Religie & Tradities Vanuatu

Religie & Tradities Vanuatu

Wat zijn de belangrijkste religies in Vanuatu?

De meeste inwoners van Vanuatu zijn christelijk. De presbyteriaanse kerk is de grootste religie van het land. Ongeveer een derde van de Vanuatuanen is presbyteriaans. In de kleinere dorpen zijn de oude gebruiken en tradities van de 'kastom' nog steeds erg belangrijk. Dit oeroude systeem van bijgeloof, gebruiken en taboes bepaalt het dagelijks leven op de kleinere eilanden.

Er zijn ook enkele bijzondere religies ontstaan op Vanuatu. In de Tweede Wereldoorlog waren veel Amerikaanse soldaten gestationeerd in Vanuatu. Zij brachten allerlei luxe goederen met zich mee. Sindsdien vereren de aanhangers van de John Frum Cargo Cult een mythische Amerikaanse soldaat. Zij aanbidden hem in de hoop dat hij ooit weer terugkeert en voorspoed brengt voor zijn aanhangers.

ZELF NAAR Vanuatu?

Bekijk alle 2 reizen naar Vanuatu

De vreemdste religie is misschien wel de Prince Philip Movement. Een klein groepje eilandbewoners van Tanna vereert de Britse Prins Philip als een god. Volgens een oude legende zou er ooit een blanke man met een machtige vrouw naar Vanuatu komen. Toen Prins Philip in de jaren zeventig een bezoek aan Vanuatu bracht, zagen de bewoners dat als een teken dat de legende uitgekomen was. Sindsdien vereren zij de Britse prins.

Wat zijn belangrijke tradities in Vanuatu?

Het delen van bezittingen is belangrijk op Vanuatu. Het is misschien wel de reden dat Vanuatu al meerdere malen als gelukkigste land ter wereld uit de bus kwam na wereldwijd onderzoek naar nationaal geluk.

Verder bepalen de tradities in de kastom-dorpen het dagelijks leven: hoe er wordt gevist, hoe de gewassen worden verbouwd en hoe mannen en vrouwen samenleven. Dit is een ingewikkeld stelsel van tradities en gebruiken, waarbij respecten het eerlijk verdelen van bezittingen centraal staat.

Met welke gewoonten en gebruiken dien je rekening te houden?

De inwoners van Vanuatu communiceren met hun wenkbrauwen. In een gesprek geven ze hun goedkeuring of afkeer door hun wenkbrauwen op te trekken, te laten zakken of te fronsen. Als je het niet weet zie je het misschien niet eens, maar de wenkbrauwbewegingen zorgen voor speciale nuances in het gesprek.

Nog iets bijzonders: de Vanuatuanen roepen elkaar door een soort psst-geluid naar elkaar te maken. Dit kan wat onbeleefd klinken, maar het is nu eenmaal de manier waarop men in Vanuatu elkaars aandacht vraagt. Vreemd genoeg weet iedereen precies wiens aandacht vereist is, zelfs als mensen in groepen lopen.

Verder is het ongebruikelijk om fooien te geven. In de grotere hotels is het personeel het wel gewend, maar in kleine restaurantjes word je raar aangekeken als je een fooi achterlaat.

Onderhandelen over de prijs is op Vanuatu niet gebruikelijk. Vanuatuanen zien het als bijzonder onfatsoenlijk als iemand probeert af te dingen.

Reizen Vanuatu

Specialisten Vanuatu

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors