent is Mount Yasur. Het is een van de actiefste vulkanen ter wereld. De bevolking van Tanna heeft veel respect voor Mount Yasur. Ze vrezen zijn uitbarstingen, maar danken hem voor de vruchtbare aarde.

Je kunt de vulkaan van heel dichtbij bekijken. Met de auto rijd je tot aan de voet van de berg. Daarna hoef je nog maar enkele minuten te lopen, voordat je de verzengende hitte van de krater in je gezicht voelt. Onder je smeult en sist kokend hete lava, die af en toe gevaarlijk hoog de lucht in schiet. Alsof je tot in het hart van de aarde kijkt.

Dodelijke omhelzing

De jungle tiert welig in de vruchtbare vulkanische grond. De Banyan-boom is veel voorkomend. Met zijn lange wortels neemt hij andere bomen in een dodelijke omhelzing. De boom sterft en de Banyan groeit.

Op Tanna staat een van de grootste Banyan-bomen ter wereld. Voor de lokale bevolking is de boom erg belangrijk. Voor ceremonies, overgangsriten en als huisvesting: sommige chiefs bouwen hun hut zelfs in de boom.

De Banyan-boom heeft veel water nodig. Van december tot april opent de hemel zich een paar keer per dag voor tropische buien. Het overtollige water stroomt via ontelbare stroompjes, beekjes en rivieren door het land. Midden in de jungle hoor je het geluid van donderende watervallen. Vanaf hoge kliffen valt het water in diepe poelen.

Ondergronds meer

Onder de grond van de jungle ligt een groot waterreservoir verborgen. Vanaf de rand van een grote krater, midden in het regenwoud, zie je toegang tot een ondergronds meer. Vanaf hier duik je het water in.

Het meer, dat op deze plek ongeveer zestig meter breed is, is onderdeel van een uitgebreid stelsel van onderwatergrotten. Hier weerkaatst de zon op het wateroppervlak. Op de muren van de krater vormen de weerspiegelingen mysterieuze schouwspelen.

Goden van Tanna

In dit paradijs leven de verschillende stammen die voor een traditioneel leven kozen. In kleine, rieten hutten wonen ze bij elkaar. Hun samenleving is gebaseerd op respect, familie en natuur. Met zang, dans en muziek eren zij de goden van de natuur. Ze leven van het woud en de rivieren. Ze zijn open en vriendelijk naar bezoekers en lijken een volmaakt gelukkig leven te lijden.

De legende van Prins Philip

Sommige van de dorpelingen houden er bijzondere religies op na. Zo wordt de Engelse prins Philip vereerd als een God. Hij bezocht Tanna ooit met zijn vrouw, Koningin Elizabeth.

Volgens een legende zou een lange, blanke man met een machtige vrouw naar Tanna komen. Philip voldeed uitstekend aan het signalement en wordt sindsdien vereerd op Tanna.

Levensgeluk op Tanna

Vreemde religies of niet, de bewoners van de Kastom-dorpen stralen een enorme dosis levensgeluk uit. Ze zijn volmaakt één met de natuur om hen heen. Zonder luxe of zorgen leven zij op het prachtige Tanna. Nadat een van de watervallen alle drukte en stress van je afgespoeld heeft, begrijp je steeds beter waarom de locals hier zo gelukkig zijn.

Wat is er te doen op Tanna?

  • Bezoek een Kastom-dorp. De dorpelingen zijn hartelijk en verwelkomen elke bezoeker. Hun leven is eenvoudig, volgens vaste tradities en regels.
  • Maak een paardrijdtocht door de bossen van Tanna. Er leven nog veel wilde paarden op het eiland. Op de rug van een getemd paard kom je heel dichtbij. Of rijd tijdens zonsondergang door de branding op een van de vele stranden.
  • Voor de kust van Tanna liggen enkele scheepswrakken die tot de beste duiklocaties ter wereld behoren. Koraalriffen bieden vlak bij het strand ook snorkelaars een kans om een ongekende kleurenpracht te zien.
  • Bezoek een John Frum-ceremonie. Gelovigen hopen dat deze mythische figuur rijkdom en vrede naar het eiland kan brengen. Net als in de oorlog, toen de Amerikanen allerlei bijzondere apparatuur meenamen, die de bewoners nog nooit hadden gezien.
  • Beklim 's nachts de Yasur vulkaan. Tegen de nachtelijke hemel zie je de lava omhoog komen. De kracht van de vulkaan is enorm. Maar pas op: de vulkaan is nog steeds actief!

Reizen Tanna

Meer Tanna

Reviews Tanna

Het ondenkbare wordt hier realiteit... (bezocht in maart 2013)

Review geschreven door Harry Coeland op 16 januari 2017

Onontgonnen, toerisme in de babyschoentjes, rust, natuur en strand. Zeer vriendelijke bevolking en ervaringen waar elke globetrotter naar op zoek is. Mount Yasur op Tanna geeft de optie om het onmogelijke te ervaren. Beklim de vulkaan met een gids en je was nog nooit zo dichtbij.

Pluspunten Tanna

  • Het land en de bevolking
Ultieme tip: Neem de tijd, verbindingen zijn (nog) heel slecht maar alles is te bereiken.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Vanuatu

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tonga kenner
Sponsors