Manase

Manase

door Janine Kervel

Kinderen spelen op de bananenplantages, honden liggen te rusten in de schaduw van palmbomen. Je bent in Manase, een fijn dorpje aan de noordkust van het Samoaanse eiland Savai'i.

Savai'i is groter dan hoofdeiland 'Upolu, waar de hoofdstad Apia ligt. Na Hawaï en Nieuw-Zeeland is Savai'i zelfs het grootste eiland in Oceanië. Toch wonen er op het eiland, vergelijkbaar met de Nederlandse provincie Utrecht, slechts 40.000 mensen.

ZELF NAAR Samoa?

Bekijk alle 3 reizen naar Samoa

Lavavelden

Savai'i is een vulkanisch eiland dat wordt getekend door lavavelden. Maar in Manase gaat alle aandacht naar het fonkelende, ondiepe water van de nabijgelegen oceaan. Hier droom je gerust weg met een verse kokosnoot in de hand. Of maak je een lange wandeling over het witte zandstrand, terwijl krabbetjes voor je voeten de grond induiken.

Slapen in een fale

De gong slaat als teken dat het ontbijt wordt opgediend. Als je de muur van bananenbladeren optilt zie je dat om je heen iedereen zijn eigen houten hutje verlaat. De grond voelt warm aan je voeten, er hangt een zeebriesje in de lucht.

In Manase laat je je onderdompelen in een stukje Samoaanse cultuur. Je brengt hier namelijk net als de bevolking een nacht door in een fale. Dit zijn houten hutjes waarbij muren ontbreken. Maar om het gemak van toeristen te verzekeren zijn er vaak doeken of matten van bananenbladeren opgehangen als gordijnen.

Per jeep Savai'i verkennen

Op de zandwegen raast af en toe een terreinwagen in volle vaart voorbij. Gevuld met zongebruinde palangis, zoals Samoanen blanke toeristen noemen. Om hun nek hangt een camera.

Vanuit Manase kun je gemakkelijk de verschillende attracties op Savai'i bereiken. Laat je rondrijden door een taxi inclusief chauffeur of huur zelf een auto. Sinds 2009 rijdt verkeer weer aan de linkerkant van de weg.

Dwarf's cave in Paia

Bij een tocht over Savai'i trekken uitgestrekte lavavelden, bananenplantages en regenwoud aan je voorbij. Als je goed kijkt is hier overal een attractie te vinden. Zo is er in het plaatsje Paia de Dwarf's Cave. Volgens de legende wonen hier dwergen die wensen in vervulling laten gaan. De grot is een groot avontuur. Vergeet vooral geen zaklamp mee te nemen.

Onder leiding van een Samoaanse gids daal je af in de grotten, waarvan nog nooit iemand het einde heeft gezien. Op sommige stukken moet je in het donker door water waden om verder te kunnen. Waterdruppels die de grond raken galmen door de grot, vleermuizen vliegen op.

Blowholes van Taga

Aan de andere kant van het eiland, in Taga, zijn de zogenoemde blowholes te vinden. In een enorm lavaveld naast de zee zijn gaten in de grond gevormd. Deze staan in direct contact met de zee, waardoor ineens water uit de gaten spuit.

De zon schijnt op de ontstane fontein en de wind blaast het water druppel voor druppel weg. Hierdoor ontstaan indrukwekkende kleine regenbogen, die binnen een paar seconden weer verdwijnen.

Wat is er te doen in Manase?

  • Duik gewapend met een zaklamp onder de grond in de Dwarf's Cave. Kruipend door gangenstelsels baan je je een weg door het grottencomplex. Ben jij de eerste die het einde van de grot ontdekt?
  • Voor een spectaculaire watershow bezoek je de blowholes in Taga. Vooral bij de wisseling van eb naar vloed spuit er water met enorme kracht uit de grond. Tegen betaling gooien Samoanen soms een kokosnoot in de blowhole, die vervolgens wordt gelanceerd.
  • Naast vulkanen en watervallen heeft Samoa een eigen regenwoud. Het Falealupu regenwoud reservaat is dan ook zeker een bezoekje waard. Vanuit hier bezoek je ook de Banyan Tree, een eeuwenoude boom in het hart van het regenwoud.
  • Golven breken op de koraalriffen die Samoa omringen. In de lagune zwemmen een haai en een schildpad. Bij Lover's Leap sta je op de rand van een 300 meter hoge klif. Volgens de legende zouden een oma en een kleindochter hier het water in zijn gesprongen.
  • Breng op z'n minst één nacht door in een traditionele fale. Met het geruis van de zee op de achtergrond val je zo in slaap. Vergeet geen antimuggen middel te gebruiken.

Reizen Samoa

Meer Manase

Specialisten Samoa

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Caledonië kenner
Sponsors