Rotorua Jouw vakantie naar Oceanië begint hier!

Rotorua

door Maarten van Dun

Rotorua is de stad van de helende spa's. Maar het is ook een centrum van Maoricultuur, van groene heuvels en blauwe meren. En zelfs van adventure sporten om het relaxen af te wisselen.

Het stinkt in Rotorua. Het ruikt er 24 uur per dag naar rotte eieren. Toch trekt het stadje elk jaar weer ruim anderhalf miljoen bezoekers. Het geheim van het plaatsje op het noordereiland van Nieuw-Zeeland? Helende warmwaterbronnen. Precies dat wat die vieze geur afgeeft.

ZELF NAAR Rotorua?

Bekijk alle 40 reizen naar Rotorua

Helend zwavelwater

Vanuit de aarde bij Rotorua stijgt zwavel op. Het verwarmt de modderpoelen en waterbronnen in en rond de stad. Op tal van plekken in Rotorua zelf borrelt warm water op. En ook in de groene heuvels vind je achttien grote meren en vele kleinere bronnen.

Het water van Rotorua staat bekend op zijn helende werking. Lang voor de komst van de Europeanen kwamen de gevreesde Maori krijgers naar de bronnen van Rotorua om hun oorlogswonden te laten genezen. Tegenwoordig verlicht het water de klachten van mensen met artritis en gewrichtspijnen.

Een voetbad bij de bushalte

Het zijn niet alleen mensen met lichamelijke klachten die baat hebben bij een bezoek aan Rotorua. Ook zijn er in de stad veel gratis publieke bronnen, waar kortstondige bezoekers hun vermoeide voeten kunnen verwennen met een modderbad. Bijvoorbeeld na een wandeling in de heuvelachtige omgeving.

Het is in Rotorua echt een onderdeel van het dagelijks leven. Terwijl je bijvoorbeeld op de bus wacht, neem je snel even een voetbad.

Polynesian Spa

Het water van de vele spa's is goed voor vermoeide spieren en de huid. De mooiste bron in de omgeving is de luxe Polynesian Spa.

Met haar tientallen warmwaterbronnen aan de oevers van Lake Rotorua behoort deze spa tot de top tien kuuroorden van de wereld.

Vulkanische activiteit

De opstijgende zwavel is afkomstig uit de diepere lagen onder de grond, waar veel vulkanische activiteit is. Duizenden jaren hebben vulkanen rond Rotorua het landschap gevormd.

De geologische onrust is nog steeds niet verdwenen. Via de warmwaterbronnen en geisers komen de opborrelende gassen naar oppervlakte van de aarde.

Door de uitbarstingen ontstonden ook de achttien grote meren rond de stad. De meren zijn zeer geschikt voor watersporters en vissers.

Maori cultuur

De eerste bewoners van het vruchtbare gebied rond Rotorua waren de Maori. Nog steeds is de Maori-cultuur sterk vertegenwoordigd in de stad. Een derde van de zeventigduizend inwoners van Rotorua heeft Maori-roots, een hoger percentage dan in enige andere stad in Nieuw-Zeeland.

Rotorua is dus de ideale plek om kennis te maken met de Maori cultuur. Zo is in het Whakarewarewa park een Maori dorp nagebouwd. Er worden traditionele dansvoorstellingen en concerten gegeven. En jongeren krijgen er les in de tradities en ambachten van de Maori voorouders.

Hoewel het park erg toeristisch is ingericht, zorgt de open en gastvrije instelling van de Maori voor een bijzondere ervaring. In het Whakarewarewa is bovendien de grootste geiser van de omgeving te vinden. Hij spuit zijn warme water meer dan dertig meter de lucht in.

Adventure sports

Hoewel de focus in Rotorua op ontspannen en cultuur ligt, is er in de omgeving van de stad genoeg avontuur te vinden. Nieuw-Zeelanders houden van avontuurlijke sporten en de omgeving van Rotorua leent zich perfect voor extreme sports.

Skydiven, bungeejumpen, canyoning en verschillende watersporten zorgen dat je aan het eind van de dag moe maar voldaan wegzakt in een van de modderbaden van Rotorua.

Wat is er te doen in Rotorua?

  • Ontspan vermoeide spieren en stijve botten in het helende water van de warmwaterpoelen van Rotorua. Het zwavelrijke water is goed voor lichamelijke klachten. Je voelt je als herboren na een bad in het warme water.
  • Leer meer over de rijke cultuur van de Maori's. In geen andere stad in Nieuw-Zeeland zie je zoveel invloeden van de Maori's als in Rotorua. Bekijk de krijgsdansen en ervaar de kracht van de angstaanjagende haka.
  • Sta aan de voet van de hoogste geiser van Rotorua. Bij Whakarewarewa spuit het hete water meer dan dertig meter de lucht in.
  • Als je helemaal relaxed bent door de modderbaden, kun je wel wat adrenaline gebruiken. In de omgeving van Rotorua kun je skydiven, bungeejumpen en wakeboarden.
  • Loop vlak langs exploderende geisers in het Kuirau Park. Nog geen tien jaar geleden ontstonden hier plotseling nieuwe geisers, die grote rotsblokken tientallen meters de lucht in worpen. Blijf dus aan de veilige kant van de afzetting.

Reizen Rotorua

Meer Rotorua

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors