Tongatapu Jouw vakantie naar Oceanië begint hier!

Tongatapu

door Maarten van Dun

Varkens maken de dienst uit op dit tropische eiland in de Stille Oceaan. Varkens zijn vrij op Tongatapu. Een van de eilanden van archipel Tonga waar ontdekkingsreiziger James Cook in de achttiende eeuw verrast werd door gastvrijheid. Gastvrijheid die er nog steeds is.

Varkens op Tongatapu

Terwijl je in het heldere water staat, met achter je een verlaten, hagelwit strand, hoor je naast je een zacht geknor. Twee dikke, modderige varkens pootjebaden in de Stille Oceaan. Ze steken hun kop onder water en komen even later met een middagmaaltje van schelpdieren weer boven. Luierend in het zand eten ze hun lunch. Op Tongatapu leven zelfs de varkens in een paradijs.

ZELF NAAR Tongatapu?

Bekijk alle 1 reizen naar Tongatapu

De varkens lopen vrij rond over het eiland. Af en toe belandt er één aan het spit, maar verder zijn ze vrij om hun eigen paradijselijke plekje te zoeken op Tongatapu. Daarvan zijn er genoeg, voor mens en dier. De bewoners lijken allemaal een varkentje als huisdier te hebben. De nakomelingen van de beesten hebben het eiland inmiddels overspoeld.

Eenvoudig leven

Tongatapu is het belangrijkste eiland van Tonga, het enige koninkrijk in de Stille Oceaan. De eilanden liggen vlakbij de meridiaan die de datumgrens bepaald en in Tonga lijkt de tijd stil te staan. Het leven van de eilandbewoners is eenvoudig: geloof, traditie, eten en een dak boven het hoofd zijn de enige belangrijke zaken in het leven op Tonga.

Eten is er zo te zien genoeg. De voetpaden in de hoofdstad Nuku'alofa zijn vaak te smal om twee Tongans elkaar te laten passeren. De mannen zijn simpelweg enorm. Zelfs tieners lijken meer op onverzettelijke verdedigers uit een rugbyteam dan op pubers.

De fysieke kracht van de Tongans wordt geëvenaard door hun gastvrijheid. Ieder bezoek lijkt aanleiding voor een feestmaal. Van de markt van Talamaku komt verse vis en bij de haven van Faua worden verse schelpdieren gekocht. Zelfs in de kleinste dorpjes word je als bezoeker al snel gevraagd of je wel getrouwd bent.

James Cook

Feestmalen organiseerden de inwoners van Tonga ook al toen James Cook in de achttiende eeuw aanlegde bij Tonga. Hij noemde het eiland de Friendly Islands, omdat de bewoners hem en zijn mannen zo warm ontvingen.

James Cook wist niet dat de woeste krijgers 's nachts bij het kampvuur de plannen bespraken om hem en zijn mannen te vermoorden. Ze werden het niet eens over de manier waarop en Cook overleefde het.

Cook zag de oude grafheuvels bij Lapaha, waar de voorouders van de Tongans uitkeken over de eeuwige zee. Omgeven door grachten, diep verborgen in de bossen. Tegenwoordig liggen de graven achter slot en grendel. De varkens komen immers overal.

Vleermuizen in Anahulu Caves

De binnenlanden van Tongatapu zijn inmiddels een lappendeken van plantages. Pompoenen, wortels en palmbomen worden verbouwd in het vruchtbare hart van het eiland. Op de stranden in het zuiden van Tongatupa groeien de palmbomen aan de rand van het witte zand.

Als de schemering valt, schieten donkere schaduwen over het witte zand. Grote zwermen vleermuizen vliegen vanuit de duistere Anahulu Caves de nacht in. Hun donkere vormen steken af tegen de ontelbare sterren boven Tongatapu.

Psalmen zingen in de kerk

Alleen op zondag gebeurt er echt wat op Tongatupa. Dan dragen Tongans hun mooiste kleren, prachtige gewaden, geweven van palmbladeren. Dan roept de kerk. Voor elke tweehonderd eilandbewoners is er een kerk in Tonga. Vrijwel iedereen is gelovig. Nergens klinken de psalmen harder dan in dit deel van Polynesië.

De rest van de week zijn de eilanden van Tonga een oase van rust. De boten gaan de zee op, de mannen vangen vis voor het avondmaal. De vrouwen weven de gewaden in de hutten gemaakt van palmbladeren. Zodra er genoeg eten is gevangen, doen de Tongans waar ze goed in zijn: genieten van hun eigen paradijs.

Wat is er te doen in Tongatapu?

  • Bezoek een kerkdienst in Nuku'alofa. De mensen trekken hun mooiste kleren aan en gaan in grote groepen naar de kerk. De diensten zijn levendig en de psalmen worden luidruchtig meegezongen.
  • Verbaas je over de mysterieuze steenconstructies bij Ha'amonga 'a Maui trilithon. De enorme stenen worden ook wel het Stonehenge van de Pacific genoemd. Volgens de legende waren de grote keien ooit de troon van de heerser van Tonga.
  • Doe je tegoed aan de verse delicatessen die op Tongatapu in overvloed aanwezig zijn. Zeevissen, schaal- en schelpdieren, tropisch fruit en gekruid varkensvlees. Tongans houden van een feestmaal en laten je graag meedelen.
  • Kijk uit over het eiland vanaf de oude grafheuvels bij Lapaha. Al eeuwenlang liggen de voorouders van de eilandbewoners hier begraven, met een schitterend uitzicht over de Stille Oceaan.
  • Huur een boot en laat je naar een motu brengen, een klein eilandje op het koraalrif voor de kust. Geniet van je eigen privé-eiland of duik onder water en bekijk de kleurenpracht van het koraalrif.

Reizen Tongatapu

Meer Tongatapu

Specialisten Tonga

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors