Fiordland National Park

Fiordland National Park

door Maarten van Dun

De Milford, Doubtful en Dusky Sound behoren volgens elk reisblad tot de mooiste plekken ter wereld. Hun ruigheid, schoonheid en stilte zijn ongeëvenaard. Net als hun onbereikbaarheid.

De mist van de Tasmaanse Zee richting de bergtoppen van het Fiordland National Park verhult een mysterieus landschap. Watervallen stromen langs de bergwanden in het zuiden van Nieuw-Zeeland. Ze dragen water met zich mee uit de hoger gelegen, dichte tropisch regenwouden. In de diepe valleien liggen de uitgestrekte inhammen die ook wel de drie Sounds worden genoemd.

ZELF NAAR Fiordland National Park?

Bekijk alle 10 reizen naar Fiordland National Park

Achtste wereldwonder: Milford Sound

De belangrijkste attracties van Fiordland zijn de zogenaamde Sounds. Milford, Doubtful en Dusky Sound zijn drie enorme inhammen, die vanaf de zee kilometers ver het land in stromen. De schrijver Rudyard Kipling noemde Milford Sound 'het achtste wereldwonder.'

De meest spectaculaire van de drie Sounds stroomt vijftien kilometer landinwaarts. De brede fjord wordt aan beide kanten geflankeerd door kliffen van meer dan twaalfhonderd meter hoog. Het blauwe water weerspiegelt de besneeuwde top van Mitre Peak, de hoogste berg in de omgeving.

Mysterieuze mist

De bergen van Fiordland stuwen de laaghangende bewolking van de Tasmaanse Zee omhoog. Daar vormt die dauw regendruppels. Het resulteert in meer dan zeven meter regenval per jaar. Tien keer zo veel als in Nederland. De mist geeft het oeroude landschap een mysterieuze sfeer.

Milford Sound is de populairste van de drie inhammen en dus ook de drukste. Desondanks zorgt het majestueuze landschap er voor dat een gevoel van verlatenheid en nietigheid je toch overvalt.

Doubtful Sounds

De bewoners van Te Anau, het kleine plaatsje dicht bij de fjorden, zeggen niet graag welke van de drie zeearmen het mooiste is. Het is ook een onmogelijke keuze.

Doubtful Sound heeft niet de kenmerkende Mitre Peak van Milford Sound, maar de plek is wel nagenoeg onaangetast. Doubtful is alleen per boot te bereiken met een georganiseerde tour, waardoor het water van de baai vaak verlaten is. Dusky Sound is alleen te zien vanuit de lucht.

Diepzeevissen

Honderden watervallen vullen vanuit de bergen het zeewater van Doubtful Sounds aan. Doordat het water door dichte bossen stroomt, neemt het veel aarde en hout met zich mee.

Het zoete water mengt slecht met het zoute water en dus vormt zich bovenop het zeewater een metersdikke laag vol modder en takken.

Het zonlicht bereikt daardoor nauwelijks het onderliggende zeewater. Het is een situatie die te vergelijken is met de diepste delen van oceanen. In het relatief ondiepe water van Doubtful Sound leven daardoor vissen die je normaal gesproken alleen op kilometers diepte zou aantreffen.

De laag modder en rottend hout maakt het water van Doubtful Sound bovendien zeer voedselrijk. De baai is dan ook vol met leven. Je vindt er vaste groepen dolfijnen en zeehonden, pinguïns en soms zelfs migrerende walvissen als bultruggen en potvissen.

Milford Track

De Milford Track is de ideale tocht om de omgeving van de Sounds te ontdekken. Dit legendarische pad leidt in vijf dagen vanaf Lake Te Anau naar Milford Sound. Het staat ook wel bekend als The Finest Walk in the World.

Je kunt echter natuurlijk ook de lucht in. Een vlucht is prijzig, maar het uitzicht is onbetaalbaar. Vanuit de lucht is duidelijk te zien hoe woest en afgelegen het Fiordland National Park is.

Het is ook de manier om Dusky Sound te zien. De grootste van de drie zeearmen is onbereikbaar over land.

Wat is er te doen in Fiordland National Park?

  • De Milford Track. Vijf dagen loop je door de wildernis. Je bent helemaal alleen, omgeven door dichte bossen en mist. Na een lange tocht kom je aan bij het Achtste Wereldwonder, Milford Sound.
  • Reis naar Doubtful Sound, waar dolfijnen en zeehonden in het brakke water leven. De watervallen stromen vanaf de hoge kliffen het zeewater in. Dit zorgt voor een uniek ecosysteem, waar zelfs walvissen en orka's langskomen tijdens hun lange tochten.
  • Maak een rondvlucht boven de mysterieuze Dusky Sound, die alleen vanuit de lucht te bezichtigen is. Over land is het onmogelijk om bij Dusky Sound te komen, waardoor de fjord nog volledig onaangetast is.
  • Milford Sound is de bekendste van de drie fjorden. Het kan er druk zijn, maar de omgeving is adembenemend. Smeltwater valt in grote watervallen naar beneden. Het spiegelgladde oppervlak van het water wordt slechts doorbroken door de vin van een dolfijn.
  • Huur een kayak en peddel over het water van Milford Sound. Een grote boot is perfect om de omvang van de fjord te verkennen, maar in een kayak besef je pas echt hoe indrukwekkend de omgeving is.

Reizen Fiordland National Park

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Caledonië kenner
Sponsors