Top 4 leukste duikspots bij de eilanden van Oceanië

Top 4 leukste duikspots bij de eilanden van Oceanië

door Suzanne Rijnja

Een warme wind waait door je haren, het water spat op je armen en je hoort het gebrom van de motor van de boot achter je. Je bent een stipje in de Stille Oceaan. Dan legt de gids de boot stil: ‘this is it guys’. Je trekt je duikuitrusting aan, gaat op de rand van de boot zitten, schuift naar achter en pakt je duikbril vast. Dan rol je het water in… 

Misschien wil je na je rondreis door Australië of Nieuw-Zeeland nog even tot rust komen en een van de eilandjes midden in de oceaan bezoeken, zoals Fiji, Tonga of Samoa. Of wie weet hop jij liever van eiland naar eiland? Hoe dan ook wil je deze eilandengroepen een keer gezien hebben! Al was het alleen maar voor de bijzondere duikspots… Wij verklappen waar je moet zijn om de meest bijzondere duikervaringen op te doen bij de eilanden van Oceanië!

ZELF NAAR Fiji?

Bekijk alle 8 reizen naar Fiji

4. Tuamotu Archipel – Frans Polynesië

In Frans Polynesië ga je onder water op zoektocht tijdens een heel ander soort duik dan je waarschijnlijk gewend bent. De lokale bewoners van Tuamotu hebben je verteld in welk deel van de lagune je precies moet zijn. Je springt het water in. Natuurlijk neem je normaal gesproken niks mee uit de oceaan, maar deze keer maken we een kleine uitzondering… 

Je zwemt door een afgeschermd gedeelte van de lagune met de parelboerderijen waar boeren parels kweken. Door je duikbril zie je de rekken met schelpen hangen in dit deel van de lagune. Alleen door de juiste temperatuur en dagelijkse verzorging kan er iets moois verborgen zitten in deze schelpen. Je kiest er een en neemt deze mee naar land. Daar maak je je schelp gespannen open. Krak. In de binnenkant glinstert een zwarte parel.  

3. Rangiroa – Frans Polynesië

Voel jij liever de adrenaline door je lijf stromen? Reis dan naar Rangiroa, zo’n 250 kilometer bij de lagune vandaan. Je kan stellen dat dit de sharkcapital van Frans-Polynesië is. De perfecte zwemspot voor de haaienliefhebber. Tenminste, als je durft. Je hebt namelijk geen kooi om je heen.

Zodra je het water in gaat wacht je even. Je kijkt de blauwe diepte in. Slik. Binnen no-time vliegen de luipaard- en rifhaaien je om de oren. Dan zie je iets bewegen aan de horizon. Een brede neus komt steeds dichterbij. Een hamerhaai! Maar dat is lang niet alles wat je hier beleeft: zwem bij Rangiroa met mantaroggen, schildpadden en met groepen dolfijnen! 

2. Somosomo Strait - Fiji

Met alleen het geluid van je eigen ademhaling en een bed van paars, geel en rood koraal onder je, zwem je in Somosomo Strait richting een donker gat. Je bent op Fiji, ook wel de wereldhoofdstad van het zachte koraal. Langzamerhand beweeg je een voor een je flippers en zwem je door een tunnel van koraal naar de andere kant. Dan stopt je ademhaling een moment. 

Je kijkt een diepe afgrond in en voor je zie je alleen maar de blauwe kleur van het open water. Je bent er: de Great White Wall. Een natuurlijke muur, bedekt met een tapijt van lavendelkleurig koraal. De Great White Wall is een fenomeen in de duikwereld. Net wanneer je denkt dat het niet beter wordt, zwemmen er twee enorme mantaroggen voor je neus. En dan ben je nog niet eens verderop bij Rainbow Reef geweest…

1. Vava’u Islands - Tonga

Maar als je écht een magische duikervaring wilt opdoen ga je naar de Vava’u Islands in Tonga. Je duikt de diepe oceaan in en wordt omringd door alleen maar blauw. Dan hoor je het gezang van een walvis. Wanneer je de eerste walvis jouw kant op ziet komen, moet je even slikken. 

Hoewel je wist dat deze beesten de grootte van een bus kunnen hebben, lijken ze nu wel driedubbel zo groot! Maar laat je niet teveel bang maken door hun omvang. Zodra je de dieren een tijdje geobserveerd hebt, laat je je betoveren door de tederheid van deze dieren en de nieuwsgierigheid van de speelse jongen. Een bijzondere en misschien wel de meest zeldzame duik die je in je leven maakt!

Wil jij ook op vakantie naar een van deze tropische eilanden? Lees hier vast wat reviews over Fiji! 

Fotocredits: Tyler Corder | SF Brit | Taveuni Palms Resort | Roderick Eime

Reizen Fiji

Specialisten Fiji

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors