Marlborough Sounds

Marlborough Sounds

door Maarten van Dun

De inhammen, ruige bergen, dichte bossen en weidse wijngaarden maken de zuidelijke punt van Nieuw-Zeeland een prachtige plek met maar liefst twee parken vlak naast elkaar.

Afstanden tussen dorpen op het dunbevolkte Zuidereiland van Nieuw-Zeeland zijn vaak enorm. In het uiterste puntje van het eiland liggen echter twee highlights praktisch tegen elkaar aan: het Abel Tasman National Park en de Marlborough Sounds.

ZELF NAAR Marlborough Sounds?

Bekijk alle 17 reizen naar Marlborough Sounds

Het gebied is bovendien ook nog eens het grootste wijngebied van het land. In de wijngaarden rond Blenheim wordt hard gewerkt aan wat op termijn de beste Sauvignon Blanc ter wereld zal zijn.

Marlborough Sounds

De Marlborough Sounds lijken diepe littekens in de kust. De inhammen zijn echter overstroomde valleien. Duizenden jaren geleden lagen de fjorden nog boven water.

De zeearmen worden geflankeerd door hoge kliffen. De inhammen lopen diep het land in, met prachtige baaien aan weerzijden. Vooral de Queen Charlotte Sound, Pelorus Sound en Kenepuru Sound zijn beroemd.

Zwemmen met dolfijnen

De hoge bergen beschermen de baaien tegen zee en wind. Veel van de stranden zijn alleen per boot te bereiken. Dit maakt dat het gebied vrijwel onaangetast is door toerisme. Een kleine boot leent zich het best voor een verkenningstocht langs de Sounds. Je kunt dan de inhammen het anker uitgooien.

Geniet van een lunch, dobberend op diepblauw water. Werp een hengel uit, of spring overboord om te zwemmen. Wees niet verbaasd als dolfijnen en zeehonden je vergezellen.

Wijn van Blenheim

Aan land tref je het grootste wijngebied van Nieuw-Zeeland. In de heuvels rond Blenheim wordt sinds 1970 uitstekende Sauvignon Blanc gemaakt. Doordat koele nachten de warme dagen afwisselen, krijgen de druiven een volle, sterke smaak.

Binnen veertig jaar zal de Sauvignon Blanc uit de Marlborough regio volgens invloedrijke wijnkenners behoren tot de beste Sauvignon Blancs ter wereld.

Abel Tasman National Park

Ten noordwesten van de Marlborough Sounds ligt het Abel Tasman National Park. Het kleinste National Park van Nieuw-Zeeland is beroemd om zijn prachtige wandelroutes door het kustgebied.

De Abel Tasman-track duurt drie dagen en brengt wandelaars langs goudgele stranden en dichte bossen. Het water in de baaien is warm en helder. De kleine inhammen van Abel Tasman verken je het best door in alle rust met een kajak over het blauwgroene water te peddelen.

Veel stranden zijn over land onbereikbaar, maar in een kajak heb je toegang tot de mooiste baaien. Zeehonden zwemmen aan de zijde van je kajak mee.

Hippies en boeren

In de kleine dorpjes vlak buiten het park leven veel reizigers die het Abel Tasman Park nooit meer hebben willen verlaten. De overige inwoners van het park zijn boeren die al generaties in het gebied werken. Er is daardoor een interessante mix ontstaan van alternatieve levensstijlen en het ouderwetse boerenleven.

Vergeet tussen al het kajakken en varen niet ook simpelweg een paar dagen op de stranden te luieren. Ze zijn in de zomer te mooi om dat niet te doen. Er zijn bovendien genoeg Bed & Breakfasts rond het Abel Tasman National Park.

Wat is er te doen in de Marlborough Sounds?

  • Verken de baaien van het Abel Tasman National Park met een kayak. Je peddelt in alle rust over het spiegelgladde water naar baaien waar het strand helemaal van jou is. Onderweg zwemmen dolfijnen met je mee.
  • Maak een trektocht van drie dagen over het Abel Tasman-Track. Na uren lopen door dichte bossen kom je plots bij een verlaten lagune waar het blauwgroene water langzaam tegen het strand opkabbelt.
  • Wordt wakker met ontbijt op bed in een van de Bed & Breakfasts in de kleine dorpjes rond de parken. De kleurrijke eigenaren vertellen je prachtige verhalen over de omgeving.
  • Geniet van de ondergaande zon terwijl je op de veranda zit van een wijnboerderij en je de zachte Sauvignon Blanc uit de heuvels van Blenheim proeft.
  • Maak een boottocht door de Sounds van het Marlborough Sounds NP. Gooi het anker uit in een verlaten baai. Als je om je heen kijkt zie je dat je enige bent in de imposante omgeving, die nog volledig onaangetast is door toerisme.

Reizen Marlborough Sounds

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Caledonië kenner
Sponsors