Poezië en paardenraces op Heiva festival

Poezië en paardenraces op Heiva festival

door Getaway Travel

Honderden inwoners van Frans-Polynesië gaan jaarlijks de strijd met elkaar aan. Op het gebied van onder andere muziek, dans en sport halen ze het beste uit de kast. Dit alles duurt twee weken en is onderdeel van het Heiva I Tahiti festival in hoofdstad Pape'ete.

Toeristen van over de hele wereld trekken ieder jaar naar Frans-Polynesië om het Heiva festival bij te wonen. Heiva wordt als een van de culturele hoogtepunten van het land gezien. Ook de Franse feestdag Quatorze Juillet, waarbij de bestorming van de Bastille wordt herdacht, is onderdeel van het spektakel.

ZELF NAAR Frans-Polynesië?

Bekijk alle 6 reizen naar Frans-Polynesië

Heiva vindt in de maand juli plaats. Tijdens het festival komen de oude tradities van Frans-Polynesië tot leven. Na jaren van Franse onderdrukking wordt waarde gehecht aan de Polynesische gebruiken. Eilandbewoners komen van verre om deel te nemen aan de festiviteiten.

Poëzie en paardenraces

In groepen troeven de Polynesiërs elkaar af. Deze groepen bestaan soms uit maar liefst honderdvijftig personen. De populairste onderdelen zijn dans en sport. Maar ook zijn er enorme parades, races en feesten die op carnaval lijken. In moderne kano's, de va'a, worden langeafstandraces gehouden tussen de eilanden van Frans-Polynesië.

De rijke Polynesische cultuur komt duidelijk naar voren bij bijvoorbeeld traditionele poëzie. Orero is de kunst van het gedichten voordragen. Dit wordt begeleid door muziek van de neusfluit, de vivo. De bevolking draagt traditionele kostuums, slaat op trommels en verkeert als het ware in een hypnose. In het verleden stond dit bekend als een viering van het leven en voorbereiding op oorlog.

Traditionele kostuums

Kostuums vormen een belangrijk onderdeel van het festival. De kleding is geïnspireerd op tradities en is gemaakt van natuurlijke producten zoals wortels, noten en zaden. Veren worden gebruikt ter hoofdversiering.

Vrouwelijke kostuums bevatten veren en bloemen. Symboliek speelt een belangrijke rol. Varua Ino is een duivels figuur dat is te herkennen aan lange nagels en een spookachtig gezicht. De Tutea Tuturu is daarentegen het licht van de mensheid. Deze persoon draagt veren en parels, de make-up is geel met zwart.

Miss Tahiti Verkiezing

Eén van de hoogtepunten van het festival is de Mr. en Miss Tahiti verkiezing. Zoals de naam doet vermoeden worden aan de hand van uiterlijk een Miss en Mr. verkozen. Toch draait het ook om vaardigheden. Zo moeten er tien kokosnoten worden opengebroken binnen een bepaalde tijd. Bij de Mr. Tahiti verkiezing staat traditie centraal. Volgens eeuwenoud gebruik moet er in palmbomen worden geklommen en zware stenen worden opgetild.

Heiva wordt wereldwijd gevierd. Vooral in Hawaii en Californië is het een bekend festival. Maar nergens is het zo populair als op Tahiti in Frans-Polynesie.

Reizen Frans-Polynesië

Specialisten Frans-Polynesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors