Canberra

Canberra

door Rough Guide

In 1912 won Walter Burley Griffin, een Amerikaanse landschapsarchitect uit Chicago, de internationale prijsvraag voor het beste ontwerp voor de Australische hoofdstad Canberra. Hij ontwierp een tuinstad voor zo'n 25.000 mensen, bestaand uit vijf centra, elk met aparte stadsfuncties en gelegen op drie assen: de gemeentelijke, land- en wateras. De wegen beschreven overdwars met elkaar verbonden concentrische cirkels.

De bouw begon in 1913, maar door politiek gekibbel, beide wereldoorlogen en de depressie kon er pas vanaf 1958 echt vooruitgang worden geboekt. In 1963 werd de rivier de Molonglo ingedamd en ontstond het lange stuwmeer Lake Burley Griffin.

ZELF NAAR Canberra?

Bekijk alle 6 reizen naar Canberra

Nationale hoofdstad

Het stadscentrum, Civic, kwam aan de noordoever tegenover de parlementsgebouwen in het zuiden te liggen, terwijl er een groot aantal voorsteden kwam, elk verbonden met Civic via een hoofdweg door de tussenliggende bush. Telde de stad in 1947 nog zo'n 15.000 inwoners, nu zijn dat er ruim 300.000, veel meer dan Burley Griffins had voorzien. Toch voelt Canberra dankzij het decentrale ontwerp nooit aan als een drukke stad.

Door het uitgesproken planmatige karakter en de bevolking van ambtenaren en politici is Canberra in veel opzichten een stad zonder echte ziel. Hoewel er genoeg musea en attracties zijn, lijken die er vooral te zijn omdat een nationale hoofdstad dergelijke zaken nu eenmaal nodig heeft.

Studentenstad

Toch zijn er verschillende bezienswaardigheden die een verblijf van een paar dagen zeker de moeite waard maken, met name het War Memorial, het bijzondere, deels ondergrondse Parliament House, de National Gallery en de National Botanic Gardens. In een stad met zo veel bomen lijkt een bezoek aan de bush misschien overbodig, maar de Brindabella Ranges en het Namadgi National Park aan de rand van de stad zijn een kort bezoek meer dan waard.

Het nachtleven van Canberra is springlevend, in elk geval in de loop van het studiejaar. Dankzij de twee universiteiten en de Duntroon Military Academy is er een grote, levendige studentenpopulatie (goed nieuws voor mensen met een studentenkaart: je krijgt bij de meeste attracties een flinke korting).

En het schijnt dat de stad ook meer restaurants per hoofd van de bevolking telt dan enige andere stad in Australië, en dat wil wat zeggen.

Reizen Canberra

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Caledonië kenner
Sponsors