Yasawa Islands Jouw vakantie naar Oceanië begint hier!
-
- Algemene ervaring
- Locals
- Interessant
- Natuur
- Stranden
- Wildlife
- Wandelingen en/of andere activiteiten

Yasawa Islands

door Maarten van Dun

De Yasawa Islands van Fiji delen een geschiedenis van muitende scheepslieden en magische legendes. Vanuit het turkooizen water doemt in de verte een verzameling groen met witte eilanden op. Hoe dichterbij je komt, hoe ongeloofwaardiger de kleuren worden. De Yasawas eilanden in het westen van Fiji zijn niet voor niets in vele films te bewonderen.

Filmisch decor

Yasawa vormde ondermeer het decor voor de opnames van de film Blue Lagoon. Palmbomen duwen elkaar bijna van de eilanden af. Er blijft nog net een strook fijn, wit zand over.

ZELF NAAR Yasawa Islands?

Bekijk alle 3 reizen naar Yasawa Islands

De Yasawa eilanden zijn een kleine archipel ten noordwesten van hoofdeiland Viti Levu van Fiji. Ze beslaan een gebied van ongeveer 135 vierkante kilometer in de stille oceaan. Vanwege hun vulkanische oorsprong zijn de Yasawas eilanden heuvelachtig, met toppen tot zeshonderd meter hoog.

Slootwater

De knalgele catamaran houdt stil voor de kust van het grootste eiland van de archipel, Yasawa. Een klein vissersbootje komt aangedobberd. Als enige passagier stap je in en vaar je richting een groep zingende Fijianen. Ze begeleiden je na een warm welkom naar je houten hut.

De bewoners nodigen je uit om Kava met hen te drinken. Kava is een drankje gemaakt uit een geperste peperwortel. Het smaakt precies zoals het eruit ziet: als slootwater. Na de mok met twee handen achterover te hebben gegooid, beginnen je lippen te tintelen.

Magie en mystiek

De volgende ochtend schijnt de zon volop en vlechten een aantal vrouwen rustig aan hun manden van bananenbladeren. In een kleine boot vaar je richting de Sawa-i-Lau eilanden. Het eiland van de magische grotten heeft met zijn rijke culturele geschiedenis voor de bewoners van Yasawa een bijzondere betekenis.

Duizenden jaren geleden woonden er al mensen op de Yasawa's, maar wegens een tekort aan zoet water hielden zij het nooit lang uit. De huidige bewoners wonen vermoedelijk zo'n driehonderd jaar op de eilanden.

Gestolen maagden

Zij vertellen elkaar het verhaal van een tienkoppige slang die de Sawa-i-lau grotten bewaakt. De grotten van karstgesteente zijn gevuld met helder water en versierd met inscripties die archeologen niet goed thuis kunnen brengen.

Op helling van de berg in het noorden van Sawa-i-lau eiland zijn zeer unieke 'vogeluitwerpselen' te zien. Volgens een legende leefde hier een reusachtige arend die zich voedde met vrouwelijke maagden. De verloofde van één van de gestolen maagden zou de arend hebben gedood in een gevecht waarbij hij ook zelf om het leven kwam.

Muiterij

In 1789 ontdekten de Britten per toeval de Yasawa eilanden. Kapitein William Blight werd echter tijdens muiterij door zijn bemanning op een sloep van boord gezet. Anders dan de kapitein wilde de bemanning nog lang niet naar huis. De eilandjes verschenen pas in 1840 op de kaart.

Op de terugweg naar Yasawa eiland neem je een duik in het warme water. Met een snorkel zie je veel van de rijke onderwaterwereld: zeeschildpadden, haaien en papegaaivissen. Zacht en hard koraal deinen zachtjes mee met de stroming.

Eenmaal terug op Yasawa eiland voeg je je weer bij de Fijianen. Zij bereiden hun vers gevangen vis in een ondergrondse oven. Verderop speelt een groep lachend volleybal. Geen wonder dat de muiters van William Blight langer wilden blijven.

Wat is er te doen op de Yasawa Islands?

 • Bij de Yasawa eilanden heb je de unieke mogelijkheid om met manta roggen te zwemmen. Als je je onder water begeeft zweven de dieren om je heen.
 • Eén enkel eiland bezoeken is voor sommigen niet genoeg. En daarom kun je ook een aantal dagen eilandhoppen. Ontdek het ene eiland na het andere.
 • Bezoek de grot en het strand waar de film 'Blue Lagoon' is opgenomen. Met een zaklamp zwem je onder de grot door naar een klein oase.
 • Eens per week wordt een 'lovo' georganiseerd voor toeristen. Dit is een feest waarbij traditioneel bereid voedsel , Fijiaanse dans en gezang op het menu staan.
 • Bekijk de Sawa-i-lau grotten en laat je meeslepen door de oude legendes en mythes van Fiji.

Reizen Yasawa Islands

Meer Yasawa Islands

Reviews Yasawa Islands

Hemel op aarde (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Sanne van Bakel op 22 januari 2017

Nog nooit zo'n prachtige natuur gezien als op Fiji! Onwijs mooie stranden, de mooiste zonsondergangen en de mensen zijn ontzettend aardig. We hebben onwijs genoten op de prachtige stranden. Als je van duiken houdt ben je ook op het juiste adres. De onderwaterwereld is echt prachtig!

Pluspunten Yasawa Islands

 • Mooie zonsondergangen
 • Aardige locals
 • Heerlijk zeewater
 • Prachtige onderwaterwereld
Ultieme tip: Octopus Resort is echt een aanrader. Je slaapt in hutjes op het strand met een openlucht badkamer. Het restaurant bevindt zich in het zand, voor het ultieme vakantiegevoel!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Fiji

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors