Mamanuca

Mamanuca

door Katja Keuchenius

De Mamanuca eilanden zijn zo klein, dat lange tijd iedere ontdekkingsreiziger er langs voer. Gelukkig staan ze nu op de kaart. Duiken, surfen en chillen op het strand in de tropische zon.

Als verfspetters liggen de Mamanuca eilandjes in de Stille Oceaan. De eilandjes, behorend tot de Fiji archipel, zijn slechts enkele vierkante kilometers groot, voor een deel onbewoond en nog vrijwel onaangetast

ZELF NAAR Mamanuca?

Bekijk alle 3 reizen naar Mamanuca

Op een bootje vaar je over het knalblauwe water van de archipel. Je lijkt de enige op de wereld. Slechts de kleurige vissen onder je houden je gezelschap. Toch liggen de eilanden nog geen uur varen vanaf de stad Nadi, ten westen van het hoofdeiland Viti Levu.

Schilpadden op vulkanische eilanden

Op het goudgele strand van Navadra eiland leg je aan. Er is niemand te bekennen. Schildpadden hebben hun sporen in het zand achterlaten.

Via zwarte rotsen klim je omhoog voor een wandeling. De grond is vulkanisch, zoals op veel andere Mamanuca eilanden.

Bij Fiji duikt de Pacifische aardplaat onder de Indo-Australische aardplaat. De vulkanische activiteit die daardoor ontstaat, brengt eilandjes zoals de Mamanucas aan het wateroppervlak.

Filmset

Zoals Navadra liggen er nog ruim twintig eilanden in de Mamanuca archipel. Zeven daarvan komen tijdens vloed onder water te staan. Rondom allen is veel koraal te vinden, evenals dat zij allen bedekt zijn met zandstranden en wuivende palmen.

De Mamanucas prijken in verschillende filmsets. Op het kleine, onbewoonde eiland Monuriki spoelde bijvoorbeeld Tom Hanks aan in Cast Away.

Ontdekker Blent

De eilanden zijn zonder uitzondering klein. Malolo eiland is met zijn tien vierkante kilometer veruit de grootste. En zelfs dat is nog meer dan drie keer zo klein als Vlieland. Het duurde dan ook lang voordat de Europeanen deze stipjes op de kaart ontdekten.

Kapitein C. Blent ontdekte Malolo eiland officieel in het jaar 1799. Bekender, en beruchter, is echter Charles Wilkes. Hij legde in 1840 aan op Malolo.

Tijdens voedselonderhandelingen met de eilandbewoners sloeg de vlam in de pan. Charles Wilkes moest twee mannen van zijn expeditie op Kadavu eiland begraven.

Gastvrijheid na Wilkes

Charles Wilkes en zijn mannen voerden grote wraakacties uit, waarbij ze steden en gewassen vernielden en veel bewoners vermoordden. Maar uiteindelijk werd het rustig tussen de Mamanuca bewoners en de Westerlingen. Het opperhoofd van Malolo beloofde zelfs om voortaan elke bezoeker als vriend of zelfs als kind te ontvangen.

Die gastvrijheid is tot nu toe blijven plakken. Op elk bewoond eiland ontvangen de Mamanucanen je vriendelijk en nodigen je uit om mee te doen met de festiviteiten. Soms zingen ze zelfs een welkomstlied. Het vrolijke Bula, welkom, zal in elk geval niet ontbreken.

Zonnig Fiji

's Middags lig je op het witte Sunset Beach van Mana eiland. Je kunt er op elk tijdstip van de dag zwemmen in het warme, blauwe water.

De zon schijnt de hele dag onverstoord door. Dit deel van Fiji heeft de hoogste zonfactor van het hele zuidelijke Pacifische gebied.

Surfen en duiken

Om de dieren onder water te zien, hoef je nauwelijks nat te worden. Vanaf een goede rots kun je al babyhaaien zien jagen op kleine visjes. Waterslangen glijden het strand op. Als je niet oppast stap je in het ondiepe water op een rog. De mamanucas zijn één groot aquarium.

Één voor één meren bootjes met tevreden surfers en duikers aan. Zij zijn nog net op tijd terug voor de zonsondergang. Vanaf Sunset Beach kijk je naar het Westen en zie je de zon in duizenden kleurtinten de zee in zakken.

Wat is er te doen bij de Mamanuca's?

  • Tijd voor wat actie? Spring op een bananenboot en laat je achter een speedboot door het water trekken.
  • Ga snorkelen in de heldere wateren rondom Mamanuca. Overal waar je kijkt zul je de kleurrijkste vissen zien.
  • Pak een mand vol lekker eten en drinken voor een romantische strandpicknick. Vergeet vooral de verse kokosnoot niet!
  • Vlieg met een helikopter of watervliegtuig naar een van de Mamanuca eilanden. Vanuit de lucht heb je een mooi uitzicht op de verzameling eilandjes.
  • Actief genoeg geweest? Breng de dag door op het Sunset strand van Mana eiland. Zon, strand en zee zover het oog reikt.

Reizen Mamanuca

Meer Mamanuca

Specialisten Fiji

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Caledonië kenner
Sponsors