Vloerbedekking van bladeren in een Bure

Vloerbedekking van bladeren in een Bure

door Getaway Travel

Als je in New York loopt, word je omgeven door immense wolkenkrabbers. Tijdens een wandeling langs de grachten van Amsterdam heb je uitzicht op eeuwenoude herenhuizen. In het idyllische landschap van het eiland Fiji vind je de bure.

Bure is de benaming voor een traditioneel huis in Fiji. De woning heeft een kleine ingang en muren van bamboe. Een groot rieten dak, dat in sommige gevallen acht meter hoog is, beschermt de bewoners tegen een tropische regenbui.

ZELF NAAR Fiji?

Bekijk alle 8 reizen naar Fiji

De grond voelt zacht aan je voeten. De vloer is namelijk bedekt met bladeren van de pandanus boom. Binnen moeten je ogen wennen aan het donker. Het huis heeft een lage deur en weinig ramen. De woning bestaat uit slechts één vertrek. In het achterste gedeelte hangt een gordijn. Zo is er toch een apart slaapgedeelte gecreëerd.

Amper meubels

In de bure staan weinig meubels. Op de grond liggen matten, die als bed dienen. Tegen de muur staan een aantal bakken die als opbergruimte worden gebruikt. Een keuken is in het huis niet aanwezig. Koken wordt in een speciale bure gedaan.

In de meeste gevallen heeft een bure een rechthoekige vorm. Maar door invloeden van buurlanden Tonga en Samoa zijn er ook cirkelvormige varianten te vinden. Deze staan voornamelijk in het oosten van Fiji.

Bouwen: vader op zoon

Het bouwen van een bure is een sociale gebeurtenis. Als een familie besluit dat zij een nieuwe woning nodig heeft, helpt de hele gemeenschap mee om deze te bouwen. Maar het ontwerp van het huis ligt altijd in de handen van een man. De kennis van het bure-bouwen wordt van vader op zoon overgedragen.

Aangezien een bure voornamelijk uit natuurlijke materialen bestaat, is de bouw goedkoop. Ook kan een traditioneel huis vrij snel en makkelijk worden gebouwd. Bovendien is het gebouw bestand tegen het nodige natuurgeweld. De doorsnee bure doorstaat de orkanen die Fiji teisteren.

Resort met bure elementen

In de vele resorts op Fiji komen twee architectonische werelden samen. In de bungalows zie je aspecten van de traditionele bure terug. Zo worden vaak dezelfde materialen gebruikt en bestaat het gebouw uit een groot vertrek met hoog plafond.

De ruimte wordt optimaal benut. Maar voor het comfort van toeristen zijn er grotere ramen en deuren en sofa's, kasten en bedden te vinden.

Navala

Steeds vaker zijn moderne invloeden terug te zien in de architectuur van Fiji. In de hoofdstad gaat alle aandacht naar koloniale gebouwen. In de luxe resorts staat comfort voorop. Maar in de kleinere dorpen in het binnenland van Fiji zijn nog genoeg bures te vinden. Geheel gebouwd volgens traditionele regels.

Navala ligt in de Viti Levu hooglanden. De groene vallei wordt omringd door bergen. Rieten daken steken af tegen de heldere hemel. Tussen de palmbomen in het glooiende landschap staan de bures.

De woningen lijken op te gaan in de natuur. Navala is een bijzonder dorp. Dit is de enige gemeente in Fiji waar ieder gebouw een bure lijkt te zijn. Een traditioneel huis kost nog al wat onderhoud. De metershoge rieten daken en nauwkeurig geweven muren van bamboe vragen om een speciale behandeling. Daarom kiezen steeds meer inwoners van Fiji voor een moderne woning die minder onderhoud vergt.

Reizen Fiji

Specialisten Fiji

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Caledonië kenner
Sponsors