Apia

Apia

door Janine Kervel

In Apia komen het bruisende nachtleven van Samoa, Polynesische markten, koloniale architectuur uit het verleden en adembenemende palmstranden samen.

Samoa is een kleine eilandengroep in de Atlantische Oceaan, tussen Hawaï en Nieuw-Zeeland. Vulkanen, watervallen, bergen en regenwoud, Samoa heeft het allemaal. Hier proef je van de authentieke Polynesische cultuur. Maar dan zonder het massatoerisme dat het nabijgelegen Fiji en Tonga overspoelt.

Hoofdstad Apia ligt op het eiland Upolu en is driekwartier rijden van het vliegveld. Met 40.000 inwoners en haar rijke verscheidenheid aan restaurants, bars en winkels wordt de stad in de ogen van veel lokale Samoanen als overweldigend gezien. Apia biedt een welkome afwisseling na de vele kleine dorpjes die je vindt op de rest van het eiland Upolu.

Koloniale architectuur

Samoa is in handen geweest van Duitsland, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Deze invloed zie je terug in de koloniale bouwwerken in Apia. Vooral het statige Aggie Grey's Hotel ademt de sfeer van het verleden.

Het bekende hotel ligt aan de haven van Apia en grijpt ieders aandacht. Met haar witte veranda's en balkons lijkt het Aggie Grey's Hotel rechtsreeks uit een film te komen. Binnen sieren Samoaans houtsnijwerk en stoffen met traditionele bloemmotieven de ruimtes.

Maketi Fou markt

Op de Maketi Fou markt kijk je je ogen uit: verse kokosnoten, papaya en taro, een Samoaans knolgewas. Alles ligt uitgestald op bananenbladeren. Ook vind je hier shampoo, kleding en huishoudelijke producten. Marktlieden slapen 's nachts bij hun stalletje om te voorkomen dat deze wordt ingenomen door een ander.

Op de vlooienmarkt struin je urenlang tussen houten stalletjes met souvenirs. De enthousiaste verkopers proberen je sieraden gemaakt van kokos aan te praten. Keke Pua'a, een zoet Samoaans koekje, koop je bij de eetstalletjes en eet je tussen de locals op.

Kippen op schoot in de bus

Naast de vlooienmarkt ligt het busstation van Apia. De felgekleurde, houten bussen zijn door de chauffeurs zelf versierd en hebben ieder een eigen thema. Geheel volgens de Polynesische leefstijl vertrekt de bus niet op tijd.

Uit de speakers klinkt typische Samoaanse muziek. Vrolijke en relaxte klanken klinken terwijl de bus je over hobbelige wegen voert. Passagiers brengen kippen, honden en emmers vol koopwaar aan boord. Als de bus vol lijkt, kruipen Samoanen bij elkaar op schoot om plek te maken voor anderen.

Snorkelen tussen rifhaaien bij Vaiala Beach

In Apia vind je een van de betere stranden van Samoa. De schelpen en stukjes koraal kraken onder je voeten als je op Vaiala Beach naar het azuurblauwe water loopt.

Om het Palolo Deep Marine Reserve te ontdekken huur je een masker en snorkel. Tussen het rijke koraal zwemmen vissen in alle kleuren, vormen en maten. Als je geluk hebt spot je hier rifhaaien en roggen.

Schateiland

De auteur van 'Schateiland' en de 'Zonderlinge geschiedenis van Dr. Jekyll en Mr. Hyde' woonde jarenlang in Samoa. De Schotse schrijver Robert Louis Stevenson wordt door Samoanen op handen gedragen. Zijn voormalige huis is omgetoverd tot museum.

Stevenson bracht de laatste jaren van zijn leven door in Apia en ligt op zijn geliefde Samoa begraven.

Een wandeling naar de top van Mount Vaea brengt je naar de graftombe van de auteur. Onderweg heb je het mooiste uitzicht over het met palmen en bloemen bezaaide landschap.

Wat is er te doen in Apia?

  • Wordt het heerlijke tropische klimaat je even te veel? Reis af naar de Papase'ea Sliding Rocks. Dit is een rotsformatie waar water langs stroomt. Plezier gegarandeerd bij deze natuurlijke waterglijbaan!
  • Geniet van de koloniale architectuur van het Aggie Grey's hotel. In de koffielounge laat je je door historie omringen. Verkoeling vind je met een cocktail aan het zwembad. In Aggie Grey's hangen vele foto's van beroemdheden die het hotel bezochten.
  • Op zondag verruil je de lavalava, Samoaanse sarong, voor een witte outfit en schuif je aan voor een traditionele lunch. Iedere zondag na de kerkdienst staat een waar feestmaal op tafel. Hiervoor kun je terecht bij hotels en resorts.
  • Aan de rand van Apia ontsnap je aan de drukte in het Palolo Deep Marine Reserve. Als je vijftig meter de zee inzwemt heb je prima uitzicht op het eiland. Bergen, hibiscusbloemen en palmbomen doemen uit het niets op.
  • Bezoek de vlooienmarkt. Tussen de stalletjes kun je uren doorbrengen. Armbanden van kokosnoot, waaiers van palmbladeren en vele soorten stoffen komen voorbij. Sluit de dag af met een Samoaanse barbecue, een bord vol plaatselijke heerlijkheden.

Reizen Apia

Meer Apia

Specialisten Samoa

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Caledonië kenner
Sponsors