Somosomo Strait

Somosomo Strait

door Maarten van Dun

Fiji omvat met zijn 844 eilanden veel kust. In totaal is de kustlijn van de archipel 1.129 kilometer lang. Sommige stukken zijn onbegaanbaar rotsig. Andere bieden de ideale zonplek op wit poederzand. Laat je verrassen in de Zachte Koraal Grot en de Gele Tunnel. De onderwaterwereld van Fiji kent veel bijzondere duikplekken die het hele jaar door het bezoeken waard zijn.

Bruikbare bomen

Langs de kust groeien verschillende soorten palmbomen, zoals de paraplu, vissenstaart en zilveren palmboom. De kokosnootpalmboom is het belangrijkst. Elk deel van deze boom is bruikbaar voor de Fijianen.

ZELF NAAR Fiji?

Bekijk alle 7 reizen naar Fiji

Soms passeert de boot een mangrove bos. De bomen staan op hun hoge wortels in het heldere water. Zij behoeden de eilandbewoners voor snelopkomende vloed. Ook valt er uit de opgedroogde poeltjes zout te halen. Van de bomen kan verf gemaakt worden.

Heel veel oceaan

Het is warm onder de strakblauwe hemel. Soms voel je een zuchtje wind. Er heerst een tropisch zeeklimaat in Fiji, met hoge temperaturen en vochtige winden. Dit klimaat zorgt vooral ook onder water voor een diverse wereld.

Slechts tien procent van Fiji's 194.000 vierkante kilometer beslaat land. De rest is oceaan. Je ziet het al vanaf de boot: het leven onder zee is niet alleen kleurig vanwege de clown- en papegaaivissen, op de zeebodem groeit ook veel koraal.

Wereldhoofdstad koraal

De noordelijke regio van Fiji wordt ook wel de wereldhoofdstad van het zachte koraal genoemd. Fiji heeft ongeveer 10.000 vierkante kilometer rif, met ruim 300 verschillende soorten koraal. In de Fiji Barrier Reef Eco Region wordt deze kwetsbare zeebegroeiing sinds 1977 actief beschermd.

Tussen de eilanden Vanua Levu en Taveuni vaar je over de Somosomo Strait. Bij de zogenaamde Gele Tunnel duik je van de boot. Tussen geel koraal zak je langzaam dieper in het warme water.

Grote witte muur

Er staat een sterke stroming. Die zorgt ervoor dat de zachte koralen met hun flexibele skelet genoeg voedingsstoffen ontvangen. Tussen zeewaaiers, knalblauw en gele aaltjes laat je je meevoeren richting de Grote Witte Muur.

Duikers over de hele wereld kennen deze 61 meter diepe, witte afgrond. Eigenlijk heeft de bedekking van zacht koraal een lichte lavendelkleur, maar de diepte geeft de muur een witte glans. Met je neus dicht op het koraal ontdek je tientallen verschillende kleurtinten en felgekleurde zeediertjes.

Regenboogrif

Fiji staat bekend om zijn heldere water met ver zicht en duikmogelijkheden gedurende het hele jaar. De gemiddelde temperatuur schommelt het hele jaar tussen de 24 en 30 graden, de zichtbaarheid kan reiken tot 46 meter.

Het aantal duikplekken beperkt zich niet tot de Gele Tunnel en Grote Witte Muur. In het kleurrijke Regenboogrif of de Zachte Koraal Grot ben je een nieuwe onderwaterwereld. Een zeeschildpad deint met je mee in de stroming, in de verte vliegen een paar Manta roggen langs en nog iets later spot je de eerste haai.

Aan het eind van de middag rust je uit onder een palmboom op een wit zandstrand. Kokosnoten spoelen aan op de doorzichtige golven. Op je bord ligt een geschilde papaya en vers gebakken vis.

Wat is er te doen in de Somosomo Strait?

  • Tijdens je trip in Fiji mogen duiken of snorkelen natuurlijk niet ontbreken. Geniet van de verrassende onderwater wereld. Ga je toch niet zo graag onder water? Dan kun je altijd nog aan boord van een glazen boot stappen.
  • Aan het strand kun je genieten van een heerlijk diner. Vers gebakken vis en papaya worden vergezeld door het plaatselijke 'Fiji Bitter' bier.
  • Stap aan boord van een boot die je door het mangrovebos voert. De prachtige natuur trekt aan je voorbij.
  • Naast surfen leent Fiji zich voor het beoefenen van andere watersporten. Wat dacht je van een middagje waterskiën?
  • Maak een boottocht door de Somosomo Strait en geniet van de natuur om je heen.

Reizen Fiji

Meer Somosomo Strait

Specialisten Fiji

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors