Queenstown Jouw vakantie naar Oceanië begint hier!
8,2
8,0 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
8,0 Locals
8,0 Restaurants
8,0 Veiligheid
- Stranden

Queenstown

door Maarten van Dun

Queenstown is beroemd om zijn extreme sporten. In de geboorteplaats van het bungeejumpen en de scènes van Lord of the Rings kun je echter ook vissen, wandelen en wijnproeven.

In Queenstown slagen de bewoners er telkens weer in om de bergen, meren en rivieren rond het dorp te gebruiken voor iets avontuurlijks. In de stad werd het moderne bungeejumpen uitgevonden en tegenwoordig heet de stad ook wel de 'Adventure Capital of the World'.

ZELF NAAR Queenstown?

Bekijk alle 42 reizen naar Queenstown

Alle extreme sporten die met lucht, land of water te maken hebben, vind je in Queenstown. Er zijn echter ook genoeg andere redenen om de kleine stad op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland te bezoeken.

Koningin Victoria

Voordat de stad zich volledig richtte op het oproepen van adrenaline was Queenstown een klein bergdorp aan een inham van Lake Wakatipu. Nog altijd vullen rivieren en stroompjes uit de omringende bergen dit helderblauwe gletsjermeer met zuiver water.

In een van die rivieren werd in de negentiende eeuw goud gevonden. Het dorp groeide snel. Door de ligging vonden de bewoners hun dorp 'fit for Queen Victoria', de toenmalige vorstin van Engeland. De naam Queenstown was geboren.

Skydiven

De omgeving is 140 jaar later weinig veranderd, ondanks de massa's toeristen die elk jaar weer naar het gebied komen. Queenstown is het hele jaar populair. In de winter bezoeken reizigers de skigebieden in The Remarkables. 's Zomers trekt de stad vooral avonturiers die op zoek zijn naar adrenalinekicks.

Die adrenaline is in Queenstown nooit ver weg. In de hoofdstraat van het dorp bieden touroperators hun extreme sporten aan. Zo kunnen parachutespringers een prachtige rondvlucht boven de bergen en Lake Wakatipu maken, om op vijf kilometer hoogte het vliegtuig uit te springen. De vrije val duurt meer dan een minuut.

Riviersurfen

Wie liever een gevecht aan gaat met een snelstromende rivier moet een riviersurftrip boeken. In korte tijd krijg je uitgelegd hoe je met een omgebouwd bodyboard een snelstromende rivier afdaalt, terwijl je voortgesleept wordt door een speedboot.

De rivieren worden echter niet alleen gebruikt voor snelle watersporten. Het is ook een paradijs voor vliegvissers. Ver weg van enige menselijke activiteit kunnen zij hengel uitwerpen in een rivier vol forel. Een helikopter brengt de vissers naar hun favoriete stek, waar geen auto kan komen.

Lord of the Rings

Wie geen zin heeft in al deze spanning en extreme sporten kan gewoon de natuur ingaan. De bossen en bergen rond Queenstown zijn uitgestrekt genoeg om in alle rust te genieten van het landschap dat zo'n grote rol speelde in de Lord of The Rings trilogie.

Vlak buiten Queenstown ligt Glenarchy. Dit kleine dorp lijkt is omgeven door lege vlaktes, imponerende bergen en oeroude beukenbossen. Hier werden veel scènes uit die Oscarwinnende film opgenomen.

Pinot Noir uit Rippon Vineyard

Wie toe is aan een rustige dag kan een tocht maken langs de meer dan tachtig wijnhuizen in de omgeving van Queenstown. In het zuidelijkste wijngebied van de wereld verkopen veel wijnboeren hun wijn aan de deur.

Vergeet vooral de Rippon Vineyard niet: deze staat bekend als één van de mooist gelegen wijngaarden ter wereld. De wijnboerderij ligt aan de oevers van een strakblauw gletsjermeer en heeft uitzicht op de besneeuwde toppen van de Remarkables. Het is een ideale plek om de beroemde Pinot Noir uit de omgeving te proeven.

Wat is er te doen in Queenstown?

 • Maak een rondvlucht boven The Remarkables en geniet van het uitzicht. Op vijf kilometer hoogte open je de deur en spring je naar buiten. Na een vrije val van een minuut opent de parachute zich en zweef je langzaam naar het woeste landschap onder je.
 • Wandel over met mos beklede stenen en boomstammen in de vochtige beukenbossen rond Glenarchy en je waant je in Middle Earth in Lord of the Rings. Veel filmscènes werden hier opgenomen.
 • Laat de adrenaline langzaam wegzakken als je bij de Rippon Vineyard over de bergen uitkijkt, met een glas zachte pinot noir in de hand.
 • Voel hoe de sneeuw kraakt onder je ski's of snowboard als je in de winter de verlaten pistes in The Remarkables afdaalt. Je hoeft de poeder maar met weinig mensen te delen. Je zal de Alpen nooit meer met dezelfde ogen kunnen bekijken.
 • Zie hoe de zon langzaam achter de bergen verdwijnt, terwijl de kleuren van de lucht iedere minuut lijken te veranderen. In Lake Wakatipu zie je de weerkaatsing van de prachtige luchten.

Reizen Queenstown

Meer Queenstown

Reviews Queenstown

Awesome (bezocht in juni 2015)

Review geschreven door Kitty Van Kollenburg op 26 juni 2017

Allereerst..als je graag wilt
'luieren' op je strandstoel, ga dan vooral NIET naar Queenstown, Nieuw-Zeeland.
Voor al de adrenaline-junkies: niet langer wachten en gewoon gaan!
Er zijn zoveel activiteiten voor iedereen, jong en oud!
O.a. snowboarden, bungeejumpen, jet-skieën etc.
Maar trek vooral je (wandel)schoenen aan en kijk/loop eens gewoon rond, de omgeving alleen is al meer dan de moeite waard.
Er zijn genoeg plekken om je te laten informeren maar mocht je dat niet willen, vraag het vooral aan de mensen die je ontmoet in 1 van de vele hostels of bars.
Tip: niet alle hostels zijn even schoon. En vergeet je jas niet, het kan er behoorlijk koud worden!

8,2
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Queenstown

 • omgeving
 • activiteiten
 • eten

Minpunten Queenstown

 • het weer
 • hostels
 • prijzig
Ultieme tip: Fergburger!! Soms lang wachten maar dan heb je ook echt een heerlijke hamburger!
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors