Feesten: ANZAC day

Feesten: ANZAC day

door Marjolein den Dekker

Op 25 april wordt er herdacht, maar ook geproost in Australië en Nieuw-Zeeland. Het is ANZAC Day, ofwel Australian and New Zealand Army Cops Day. Het is een bijzondere dag, waarop de gevallen soldaten in de Eerste Wereldoorlog worden geëerd.

Anzac Day begint vroeg. Om een uur of vier 's ochtends start de Dawn Ceremony in Albany, West-Australië in de buurt van Perth. Dit is een serieuze aangelegenheid. Militaire parades door de straten van onder meer Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Veteranen krijgen applaus en toespraken van politici.

ZELF NAAR Australië?

Bekijk alle 115 reizen naar Australië

Drink to the diggers

Vele duizenden soldaten verloren in 1915 het leven bij de gevechten om de slag bij Galipoli in Turkije, ver weg van Australië en Nieuw-Zeeland. De landen waren nog jong en de verliezen kwamen hard aan.

Na een serieuze ochtend vol herinneringen en respect, trekken de Ozzies al snel een biertje open. Het hoort bij de traditie 'to drink to the diggers.' Oftewel: laten we drinken voor de gevallen soldaten.

Gokspel

Een populaire bezigheid tijdens ANZAC Day is het verboden spel 'Two up'. Dit gokspel is slechts één keer per jaar toegestaan in Australië. Vroeger speelden de soldaten dit om de verveling te verdrijven. Tegenwoordig wordt het spel behoorlijk serieus genomen en wordt er flink ingezet.

Maar op ANZAC Day gaat het vooral om plezier. In de pub wordt het spel de hele avond gespeeld, af en toe onderbroken door het gejuich van de fans die in de kroeg de traditionele Australian Rules Football-wedstrijd tussen aartsrivalen Collingwood en Essendon kijken.

Reizen Australië

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors