Typisch: filmlocatie Lord of the Rings

Typisch: filmlocatie Lord of the Rings

door Jasmina Mahovac

Met haar uitgestrekte landschappen, flora en fauna, mooie bergen, rustige vulkanen en wilde rivieren is Nieuw-Zeeland een geliefde locatie voor internationale filmmakers. Veel regisseurs vertrekken daarom met een heel team naar de leefomgeving van onder andere de Maori's en de Kiwi's.

Met zeventien Oscars op haar naam is Lord of the Rings een van de bekendste filmtrilogies. Fans bezoeken Nieuw-Zeeland om op zoek te gaan naar de filmlocaties. Verschillende tours brengen je langs de hoogtepunten van de film inclusief avontuurlijke activiteiten.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 69 reizen naar Nieuw-Zeeland

Lord of the Rings en Hobbinton

De vulkanische omgeving van Mount Ruapehu is in de Lord of the Rings films Mount Doom, waar de slechte Sauron de ring achterlaat. Mount Ruapehu is in werkelijkheid het grootste skigebied van Nieuw-Zeeland. De stratovulkaan op het Noordeiland is 2.797 meter hoog en maakt samen met Ngauruhoe en de Tongariro deel uit van het Tongariro National Park.

Drieëntwintig kilometer ten noordoosten van Cambridge vind je het dorp Matamata. Een dorp vol schapenboerderijen. Een van deze boerderijen even buiten de stad, vormt het decor voor het dorp Hobbiton. De gids vertelt hoe de filmfragmenten in elkaar zijn gezet en voor de rest moest je voornamelijk vertrouwen op je eigen fantasie.

Wellywood

De hoofdstad van Nieuw-Zeeland, Wellington, is een bruisende en culturele stad. Je vind hier veel stijlvolle cafés, winkels , hippe clubs en galeries die Wellington een internationale uitstraling geven. Dankzij de groeiende filmindustrie wordt de hoofdstad ook wel 'Wellywood' genoemd.

Zowel Lord of the Rings als de film King Kong gebruikten Wellington als filmlocatie. Hoewel de film King Kong voornamelijk in studio's is opgenomen zijn er ook een aantal steden in Nieuw-Zeeland getransformeerd tot filmdecor. Zo werd Wellington omgetoverd tot New York.

Regisseur Peter Jackson plaatste een decor met een kopie van Times Square en Broadway en bracht zo de Big Apple naar Nieuw-Zeeland. De studio's van de Lord of the Rings en de hele productie vonden ook in Wellington plaats. Duizenden fans kwamen naar de hoofdstad toe om 's werelds grootste Lord of the Rings première bij te wonen.

Blue Lagoon

Palmbomen, watervallen en witte stranden omarmen je. De Blue Lagoon op de Yasawa eilanden is de filmlocatie van de gelijknamige film uit 1980. De film vertelt het verhaal van twee kinderen die op een eiland stranden, opgroeien en verliefd op elkaar worden. De twee nieuwe eiland bewoners zijn echter niet alleen. Aan de andere kant van het eiland wonen inboorlingen die nieuwe mensen aan hun afgoden offeren.

In werkelijkheid lijkt het allemaal wel mee te vallen. Bij je bezoek aan het eiland word je niet alleen opgewacht door de schoonheid van het eiland, maar ook door een zeer vriendelijke bevolking.

Bride flight

Niet alleen internationale knallers maar ook films van eigen bodem zien Nieuw-Zeeland als een geschikte filmlocatie. De romantische speelfilm 'Bride Flight' is in onder andere Christchurch, Queenstown en het Whakarewarewa National Park bij Rotorua opgenomen.

De film is gebaseerd op de waargebeurde 'Last Great Air Race' in 1953. Piloten hielden een wedstrijd tegen elkaar wie het snelst van Londen naar Christenchurch kon vliegen. Bride Flight vertelt een fictief verhaal waarin het gehele vliegtuig tijdens deze race vol zit met toekomstige bruiden. De vrouwen zijn allemaal op weg naar hun Nieuw-Zeelandse verloofde. In de film zie je hun nieuwe leefomgeving die zich aan de andere kant van de wereld bevindt.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Caledonië kenner
Sponsors