Vava'u Islands

Vava'u Islands

door Maarten van Dun

Zwemmen met walvissen in de mooiste koraalriffen van de Stille Oceaan. Dat is Tonga, een eilandengroep ver voor de kust van Australië en Nieuw-Zeeland. Waar legendes met prinsessen tot leven komen in verborgen onderwatergrotten.

De kleuren doen pijn aan je ogen: de witte zeilen, de ontelbare kleuren blauw van de zee, van aquamarijn tot diepblauw. De roze luchten van de zonsondergang en de rode kreeft op je bord. Rond de eilanden van Vava'u in Tonga zeil je door misschien wel de mooiste eilandengroep ter wereld.

ZELF NAAR Tonga?

Bekijk alle 1 reizen naar Tonga

Verborgen schatten in de Stille Oceaan

Je hebt het schip gecharterd in Neiafu, het grootste dorp van de veertig eilanden die samen Vava'u vormen. Op de markt heb je eten ingeslagen, voor de zeven dagen die je aan boord van het zeiljacht doorbrengt. Het zijn de laatste dingen die je moet regelen, voor je begint aan de tocht waarbij het ritme van de dag wordt bepaald door de zon, de zee en de wind.

De eilanden die je passeert hebben prachtige namen als Euakafa, Vaka'eitu en Nuku. Zo'n twintigduizend mensen wonen op de eilanden, zo'n duizend kilometer ten oosten van Fiji. Vanaf de zee zie je de hoge kliffen, die boven de zee lijken te zweven. Het water van de Stille Oceaan heeft verborgen grotten uitgeslepen in de rotsen. Je bereikt ze alleen door voorzichtig de boot naar binnen te sturen. Sommigen bereik je alleen door onder water te duiken en naar binnen te zwemmen. Zoals Mariners Cave.

Legende van Mariners Cave

Mariners Cave ligt verscholen achter een metersdikke rotswand. Zelfs bij eb is de ingang nauwelijks te zien. Volgens de legende was er lang geleden een prinses die door haar ouders ter dood was veroordeeld.

Een jongeman was verliefd op haar en redde de prinses van haar ouders. Hij bracht haar naar de grot. Daar verborg zij zich maandenlang, Het enige licht was afkomstig van de zonnestralen die door het water naar binnen schenen. Totdat hij haar meenam in zijn kano, naar Fiji.

Zwemmen met walvissen

Vanaf het dek van de boot zie je aan stuurboord plotseling een schim in het water. De meterslange schaduw volgt de boot op veilige afstand. Het is een walvis met haar jong. Tussen juni en november komen deze reuzen naar Tonga om te baren. Vanaf de boot duik je het water in en zwem je met de majestueuze zoogdieren.

Er zijn maar drie landen ter wereld waar je met walvissen kunt zwemmen. Tonga is er één van. De dieren zijn enorm, maar ze zijn ongevaarlijk. De walvisbaby's lijken vooral nieuwsgierig naar de vreemde wezens in hun leefomgeving. Ze zwemmen vlak voor je duikbril langs en kijken je aan. Intussen hoor je vanuit de verte het gezang van andere walvismoeders.

Koraalriffen van Tonga

Het water rond Tonga is diep. Kilometersdiep. Dit voedselrijke water brengt leven naar de koraalriffen voor de kust van de Vava'u eilanden. Het is een van de mooiste duikplekken ter wereld. Vanaf de koraalriffen zwem je de donkere grotten binnen waar Vava'u beroemd om is.

's Avonds gooi je het anker uit bij Lisa's Beach, één van de verborgen baaien, waar je op het strand de fakkels ziet branden. Er wordt een feestmaal gehouden, met verse vis, schaal- en schelpdieren en kokosnoten. Je eet op het strand, terwijl het water de sterren weerkaatst. In de baai ligt het zeiljacht te dobberen. Morgen zet je koers naar de volgende eilandengroep, zodra de lucht weer roze kleurt door de opkomende zon.

Wat is er te doen op de Vava'u Islands?

  • Zeil van eiland naar eiland en meer aan in de verborgen baaien van onbewoonde eilanden. Gooi het anker uit en dineer op je eigen privé-strand.
  • Laat je op de kleine eilandjes ontvangen met een feestmaal, dat de bewoners voor je klaar maken op het strand.
  • Geniet van de wind in de zeilen en de golven onder je. Dolfijnen springen naast je op uit het water, terwijl je op het dek in de zon ligt.
  • Zwem met walvissen en hun baby's, die speciaal naar dit gebied komen om uit te rusten van hun lange tocht vanaf de Zuidpool. Duik vanaf je boot in het water en zwem een stukje mee met de vriendelijke reuzen.
  • Bezoek de Mariners Cave, die verscholen ligt achter een metersdikke rotswand.

Reizen Tonga

Meer Vava'u Islands

Specialisten Tonga

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Caledonië kenner
Sponsors