Eua Island Jouw vakantie naar Oceanië begint hier!

Eua Island

door Maarten van Dun

Een klein stipje in de Stille Oceaan. Bewoond door slechts vijfduizend mensen. Rijk aan bijzondere natuur en bizarre legendes. Eua Island is onderdeel van de archipel Tonga, bijna vierduizend kilometer uit de kust van Australië.

Slechts acht minuten duurt de vlucht van de hoofdstad van Tonga, Nuku'alufa, naar Eua Island. Eén van de kortste passagiersvluchten ter wereld. Onder je doemt een groene oase op uit de eindeloze Stille Oceaan. Eua Island is nog nauwelijks ontdekt.

ZELF NAAR Tonga?

Bekijk alle 1 reizen naar Tonga

Onontdekt Eua National Park

De lianen hangen spookachtig over het bospad. Duizenden insecten en zangvogels klinken vanuit het tropische regenwoud. Een onophoudelijk gezoem, af en toe doorbroken door de luide roep van de Red Shining papegaai, die alleen op Eua voorkomt. In de verte klinkt het geraas van een waterval.

Nergens zie je een teken van menselijk leven. De wandeltochten door het Eua National Park snijden door de dichte bossen die het hele eiland bedekken. Tussen de heuvels gapen diepe kloven. Als je de diepte inkijkt zie je onder je een groene deken die het land bedekt. Vlak naast het pad liggen grotten verborgen waar nog nooit een fakkel haar licht over de rotswanden scheen.

Legende van de Lahufa klif

Eua is nauwelijks ontwikkeld. Grote stukken van het eiland zijn onbereikbaar en nog nooit in kaart gebracht. Open plekken in het bos zijn het gevolg van aardverschuivingen. Diepe zinkgaten liggen als littekens in het woud. De wildernis van Eua is schitterend en onbedorven. Slechts vijfduizend mensen wonen op dit kleine stipje in de Stille Oceaan.

Eua is beroemd om haar prachtige wandeltochten. Ze leidden naar de steile, donkere kliffen in het noorden van het eiland. Over Lahufa'Anga, een metershoge klif, gaat een duistere legende. Een familie met zeven kinderen wierp zich vanaf de rotsen in de kolkende zee, omdat ze geen eten meer hadden. Eilandbewoners en bezoekers van buitenaf gooien uit eerbied eten in de branding, om de geesten van de onfortuinlijke familie gunstig te stemmen.

Cathedral Cave met glas-in-lood koraal

De kliffen zijn uitgesleten door het onophoudelijke beuken van de zee. Die sleep grote holtes in de rotsen. Zo ontstond Cathedral Cave, een enorme open ruimte in de rotsen. De zee heeft nog altijd vrij spel in de grot.

Onder water is Cathedral Cave misschien wel net zo mooi als boven de oppervlakte. Het zonlicht verlicht de miljoenen gekleurde vissen die op het rif in de grot leven. Door de kleurenpracht van het koraal lijkt het net alsof de Cathedral Cove haar eigen glas-in-lood raam heeft. Het is een favoriete grotduik van duikers over de hele wereld.

Walvissen spotten

Onder water klinkt het gezang van voorbijtrekkende walvissen. Ieder jaar komen ze naar de warme wateren rond Eua Island, om hun jongen te baren. Vanaf de bergen van het eiland zie je de waterstralen omhoog spuiten. Verder zie je slechts de eindeloze oceaan. Eua Island is afgezonderd van de rest van de wereld. Nauwelijks ontwikkeld, waar de natuur het ritme van de dag bepaald. Drukte en stress komen hier niet voor. En dat na een vlucht van slechts acht minuten.

Wat is er te doen in Eua Island?

  • Duik onder water in de Cathedral Cave en zie hoe het licht over de kleuren van het koraalrif valt. Duizenden tropische vissen leven op dit bijzondere koraalrif, op de bodem van een enorme grot.
  • Vaar met een boot naar de walviskudde die in het warme zeewater bij Eua hun jongen komen baren. Je komt vlakbij de enorme dieren, die hoog boven het water uitspringen.
  • Wandel dagenlang over de heuvels van Eua, door de dichte bossen en langs hoge watervallen. Ontdek verborgen meren en geniet van het gezang van duizenden tropische vogels.
  • Kijk vanaf de kliffen van Eua Island uit over de Stille Oceaan, met aan de horizon slechts onbewoonde eilandjes. Je bent aan het einde van de wereld, duizenden kilometers van de bewoonde wereld.
  • De banyan-bomen groeien vanuit de diepe grotten tot grote hoogte boven het woud uit. Langs de wortels klim je naar beneden en verken je de grotten waar nog nooit mensen binnen zijn geweest.

Reizen Tonga

Meer Eua Island

Specialisten Tonga

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors