Mount Cook Jouw vakantie naar Oceanië begint hier!

Mount Cook

door Maarten van Dun

Mount Cook is de hoogste berg van Nieuw-Zeeland. Je kunt in de omringende Southern Alps fantastisch wandelen. Populair zijn vooral de vaak zware, meerdaagse trektochten.

De besneeuwde bergtop steekt 3.753 meter boven zeeniveau uit. De Maori noemen de berg Aoraki, wat 'hij die de wolken doorboort' betekent. Achttien van Nieuw-Zeelands hoogste bergen omringen Mount Cook. De bergen, die ook wel de 'Zuidelijke Alpen' genoemd worden, vormen een prachtig gebied voor wandelaars en bergbeklimmers.

ZELF NAAR Mount Cook?

Bekijk alle 16 reizen naar Mount Cook

Southern Alps

De Southern Alps zijn een relatief jong gebergte. Pas tien miljoen jaar geleden ontsproten de bergen aan het Nieuw-Zeelandse landschap.

De Southern Alps groeien bovendien nog steeds: in honderd jaar tijd zijn de toppen een halve meter hoger komen te liggen.

Mount Cook National Park

Dwars door de zevenhonderd vierkante kilometers van het Mount Cook National Park lopen verschillende wandelroutes. Ervaren bergbeklimmers en ongetrainde wandelaars vinden beiden hun uitdaging op de gletsjers, langs de ijsblauwe meren en naar de besneeuwde bergtoppen. Sommige wandelingen duren slechts tien minuten, andere tochten meerdere dagen.

Vooral de meerdaagse tochten zijn populair bij alpinisten. De trekkings zijn zeer uitdagend en alleen mensen met een gedegen voorbereiding wagen zich aan de routes. Vooral het weer in de bergen is verraderlijk. Dat kan zo maar binnen een halfuur omslaan.

Onderweg moeten meerdere bergen worden beklommen. In kleine, afgelegen hutten kunnen de klimmers overnachten. De beloning voor deze ontberingen is echter groot: dagenlang ligt er een eindeloos panorama aan de horizon.

Hooker Valley Walk

In het bezoekerscentrum van het park is veel informatie verkrijgbaar over wandelroutes door het Mount Cook National Park. De Hooker Valley Walk is een populaire tocht door een vallei.

Wandelaars steken tijdens deze tocht rivieren over met een hangbrug, hoog boven het snelstromende water. Tijdens de vier uur durende tocht torent Mount Cook steeds boven het pad uit. Stevige schoenen zijn essentieel, omdat het rotsachtige pad soms gedeeltelijk onder een laag water komt te staan.

Na het Stocking Stream Lookout punt loont het om iets verder te lopen. Het pad leidt naar Hooker Lake, aan de voet van de Hooker Gletsjer. Het smeltwater heeft hier een meer gevormd, dat in de winter vol ligt met afgebroken stukken ijs. Dit is de perfecte plek voor een picknick, ver weg van alle andere wandelaars.

Zware beklimming naar de top

Bergbeklimmers kunnen een poging wagen om de top van Mount Cook te bereiken. Hoewel de berg niet uitzonderlijk hoog is staat de klim bekend als zwaar en gevaarlijk.

Door de snel wisselende weersomstandigheden kan de tocht lang duren. Mount Cook is vaak omgeven door wolken, maar vanaf de top is het uitzicht prachtig. Slechts de spitse toppen van de omringende bergen prikken door het witte wolkendek heen dat Mount Cook zo vaak omringt. Het lijken scherpe puntjes boven een wattendeken. Het is alle ontberingen meer dan waard.

Wat is er te doen bij Mount Cook?

  • Rij met de auto over de prachtige wegen door de Southern Alps. Overal wordt je gadegeslagen door de hoogste bergen van Nieuw-Zeeland. Achter elke scherpe bocht ligt een nieuw panorama te wachten.
  • Kijk uit over Lake Pukaki, waar je Mount Cook tweemaal ziet: aan de horizon en in de reflectie op het wateroppervlak. Tijdens de schemering zijn de kleurveranderingen van het laatste zonlicht spectaculair.
  • Pak je portemonnee en maak een rondvlucht boven de Southern Alps. Peperduur, maar als er ooit een moment was om het te doen, is het hier. Onvergetelijk.
  • Je ademt wolkjes in de koude lucht als je 's ochtends vroeg opstaat in een van de berghutjes langs de wandelroutes bij Mount Cook. De zon komt langzaam boven de bergen. Het uitzicht is fantastisch. Er is geen mens te bekennen in dit woeste berggebied.
  • Staar over het rimpelloze oppervlak van de hooggelegen meren in de Southern Alps. Het smeltwater van de gletsjers komt in de valleien bij elkaar en vormt de ijsblauwe meren.

Reizen Mount Cook

Meer Mount Cook

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors