Broome

Broome

door Rough Guide

'Slip into Broometime' is een lokaal gezegde dat nog steeds de tropische charme van Broome typeert. De accommodatie in Broome, dat op een schiereiland boven Roebuck Bay ligt, is de laatste paar jaar sterk gegroeid, vooral de duurdere adressen. De rest van de stad, waar nog steeds een soort wildwestsfeer hangt, is een beetje achtergebleven bij die ontwikkeling.

Het is niet het Byron Bay van de westkust dat veel mensen verwachten, met allemaal mooie restaurants en bars. Toch is het veruit de stijlvolste stad van het noordwesten. Met de wilde Kimberley vlakbij en goedkope vluchten uit Sydney en Melbourne zal het aantal bezoekers alleen maar groeien.

ZELF NAAR Broome?

Bekijk alle 13 reizen naar Broome

Parels van Broome

William Dampier, de Engelse boekanier-ontdekkingsreiziger, kwam hier in 1699 op de vlucht voor een Spaanse flottielje. En 160 jaar later verdreven plaatselijke Aboriginals een eerste vloot van aanstaande veehouders.

De pareloesters die voor het oprapen lagen op Eighty Mile Beach leidden in 1880-1890 tot de noordwestelijke parelkoorts, waarbij de Aboriginals inmiddels als slaven werden gebruikt. Later zochten contractarbeiders uit Azië, dankzij de uitvinding van de duikhelm, steeds dieper in het water naar de oesters.

Broome begon als een kamp aan de beschutte Roebuck Bay, waar de parelloggers aanlegden tijdens het cycloonseizoen. Na het gewelddadige en chaotische begin dat veel stadjes uit die tijd kenmerkt, verwierf de havenstad een voorspoed die aanhield tot de Eerste Wereldoorlog.

Saltwater Cowboys

Het was eigenlijk het parelmoer van de oesterschelpen, en niet de zeldzame parels zelf, dat het stadje welvaart bracht. In 1910 kwam tachtig procent van alle parelmoer in de wereld - onder meer gebruikt voor knopen en handvatten van bestek - uit Broome, waar je een bonte etnische mix en een strikt naar ras gelaagde samenleving aantrof.

In Chinatown zetten Timorezen, Filipino's en Maleisiërs die voor de overwegend Japanse duikers werkten, de boel op stelten. Op een bekend album van de lokale Pigram Brothers worden ze 'saltwater cowboys' genoemd.

Elk seizoen stierf een op de vijf duikers en raakten er veel meer verlamd. En terwijl de begraafplaatsen van Broome langzaam volraakten, bevatte maar 1 op de 5000 schelpen een volmaakte zilverkleurige parel. In The White Divers of Broome, te koop in lokale boekwinkels, brengt John Bailey deze fascinerende geschiedenis tot leven.

Reizen Broome

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Caledonië kenner
Sponsors