Miss Galaxy Pageant op Tonga

Miss Galaxy Pageant op Tonga

door Getaway Travel

Gekleed in kleurrijke jurken, een exotische bloem achter het oor gestoken. Al heupwiegend loopt de ene na de andere miss over de catwalk. De aanwezige toeschouwers klappen en joelen luid.

Op de houding en gezichtsbouw van de miss afgaand, zou je denken dat het om een man gaat. Maar in Tonga bestaan niet alleen de categorieën man en vrouw. Op de Pacifische eilandengroep is ruimte voor een derde geslacht: de fakaleiti.

ZELF NAAR Tonga?

Bekijk alle 2 reizen naar Tonga

Fakaleiti

Fakaleiti is afgeleid van het woord faka dat 'net zoals' betekent en het Engelse woord lady. 'Net zoals een vrouw' dus. Wij zouden deze personen misschien omschrijven als travestieten. In Tonga kennen ze dat woord niet.

Fakaleiti zijn mannen die zich vrouwelijk gedragen. En dit terwijl de doorsnee Tongaanse man vooral trots en mannelijkheid uitstraalt. In tegenstelling tot een travestiet gedraagt een fakaleiti zich ook buiten het podium volgens zijn of haar rol. Zelf noemen deze personen zich liever ladies.

Miss Galaxy Pageant

Jaarlijks vindt de Miss Galaxy Pageant plaats in Nuku'alofa op het eiland Tongatapu. Nuku'alofa is de hoofdstad van Tonga en betekent letterlijk woonplaats van de liefde. Het is uitgerekend hier waar de grootste gemeenschap fakaleiti woont.

Tijdens de Miss Galaxy Pageant wordt de beste fakaleiti van heel Tonga gekozen. Maar er zijn ook deelnemers aanwezig uit andere Pacifische landen.

De deelnemers worden beoordeeld in verschillende categorieën. Zij moeten achtereenvolgend een rode creatie, een eigen creatie en een gerecyclede creatie dragen. Onder luid applaus of boegeroep van het publiek geeft de jury commentaar op de optredens. Soms zijn deze ietwat platvloers en provocerend.

Beroemd publiek

Bij iedere wedstrijd is een lid van het Tongaanse Koninklijk Huis aanwezig. Daarnaast is de zaal gevuld met plaatselijke bekendheden en zo'n vijfduizend man publiek. Ook zijn er soms internationale beroemdheden van de partij. Zo waren onder andere actrices Pamela Stevenson-Connelly en Minnie Driver in het verleden aanwezig.

De grootste missverkiezing van het Polynesische koninkrijk wordt georganiseerd door de Tonga Leiti's Association. Deze organisatie zet zich in voor het verminderen van HIV en soa's binnen de leiti gemeenschap in Tonga. Ook strijden zij voor meer respect.

Reizen Tonga

Specialisten Tonga

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors