Ontmoet de waterdanseressen van Vanuatu

Ontmoet de waterdanseressen van Vanuatu

door Suzanne Rijnja

Je blote voeten kraken in het hagelwitte zand, de zon brandt op je rug en je hoort het geruis van de golven die breken. Dit is precies zoals je je een relaxte vakantie in Vanuatu had voorgesteld. Je loopt richting de groene muur van bomen en verdwijnt de jungle in. Langzamerhand wordt het stiller. Totdat je vanuit de verte plotseling gezang hoort. 

Voorzichtig wandel je richting het geluid. Je schuift het knalgroene blad van een varen opzij. In de lagune staat een groepje vrouwen tot hun heupen in het water. Ze zijn gekleed in jurken gemaakt van exotische bladeren en bloemen. Met een grote lach op hun gezicht trommelen ze op het water en zingen ze vrolijke melodieën. De spetters vliegen alle kanten op. 

ZELF NAAR Vanuatu?

Bekijk alle 2 reizen naar Vanuatu

De Melanesische waterdans

Deze vrouwen in Vanuatu zijn aan het waterdansen. Van generatie op generatie geven ze deze bijzondere dans door. Daarom dansen de vrouwen van Vanuatu nu nog steeds in het water, bijvoorbeeld op het eiland Espiritu Santo of Gaua. 

De traditionele waterdans stamt uit de Melanesische cultuur. De vrouwen zingen over het alledaagse leven van de eilandbewoners. Zo gaan de liedjes bijvoorbeeld over ‘de grote walvis’, ‘het geluid van de donder’ of ‘brekende golven op het strand’. 

Soms staan de Vanuatu-mannen aan de waterkant. Zij antwoorden op de vrouwen met hun eigen liederen. Met drums gemaakt van bomen, het stampen op takken en zelfgemaakte ‘sambaballen’ houden zij hun ritme. 

De Ni-Vanuatu, zoals de bewoners van Vanuatu heten, is een van de gelukkigste volken ter wereld. En door het zien van de waterdanseressen in de onderstaande video snappen wij wel waarom. 

Wil jij deze waterdanseressen in het echt zien? Bekijk dan hier het reisaanbod naar Vanuatu. 

Reizen Vanuatu

Specialisten Vanuatu

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Caledonië kenner
Sponsors