Auckland

Auckland

door Willeke van Doorn

In Auckland beklim je vulkanen, zeil je door de haven, ontspan je in het groene Auckland Domain en geniet je van spectaculaire uitzichten over de stad vanuit de Sky Tower. Welkom in de City of Sails!

Een derde van alle Nieuw-Zeelanders woont in Auckland, verreweg de grootste stad van het land. Auckland ligt aan de kust van Northland, een gebied op het Noordereiland. Het centrum van de stad is gebouwd rondom twee natuurlijke havens. Een vakantie in Auckland barst van de letterlijke hoogtepunten dankzij de vele bezienswaardigheden, vulkanen en bergen in het achterland.

ZELF NAAR Auckland?

Bekijk alle 47 reizen naar Auckland

City of Sails

Zeilschepen dobberen op en neer, de masten steken hoog in de lucht. In de havens vaar je op een van de vlonders langs meer dan honderdduizend schepen. De inwoners van Auckland houden van de zee. De havenstad dankt hieraan haar bijnaam: 'City of Sails'.

In Auckland hangt de zilte geur van de zee in de lucht. En deze heeft kennelijk een ontspannende uitwerking op de anderhalf miljoen inwoners van de stad. Alhoewel de stad een groot aantal mensen huisvest, heerst er een dorpse sfeer.

Het zakencentrum onderscheidt zich door de hoge, glimmende torens. Voor de rest is de stad een lappendeken van laagbouw en verschillende parken en tuinen. De totale gemeente beslaat een gebied van maar liefst 1.000 vierkante kilometer.

Hoofdstad Nieuw-Zeeland

Hoewel Auckland daarmee de grootste stad is van Nieuw-Zeeland, is het niet de hoofdstad. Dat was de stad in het verleden wel. Maar na slechts 25 jaar raakte Auckland die titel in 1865 kwijt aan het kleinere Wellington. Wellington is nog steeds de hoofdstad.

Door de goudkoorts trokken veel kolonisten naar Auckland. Vervolgens zorgde agrarische productie op de vruchtbare grond ervoor dat de stad uitgroeide tot grootste stad van het land. En Auckland blijft nog altijd groeien.

Maori

Vandaag de dag woont In het kosmopolitische Auckland een etnisch zeer gemixte groep mensen. De traditionele Maori zijn sterk vertegenwoordigd. Zij bewonen al sinds 1400 het gebied rondom de stad. Naast deze oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland wonen hier ook Europeanen, Aziaten en de grootste groep mensen van Polynesische afkomst ter wereld.

In het Maori heet Auckland 'Tamaki-Makau-rau', wat 'de maagd met honderd minnaars' betekent. Deze naam dankt de stad aan de vele Maori-stammen die hier leefden. Tegenwoordig is de naam toepasbaar op de smeltkroes van culturen.

Auckland: de bezienswaardigheden

Als je meer wilt weten over de rijke Maori cultuur, bezoek dan het Auckland Museum. Uit de vele kunstgaleries die je overal in de stad tegenkomt, blijkt dat de kunst van de verschillende Polynesische volken in Auckland sterk wordt gewaardeerd. Ook zijn er het hele jaar door festivals die de verschillende culturen vieren, zoals het Pasifika Festival in maart.

Neem ook eens een kijkje bij de Otara Market, de grootste Polynesische markt ter wereld. Struin langs de vele kraampjes met verse groente en fruit, kleding, handgemaakte sieraden en accesoires. De markt in het zuiden van Auckland is elke zaterdag geopend van zes uur 's ochtends tot middernacht.

Een andere niet te missen bezienswaardigheid tijdens je vakantie in Auckland is de Sky Tower. Op de top van de toren kijk je vanaf 220 meter hoogte uit over de stad. Op een heldere dag zie tot wel tachtig kilometer ver. De echte durfal springt hangend aan een touw van het hoge gebouw af of maakt een wandeling over het 192 meter hoge platform!

Auckland Domain

Als je na deze spannende klim even wilt uitrusten, zoek dan een van de vele parken op die Auckland rijk is. Het Auckland Domain is het grootste en oudste stadspark. Midden in de stad vormt Auckland Domain 75 een hectare grote groene oase.

Het park ligt op een vulkanische helling, wat de turfsteenringen in de grond verklaart. Deze ringen zijn duizenden jaren geleden ontstaan, toen er nog vulkanische activiteit was. Tegenwoordig zijn de vulkanen grotendeels slapend.

One Tree Hill

Een andere slapende vulkaan in Auckland die een bezoekje waard is, is One Tree Hill. De Maori hadden enkele honderden jaren geleden een nederzetting op de vulkaan. Ze vernoemden de heuvel naar de eenzame boom die ze op de top plantten.

Hoewel One Tree Hill niet zo hoog is als de Sky Tower heb je ook vanaf hier een goed uitzicht over de stad en haar beide havens. In het omringende Cornwall Park sluit je je dag af met een lekkere picknick of barbecue.

Mount Wellington

Maak je vakantie in Auckland compleet met een excursie naar Mount Wellington, die op tien kilometer van de stad ligt. Een klim naar de top van de berg is de spierpijn meer dan waard, want daar wacht je een uitzicht over de hele stad.

In de verte zie je de skyline van Auckland met de Sky Tower die hoog boven alle andere gebouwen uitsteekt. Loop rond zonsopgang richting de top van de berg en zie de zon langzaam wegzakken achter de stad. Een prachtige afsluiting van je vakantie in Auckland!

Wat is er te doen in Auckland?

  • Bezoek een van de vele multiculturele festivals.
  • Ga naar de Otara Market, de grootste Polynesische markt ter wereld.
  • In de City of Sails moet je gevaren hebben. Huur een zeilboot of maar een dagtrip op een tourboot.
  • Beklim Mount Wellington even buiten de stad en geniet van het uitzicht.
  • Shop till you drop in een van drie grote winkelcentra.

Reizen Auckland

Meer Auckland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tonga kenner
Sponsors