Tongariro National Park Jouw vakantie naar Oceanië begint hier!
8,5
9,0 Algemene ervaring
10,0 Natuur
8,0 Stranden
- Wildlife
- Overige activiteiten
7,0 Bereikbaarheid

Tongariro National Park

door Maarten van Dun

Het Tongariro National Park met haar drie vulkanen is 's winters een skigebied en 's zomers een mooie plek voor ruige wandelingen. Het feit dat twee vulkanen nog actief zijn, doet daar niets aan af.

De geschiedenis van het Tongariro National Park is net zo bijzonder als het landschap dat de drie vulkanen in het park omringt. In 1887 besloot Maori opperhoofd Te Heuheu Tuhino de Vierde om het gebied aan de Engelse kolonisten te schenken. Hij vond dat ook de nieuwe bewoners van Nieuw-Zeeland de mogelijkheid moesten hebben om van de schoonheid van Tongariro te genieten.

ZELF NAAR Tongariro National Park?

Bekijk alle 29 reizen naar Tongariro National Park

Geheel tegen de gewoonte van westerse kolonisten in, kwamen de nieuwe eigenaren hun belofte na en maakten het gebied een National Park. Honderd jaar later stond het park als eerste natuurgebied op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Actieve vulkanen

Het park bestaat uit drie actieve vulkanen: Tongariro, Ngaruhoe en Ruapehu. De vulkanen zijn onderdeel van de beruchte Ring van Vuur, het hoefijzer van vulkanen die de Stille Oceaan omringt.

De vulkanen in Tongariro zijn actief. In 1996 barstte de Ruapehu nog volkomen onverwacht uit, ondanks de dagelijkse activiteitsobservaties van wetenschappers. Ook Ngauruhoe smeult constant.

Lord of the Rings

Toch weerhoudt de vulkanische activiteit Nieuw-Zeelanders en buitenlandse bezoekers niet naar het National Park te komen. Integendeel, het gebied is het grootste skigebied van het land. 's Zomers trekken honderdduizend wandelaars over de honderden kilometers aan wandelroutes.

Het landschap is dan ook zeer bijzonder. Aan de ene kant van de berg groeien weelderige bossen, terwijl de andere bergwand kaal en zwartgeblakerd is.

Sommige delen van het National Park zijn bijzonder onherbergzaam. Dat vonden de locatiescouts van de Lord of The Rings trilogie ook. Zij kozen Ngahuroe om model te staan voor Mount Doom in de films.

The finest walk of New Zeeland

De onherbergzaamheid doet niets af aan de mogelijkheden voor een actieve vakantie in het Tongariro park. Vooral de wandelroutes zijn prachtig.

De Tongariro Crossing staat bekend als de 'finest one day walk of New Zealand'. De tocht duurt ongeveer zeven uur en slingert zich over vulkanisch landschap, langs emeraldgroene meren en door snelstromende beekjes.

Het Tongariro Circuit is de langere versie van de Crossing. Zeven dagen langtrekken wandelaars van hut naar hut, constant overschaduwd door de besneeuwde toppen van de drie vulkanen.

Whakapapa

Het gebied is van twee kanten toegankelijk. In het dorpje Whakapapa in het noordwesten van het park ligt het bezoekerscentrum, waar bezoekers landkaarten kunnen krijgen.

Twee korte wandelingen naar de Taranaki Falls en naar Silica Rapids vertrekken vanaf het bezoekerscentrum. Door een sprookjesachtig beukenbos leiden de paden naar een twintig meter hoge waterval en een stroomversnelling in een beek.

Ook begint de 42nd Traverse, een intensieve mountainbike track over oude houthakkerspaden, bij het bezoekerscentrum. De andere toegangspoort is het skigebied van Turoa, in het zuiden van het park.

Wintersport in Nieuw-Zeeland

In de winter verandert het wandelparadijs in het grootste skigebied van Nieuw-Zeeland. Van juni tot oktober kunnen zowel beginners als ervaren skiërs van 700 hectare geprepareerde pistes genieten.

Veel bergwanden worden niet speciaal behandeld, zodat off-piste skiërs er hun eigen route kunnen zoeken door de diepe sneeuw.

's Zomers trekken wandelaars langs de kratermeren vol zwavelrijk water, en 's winters skiën wintersporters van de hellingen van een actieve vulkaan. Een dergelijk gebied vind je alleen in Nieuw-Zeeland.

Wat is er te doen in Tongariro National Park?

 • Maak de finest one day walk van Nieuw-Zeeland: de Tongariro Crossing. De tocht duurt zeven uur en brengt je langs vulkanen en diepe, groene meren. De omgeving is schitterend en je komt maar weinig andere wandelaars tegen.
 • Waan je in de Lord of The Rings-trilogie als je naar de vulkaan Ngahuroe kijkt. De berg stond model voor Mount Doom, de duistere vulkaan in het hart van het gevaarlijke Mordor.
 • Voel de nevel van de Taranaki Falls op je gezicht. Na een korte wandeling door het berkenbos sta je aan de voet van de beeldschone waterval.
 • Begin aan een ware expeditie op de Tongariro Circuit. Zeven dagen trek je door de bergen van Tongariro National Park. 's Nachts overnacht je in berghutten die op onherbergzame plekken gebouwd zijn. Altijd torenen de drie smeulende vulkanen boven je uit.
 • Tongariro NP is een speeltuin voor off-piste skiërs. Veel bergwanen worden niet geprepareerd, waardoor de diepe sneeuw onaangetast op je ligt te wachten.

Reizen Tongariro National Park

Reviews Tongariro National Park

Tongariro Crossing (bezocht in november 2014)

Review geschreven door Marin Theloosen op 22 november 2017

Absoluut het gaafste wat wij in Nieuw Zeeland gedaan hebben! Een mooie maar ook wel zware tocht. Met name de klim omhoog was zwaar en op sommige plaatsen tricky, maar eenmaal boven zo de moeite waard! Ondanks dat er honderden andere wandelaars tegelijk bezig waren met deze tocht, viel dit niet op. Op sommige stukken was je alsnog alleen. Erg tof was ook de veranderende omgeving. Het uitzicht was na elke bocht anders en adembenemend.

8,5
9 Algemene ervaring
10 Natuur
8 Stranden
nvt Wildlife
nvt Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Tongariro National Park

 • Geweldige uitzichten
 • Uitdagend
 • Groepsgevoel met iedereen die je tegenkomt

Minpunten Tongariro National Park

 • Moeilijk foto´s maken zonder andere mensen erop
 • Weinig toiletvoorzieningen
Ultieme tip: Zorg dat je al wat kilometers in de benen hebt. Zo kun je de tocht beter aan en heb je meer aandacht voor je omgeving.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors