Eten: tv-kok Annabel Langbein

Eten: tv-kok Annabel Langbein

door Veerle Witte

Vers (lams)vlees, vis zo uit de zee op je bord en groenten uit de moestuin. De Nieuw-Zeelandse keuken wordt grotendeels gedreven door de lokale ingrediënten van het seizoen. Maar de Kiwi-keuken heeft door alle invloeden uit Polynesië, Azië en Europa intussen meer te bieden dan enkel een Britse boerenhap.

Wie kent de Nieuw-Zeelandse keuken beter dan Annabel Langbein: één van Nieuw-Zeelands meest gevierde culinaire auteurs met bijna twintig kookboeken op haar naam. Met haar nieuwste boek De Free Range Cook brengt ze pure gerechten uit Nieuw-Zeeland naar Nederland. Oceanie.nl ontmoet haar in Amsterdam om te praten over de Nieuw-Zeelandse cuisine.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 69 reizen naar Nieuw-Zeeland

Boerderij van Europa

Langbein vertelt dat de Nieuw-Zeelandse keuken sterk is veranderd in de afgelopen twintig jaar. Vroeger had Nieuw-Zeeland echt een agrarische keuken met veel lam, aardappelen, groenten en boter. Veel kruiden waren er toentertijd nog niet. "Met onze miljoenen schapen, waren we de grote boerderij van Europa", lacht de Kiwi.

"Dingen als wasabi en sesamolie kende Nieuw-Zeeland niet, maar tegenwoordig zijn alle wereldspecerijen verkrijgbaar. Nu mixen we onze eigen verse vis-, groente- en vleesproducten, waar Nieuw-Zeeland zo rijk aan is, met een vleugje kruiden uit een andere keuken en dat maken we ons eigen."

Verse vis

Op de vraag wat haar favoriete Nieuw-Zeelandse gerecht is, antwoordt ze zonder te twijfelen: "Ik ben gek op vis! Nieuw-Zeeland heeft heerlijke verse vis en je hebt nooit veel vis nodig in een gerecht." Ze zegt zelf graag vissoorten te gebruiken die minder bekend zijn. "Hierdoor blijft het betaalbaar, omdat soorten als zalm en forel niet overbevist zijn."

De favoriete restaurants van Langbein in Nieuw-Zeeland zijn de Black Barn in Hawkes Bay en Amisfield net buiten Queenstown. Beide restaurants zijn biologisch en liggen te midden van een prachtige wijngaard. Dus voor de fijnproevers…

Het hele interview met Annabel Langbein lees je bij onze vrienden van Nieuw-Zeeland.nl! Daar maak je meteen kans om een van de kookboeken te winnen.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Caledonië kenner
Sponsors