Wellington

Wellington

door Nina Bergh

Gelegen aan een natuurlijke haven bij de Cook Strait, ligt Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. In de stad hangt een relaxte en ongedwongen sfeer. De meeste bezienswaardigheden en attracties liggen op loopafstand van elkaar.

Wellington is de hoofdstad en het culturele hart van Nieuw-Zeeland. De stad is gelegen op een pittoreske locatie aan het water bij de haven van Port Nicholas. In de stad hangt een relaxte en ongedwongen sfeer. Naast spectaculaire vergezichten vind je hier bijzondere musea en een levendig nachtcircuit. De meeste bezienswaardigheden en attracties liggen op loopafstand van elkaar.

ZELF NAAR Wellington?

Bekijk alle 39 reizen naar Wellington

Samen met Auckland is de hoofdstad verwikkeld in een vriendschappelijke strijd om de titel van leukste en hipste stad van Nieuw-Zeeland. Bezoek Wellington en oordeel zelf!

Wellington Waterfront

Het bruisende Wellington Waterfront vormt het hart van de stad. Langs de Waterfront Boulevard vind je diverse musea, trendy winkels, kunstgaleries en een groot aanbod eetgelegenheden. De hoeveelheid horeca is opvallend, want de stad heeft een relatief laag aantal inwoners.

Op het Civic Square, een groot futuristisch plein, is tot laat in de avond van alles gaande. Hier staat de City Gallery waar regelmatig optredens worden georganiseerd en films worden vertoond. Midden boven het plein hangt een glanzend zilveren kunstwerk in de vorm van varens, het nationale symbool van Nieuw-Zeeland.

De artistieke voetgangersbrug, City to Sea Bridge, vormt de verbinding tussen Civic Square, de haven en het moderne centrum van de stad. Het in het oog springende houtsnijwerk op de brug is gemaakt door de bekende Maori kunstenaar Paratene Matchitt.

Red Cable Car

De populairste attractie van Wellington is de kleine, knalrode Cable Car. Sinds 1902 verbindt deze opvallende kabeltram het centrum van de stad met haar buitenwijken. Nu wordt het oude wagentje vooral gebruikt om toeristen bovenaan de heuvel te brengen.

De kabeltram doet er vijf minuten over om het hoogteverschil van 121 meter te overbruggen. Er zijn vier haltes en vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de stad. Stap uit bij Victoria University en bezoek de botanische tuinen. Hier zie je meer dan 26 hectare aan steile hellingen vol inheemse planten en exotische bloemen. Halverwege de helling ligt het Crater Observatory, een planetarium met wisselende tentoonstellingen.

Het eindstation van de karakteristieke kabeltram is Kelburn. Behalve het weidse uitzicht heb je op de top ook een klein winkelcentrum met gezellige boetiekjes en een restaurant.

Te Papa Tongarewa

Wellington is dé cultuurstad van Nieuw-Zeeland. Je vindt hier een reeks aan culturele instellingen waaronder het gerenommeerde Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa.

In het Maori betekent Te Papa 'onze plaats'. Het nationale museum opende in 1998. Het hoofdgebouw ligt direct aan het Waterfront en bestaat uit zes gigantische verdiepingen met exposities gewijd aan de rijke cultuur, natuur en historie van Nieuw-Zeeland. In het museum is een grote collectie Maori objecten te zien en een echte Te Marae, het gemeenschapshuis van de inheemse bevolking.

Wandelend over een hangbrug door imitatie regenwoud, langs grotten en het vulkanische landschap ontdek je de verschillende natuurgebieden die het land rijk is. Het museum kun je gratis bezoeken, is iedere dag open en een goede plek om originele souvenirs te scoren.

Parlementsgebouwen

Wellington staat vol statige regeringsgebouwen. Sinds 1865 vervult het de rol van hoofdstad. Qua stijl en architectuur lopen de parlementsgebouwen behoorlijk uiteen.

Het administratieve centrum van het land bevindt zich in de Beehive. Dit moderne gebouw uit 1980 ziet er uit zoals de naam al doet vermoeden, als een bijenkorf. Het is tien verdiepingen hoog, heeft een ronde vorm en 's middags zwermen de kantoormedewerkers er omheen. Verderop in de straat staat het neoklassieke Parliament House. Van hieruit wordt het land geregeerd. Een ander architectonisch hoogstandje is de neogotische parlementaire bibliotheek.

Er zijn verschillende themarondleidingen die je langs de highlights brengen. Een gids vertelt je alles over de geschiedenis, kunst en architectuur van de overheidsgebouwen. Bij sommige tours is het mogelijk de vergaderzaal te bezoeken of een debat bij te wonen in het Parliament House.

Wat is er te doen in Wellington?

  • Stap naar binnen bij het museum Te Papa Tongarewa. Het is gratis, iedere dag geopend en biedt je een schat aan verhalen. Hier ontdek je de cultuur van de Maori en leer je van alles over het Nieuw-Zeelandse landschap.
  • De rode kabeltram is de populairste attractie van de stad. Een ritje met dit oude wagentje mag je niet overslaan! Stap uit bij de laatste halte, bovenaan de heuvel, en geniet van het weidse uitzicht over de stad en de pittoreske haven.
  • Maak een speurtocht langs de meest futuristische kunstwerken. Daarbij mag je de City to Sea brug zeker niet missen. De sculpturen op deze brug komen het meest tot hun recht op een heldere avond, wanneer de maan langzaam achter het bouwwerk opkomt.
  • Genoeg van de stadse drukte? Ga dan een dagje zeilen in de haven. De stad wordt niet voor niets Windy Wellington genoemd. Er staat hier regelmatig een stevige westenwind. Ideaal voor een zeiltochtje dus.
  • Neem een kijkje bij filmlocaties rondom de stad of bezoek de studio's. Hier zijn veel films opgenomen waaronder; Lord of the Rings en Avatar. Hoog in de heuvels staat het woord Wellywood geschreven. Als knipoog naar het Hollywood sign in Los Angeles.

Reizen Wellington

Meer Wellington

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors