Tahiti
9,3
9,0 Algemene ervaring
10,0 Beziens­waardigheden
8,0 Locals
10,0 Natuur
9,0 Interessant
10,0 Stranden

Tahiti

door Maarten van Dun

Het bekendste eiland van Frans-Polynesië is Tahiti. Waar de Franse missionarissen er niet in slaagden de eilandbewoners te weerhouden van tatoeages. Waar de huidige surfsport haar oorsprong vindt en waar mensen elkaar offerden om de goden goed te stemmen.

Dichtbegroeide heuvels, rivieren die zich door een vallei slingeren, azuurblauwe zee in de verte. Er hangt slechts wat mist over de jungle, verder is lucht strakblauw. Tahiti is het paradijs aan het einde van de wereld.

ZELF NAAR Tahiti?

Bekijk alle 6 reizen naar Tahiti

Waarom Tahiti?

Geniet van adembenemende natuurlijke schoonheid, waaronder turquoise lagunes, weelderige tropische regenwouden en majestueuze bergen, op het slechts 1000 vierkante kilometer kleine eiland. Tahiti biedt een perfecte mix van ontspanning en avontuur, met mogelijkheden om te genieten van witte zandstranden, te snorkelen in kleurrijke koraalriffen, te wandelen naar verborgen watervallen en te genieten van de rijke Polynesische cultuur. Verwacht warme gastvrijheid, exotische flora en fauna en de mogelijkheid om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven, is Tahiti werkelijk een paradijselijke bestemming.

Verboden tatoeages

Het is nog vroeg in de ochtend als je op de toppen van de heuvels uitkijkt over Tahiti. Het dauw ligt nog op de bladeren. Je waant je de koning van een verborgen eilandenrijk. Voor je strekt zich een eindeloze leegte uit. Dit is Frans-Polynesië, een gebied zo groot als Europa, met minuscule eilandjes met zangerige namen als Rurutu, Nuku Hiva en Rangiroa. De meeste eilandjes in Frans-Polynesië hebben slechts een paar duizend inwoners.

Tahiti is het belangrijkste eiland. Zestig procent van de bevolking van Frans-Polynesië woont op Tahiti, ongeveer tweehonderdduizend mensen. In de diepte beneden je zie je de kleine, bruine stipjes van de Tahitianen die in de rivier spelen. Hun lichamen zijn versierd met prachtige tatoeages: geometrische vormen die kracht, snelheid en geluk geven.

Ooit verboden de missionarissen deze verheerlijking van het lichaam. Maar de Tahitianen lijken te weten dat hun prachtige getatoeëerde lichamen net zo goed onderdeel zijn van dit paradijs als de woeste bergen en de azuurblauwe zee.

Exotische jungles

Wie naar Tahiti gaat, verwacht een eiland met witte stranden die net zo exotisch zijn als de naam. Die zijn er nauwelijks. Het zijn de kleinere eilandjes in de wateren rond Tahiti waar je word verblind door het witte zand.

Tahiti is van een andere schoonheid. Het eiland wordt gevormd door een bergkam met steile toppen. De heuvelruggen zijn bedekt met ondoordringbaar oerwoud, slechts hier en daar doorbroken door kleine riviertjes en zandweggetjes.

Dit eiland, dat zo verschilt van de andere eilanden van Frans-Polynesië, is het beginpunt van iedere reis door het eilandenrijk. Veel reizigers, vooral de pasgetrouwde stellen op een dure huwelijksreis, trekken gelijk naar één van de paradijsjes verderop. Dat is eeuwig zonde. In een tweedaagse trektocht loop je namelijk van de westkust naar de oostkust van Tahiti.

Tien meter regen

Onderweg overnacht je in een berghut. Achter je reist de imposante Mount Tahiti tot in de wolken. Het is er warm en klam. 's Ochtends is de lucht strakblauw, 's middags komt de regen. Het regent hier veel en hard. Soms wel tien meter per jaar. Geen stukje grond is onbedekt, overal vechten varens, bomen en gras om een straaltje zonlicht.

Eenmaal bij de kust, plof je neer in het zwarte zand. Hier is de zee niet glad en rimpelloos, zoals bij sommige andere eilanden van Frans-Polynesië. Hier peddelen de Tahitianen hun surfboard door de golven, om te wachten op die ene golf. Hier is het surfen ontstaan. Ontdekkingsreizigers keken honderden jaren geleden hun ogen uit, toen ze de eilandbewoners op stukken hout op de golven zagen meeliften.

Dorpse hoofdstad Pape'ete

Als je niet zou weten dat er zoveel paradijselijke eilanden achter de horizon lagen, zou je hier de rest van je leven willen blijven. Op dit strand, met dit uitzicht. Maar de reis gaat vanaf Tahiti altijd verder. Vanuit hoofdstad Pape'ete ga je door naar een van de andere eilanden van de Society Archipel.

Pape'ete is een dorp, waar iedereen elkaar groet. Het is er warm en chaotisch. Maar niemand heeft het te druk. De gebouwen zijn onbeduidend, de sfeer is ontspannen. Geen mens lijkt zich zorgen te maken. In de haven ligt de boot op je te wachten. Vanaf het dek vraag je jezelf af wat er achter de horizon ligt, dat nog paradijselijker is dan Tahiti.

Wat is er te doen op Tahiti?

  • Maak een wandeltocht door de eindeloze valleien van het binnenland van Tahiti. Watervallen, rivieren en glooiende heuvels vormen een adembenemend decor.
  • Ga op zoek naar de witte strandjes van Tahiti. Het zijn er weinig, maar ze zijn er en ze zijn goed verborgen.
  • Neem surfles in de kleine golven rond het eiland. Als je een ervaren surfer bent, waag je dan net als professionele surfers aan de metershoge golven op de riffen rond het eiland.
  • Loop een dag rond door Pape'ete. Het is de hoofdstad, maar voelt meer aan als een dorp. Bezoek een traditionele dansvoorstelling of struin over de lokale markt.
  • Bezoek een van de verborgen tempels in het binnenland, waar in een ver verleden mensen werden geofferd aan de goden.

Hoe bereik ik Tahiti?

Tahiti is bereikbaar via internationale vluchten naar de internationale luchthaven van Tahiti, genaamd Faa'a International Airport (PPT). Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden rechtstreekse vluchten naar Tahiti vanuit verschillende steden over de hele wereld, waaronder Los Angeles, Parijs, Auckland en Tokio. Eenmaal op de luchthaven kun je gebruikmaken van taxi's, gedeelde pendeldiensten of autoverhuur om naar je accommodatie op het eiland te reizen. Binnen Frans-Polynesië zijn er ook inter-eilandvluchten beschikbaar voor het verkennen van andere eilanden in de archipel. 

Reizen Tahiti

Meer Tahiti

Reviews Tahiti

Paradijs op aarde, je moet zonsondergang zien over koraalrif een keer in je leven !! (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Will Hoogvliet op 07 juli 2016

Alles: de natuur , de cultuur en het was gewoon een prachtige ervaring om er weer terug te keren en te zien dat er weinig kapot was gemaakt aan het millieu.

9,3
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Locals
10 Natuur
9 Interessant
10 Stranden
Ultieme tip: Neem de tijd
Aangeraden voor: Luxe reizigers

Specialisten Frans-Polynesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Caledonië kenner
Sponsors