Mensen: mysterieuze Maori

Mensen: mysterieuze Maori

door Janine Kervel

Australië heeft de Aboriginals en de Verenigde Staten staan bekend om hun indianen. In Nieuw-Zeeland wonen al eeuwenlang de Maori. Een volk dat minstens zo indrukwekkend is.

Alhoewel de westerse geschiedenis van Nieuw-Zeeland nog maar 200 jaar oud is, wordt het land al sinds het jaar 1000 bewoond door Maori's. De sporen van hun cultuur vind je door heel het land terug.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 68 reizen naar Nieuw-Zeeland

Hawaiki

Waar de Maori oorspronkelijk vandaan komen is onduidelijk. Volgens eigen legendes zijn de verschillende stammen afkomstig uit de Hawaiki-eilanden. Waar deze eilanden liggen is echter een groot mysterie.

Het onbekende land heeft vooral een mythologische betekenis. In de inheemse taal wijst Hawaiki namelijk op de legendarische onderwereld. Hier zouden alle Polynesische volken vandaan komen. Sommige wetenschappers noemen het Amerikaanse Hawaii als oorsprong, anderen het Samoaanse eiland Savai'i.

Aotearoa

Om te ontsnappen aan stammenoorlogen, overbevolking en ziektes gingen de Maori op jacht naar nieuw land. Bij hun ontdekkingstocht stuitten zij op een land waarboven een lange witte wolk hing. Zij doopten dit vervolgens Aotearoa, het huidige Nieuw-Zeeland.

De Maori-stammen verspreiden zich vervolgens over het Noorder- en Zuidereiland. Er ontstonden nieuwe mythen en legenden omtrent hun nieuwe thuisland. Maar door de komst van kolonisten is er veel veranderd binnen de authentieke leefomstandigheden. De kolonisten introduceerden nieuwe ziektes, pakten land af en probeerden de Maori-stammen te bekeren tot het christendom. Hierdoor raakte de traditionele cultuur ondergewaardeerd.

Maoritanga

Maar gelukkig is er tegenwoordig een opleving van de oude Maori-cultuur. Deze aandacht wordt Maoritanga genoemd. De Maoritanga blaast oude mythes en legendes nieuw leven in. Ook laten veel Maori traditionele tatoeages zetten die ze met veel trots dragen.

En wie kent de haka niet? Deze Polynesische oorlogsdans wordt tegenwoordig voor iedere rugbywedstrijd van het nationale team opgevoerd. Door zowel de Maori als de spelers met een westerse achtergrond.

De Maori geloven sterk in de levenskracht, de geest en spirituele krachten. Voorouderverering is dan ook belangrijk binnen de Maori-cultuur. Verder zijn zang, dans, muziek en traditioneel houtsnijwerk populair.

Nationale identiteit

Een aantal decennia geleden dreigde de Maori-taal uit te sterven. Maar ook deze wint aan populariteit. Veel jongeren leren het oude Maori spreken en gebruiken dit voor het schrijven van verhalen en gedichten.

Alhoewel de Maori bekend staan als de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, kan dit niet met zekerheid worden gezegd. Er zijn namelijk tekenen dat de Moriori, een volk dat tegenwoordig nog op de Chatman Islands ten oosten van Nieuw-Zeeland woont, hen voor was.

Er zijn amper nog volbloed Maori te vinden. Veel families hebben inmiddels ook westers bloed. Maar de bloedlijn is niet langer belangrijk. Bij de Maori-cultuur draait het om affiniteit met de traditionele cultuur. En daar zijn ook veel niet-Maori inwoners van Nieuw-Zeeland het mee eens. De Maori-cultuur wordt gezien als belangrijk onderdeel van de nationale identiteit van Nieuw-Zeeland.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors