Suva

Suva

door Katja Keuchenius

Suva is de hoofdstad van Fiji. Het klimaat is drukkend in de tropische stad zonder strand, maar met historie en charme. Ja, er staan flatgebouwen, het is er heet en benauwd en er loopt soms ook een dief rond. Suva is echter ook bezaaid met palmbomen, versierd met kleurige koloniale gebouwen en bewoond door buitengewoon vriendelijke mensen.

Historische charme

Veel mensen willen zo snel mogelijk weg uit de grootste stad van de Fiji regio. Het is er een stuk minder paradijselijk dan de bountyeilanden enkele kilometers verderop. Toch heeft Suva zijn charme en een interessante geschiedenis.

ZELF NAAR Suva?

Bekijk alle 1 reizen naar Suva

In de smalle steegjes rondom Cunming Street, valt de historie niet te ontkennen. Oude, statige gebouwen met trotse balkons overschaduwen de stoepen met sierlijke poortjes. Het centrum bruist al sinds koloniale tijden.

Hoofdstad Fiji

In 1882 verplaatste de hoofdstad van Fiji. Het regeringscentrum vertrok uit Levuka, op Ovalau eiland, naar de stad Suva, op het schiereiland in het oosten van Viti Levu. Kolonel F.E. Prat ontwierp de toekomstige stad.

Er stonden nog slechts een dozijn gebouwen in het toenmalige dorp. Pas begin twintigste eeuw begon Suva te leven. In 1952 werd Suva officieel de grootste stad van Fiji.

Koning van Fiji

Een minder vrolijke geschiedenis ging hieraan vooraf. In de jaren vijftig van de achttiende eeuw benoemde Chef Cakobau van Bau zichzelf tot koning van Fiji, met behulp van koning George van Tonga. Hij zou het land niet veel goeds brengen.

Tijdens zijn koningschap gaf hij stukjes land weg aan buitenlanders en maakte hij tegelijkertijd grote schulden. Toen hij in het jaar 1862 geen uitweg meer zag, probeerde hij heel Fiji tevergeefs aan Groot-Brittanië te verkopen.

Australische invloed

In dezelfde jaren gingen de Australiërs gebukt onder de kater van de gold rush. Zij boden in 1868 daarom aan om de schulden van Cakobau af te betalen in ruil voor handelsrecht in Fiji en het eigendom over vijf duizend vierkante kilometer land, waaronder het schiereiland van Suva.

Cakobau greep zijn kans en verdreef de oorspronkelijke bewoners zonder pardon weg om plaats te maken voor de Australische katoenplantages.

Etnische mix

Inmiddels voelt Suva werkelijk aan als een hoofdstad. In Cunming Street stikt het van de moderne winkels en shoppende mensen. Ongeveer tien procent van de inwoners van Fiji woont in Suva. Dit zijn zo'n 85.000 mensen.

Je ziet op straat voornamelijk inheemse Fijianen en Indo-Fijianen, maar ook blanken, Chinezen en allerlei mensen van gemengde afkomst. De stad heeft zelfs een kleine Indiase buurt, met curry huizen en sariwinkels.

Geen strand, wel musea

De benauwende hitte geeft de stad een nog drukkere sfeer. De vochtigheid loopt gemakkelijk op tot tegen de honderd procent. Helaas kun je in de hoofdstad van Fiji niet aan het strand liggen.

De kusten rondom Suva zijn namelijk begroeid met mangrove bossen. Pas veertig kilometer verderop liggen de Suvianen uit te rusten op het strand van de Pacific Harbour.

Mocht het regenen in de tropische stad dan zijn er genoeg musea en andere overdekte bezienswaardigheden om te schuilen. Midden in de botanische tuinen staat bijvoorbeeld het Fiji Museum. Je gaat er 3.500 jaar terug in de tijd.

Wat is er te doen in Suva?

  • Maak een wandeling door het oude centrum. Geniet van de architectuur uit het verleden en de charme van het moderne Suva.
  • Een bezoek aan de haven van Suva mag niet ontbreken. Bekijk de bedrijvigheid van zeelieden of de schimmen van boten tegen een gekleurde hemel als de zon onder gaat.
  • De geur van specerijen hangt in de lucht en je wordt omringt door gekleurde stoffen als je een kijkje neemt in de Indiase buurt.
  • Tussen de beschutting van bomen, struiken en tropische planten ben je prima op je plek gedurende de hetere uren van de dag. In de botanische tuinen kun je gerust uren doorbrengen.
  • Het Fiji museum neemt je duizenden jaren mee terug in de tijd. Ook de ligging is niet onverdienstelijk. Het museum staat midden in de botanische tuinen.

Reizen Suva

Meer Suva

Specialisten Fiji

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tonga kenner
Sponsors