Dunedin

Dunedin

door Nina Bergh

Dunedin is een relaxte studentenstad met een bijzondere toeristische attractie: de steilste straat ter wereld! In deze stad op het Zuider-eiland vindt je veel oude gebouwen, een prachtige kustlijn en maar liefst twee proeverij musea; één voor chocolade en één voor bier.

Dunedin is gesticht door Schotse kolonisten en heeft nog steeds een typisch Schots karakter. De naam, afgeleid van Dunn Eidann, is Keltisch voor 'Edinburgh'. Het is na Christchurch de grootste stad op het Zuidereiland en populair bij studenten.

ZELF NAAR Dunedin?

Bekijk alle 17 reizen naar Dunedin

Drink in deze relaxte stad het lokale Speight's bier, proef er op los in de chocoladefabriek of race met je reisgenoten naar de top van 's werelds steilste straat.

Chocolade in Cadbury World

Voor de echte chocoladeliefhebber is Dunedin hemel op aarde. In het centrum van de stad staat de fabriek van de wereldberoemde Cadbury Chocolade. Stap naar binnen bij Cadbury World, neem de uitgebreide rondleiding en waan je even Sjakie in de Chocoladefabriek. Hier mag je alles vragen, aanraken én proeven.

Ben je een snelle leerling? Dan ga je met goed gevulde zakken naar buiten. Want voor elk goed antwoord dat je tijdens de rondleiding geeft krijg je een reep chocolade. De tour eindigt uiteraard in de souvenirwinkel waar je nóg meer chocolade kan kopen. Aan de fabriek is een museum verbonden waar je alles leert over de geschiedenis van cacao en chocolade.

Worlds Steepest Street

In een buitenwijk van Dunedin ligt Baldwin Street. Deze beroemde straat is de allersteilste straat ter wereld met een stijgingspercentage van maar liefst 35 procent. Dit betekent dat voor elke 2,86 meter die je aflegt je 1 meter omhoog moet. Succes!

Beleidsmakers in London tekende het stratenplan in de negentiende eeuw zonder ooit in Dunedin te zijn geweest. De bijna onmogelijke hellingsgraad van Baldwin Street is dus eigenlijk een ongelukje.

Baldwin Street is jaarlijks het toneel voor de Cadbury Jaffa Race. Jaffa ballen zijn een Nieuw-Zeelandse lekkernij met een harde zoete buitenkant en een chocolade binnenkant. De snoepballen met een doorsnee van zo'n vijf centimeter krijgen elk een apart nummer en worden vanaf bovenaan de straat naar beneden gerold. Gemiddeld doen zo'n 25.000 Jaffa ballen mee aan de race voor het goede doel.

University of Otago

Dunedin is het centrum van educatie in Nieuw-Zeeland. Naast de vele mooie oude gebouwen vind je hier ook de oudste universiteit van het land. De University of Otago is opgericht in 1869.

In de kleine maar levendige studentenstad liggen de pubs op loopafstand van elkaar. Ideaal voor een uitgebreide kroegentocht dus. The Gardens Tavern is Dunedins bekendste pub, maar voor de echte studentenkroegen moet je bij George- en Fredrick Street zijn

Stranden St Claire en St Kilda

De twee grootste stranden in de omgeving van Dunedin zijn St Clair en St Kilda. Het zijn ideale locaties voor een gezellig festival of de start van een mooie natuurwandeling. Het weer in Dunedin is niet altijd zonnig genoeg om aan het strand te liggen maar als surfer kom je hier absoluut aan je trekken. Pas wel op, er zwemmen haaien voor de kust.

Op het strand van St Claire wordt sinds een paar jaar een naakt rugbytoernooi gehouden. Tegenstanders komen uit alle hoeken van de wereld en hebben de optie of ze meegaan in de vrije kledingkeuze. Op datzelfde strand kun je in hartje winter meedoen aan de Shortest Day Swim. Als je tenminste het ijskoude water in durft!

Wat is er te doen in Dunedin?

  • Race naar de top van 's werelds steilste straat. Baldwin Street is 350 meter lang en heeft een hellingspercentage van 35 procent! De straat staat garant voor een vrolijk fotomoment.
  • Hou je van bier? Breng dan een bezoek aan Speight's Brewery. Hier leer je alles over bier brouwen en de geschiedenis van Duniden's populairste drankje. Natuurlijk mag je na afloop proeven.
  • Meer een chocoladefan? Stap naar binnen bij Cadbury World en verwen je smaakpapillen met alle mogelijke soorten chocoladerepen. Neem ook een rondleiding door de fabriek en ontdek de wereld van chocolade.
  • In Dunedin staan veel mooie oude gebouwen. Bezoek zeker het treinstation ontworpen door de architect met de bijnaam 'Gingerbread George'. Veel van zijn gebouwen lijken verdacht veel op de typische gingerbread huisjes, zo ook het station in Dunedin.
  • Waai een dagje uit op het strand van Sint Clair of Sint Kilda. Hier starten verschillende indrukwekkende wandelroutes langs de kustlijn van het schiereiland.

Reizen Dunedin

Meer Dunedin

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tonga kenner
Sponsors