Coober Pedy

Coober Pedy

door Rough Guide

Cooper Pedy is het beste symbool van de ruigheid van de Australische Outback en de volharding van de bewoners. Op deze plek zijn het land en de temperaturen zo extreem dat de huizen en zelfs de kerken onder de grond zijn gebouwd. Toch wist de plek duizenden opaalzoekers te trekken.

Deze 'waterloze woestijn' ligt 380 kilometer van Woomera, 845 kilometer van Adelaide en nog veel verder van andere plaatsen. Het meest opvallend aan de plek is dat hij überhaupt bestaat. De naam is ontleend aan een Aboriginal uitdrukking die 'hol van de blanke man' betekent.

ZELF NAAR Coober Pedy?

Bekijk alle 5 reizen naar Coober Pedy

Ontdekking goud

In februari 1915 werd opaal ontdekt door William Hutchison die op weg was naar Stuart Range om goud te zoeken. Het stadje zelf ontstond aan het eind van de Eerste Wereldoorlog, toen terugkerende militairen gingen zoeken naar de edelstenen en met hun kennis van de loopgraven ondergrondse woningen bouwden.

's Zomers is Coober Pedy uitgestorven, maar als je goed tegen de hitte kunt, is het de perfecte tijd om tegen lage prijzen opaal te kopen. Ga 's zomers niet zelf zoeken, doe dat alleen in de 'koelere' wintermaanden. Aan het begin van het jaar hullen spectaculaire stofstormen het stadje vaak uren in een bijtende oranje schemering.

Filmlocatie

Als je een filmliefhebber bent, komt de omgeving je vast bekend voor. Hier zijn delen van Mad Max III, Pitch Black en Wim Wenders' Until The End Of The World gefilmd. Het is een grote, droge vlakte met hier en daar conische roze bergen, trucks en zelfgebouwde hutten.

Je ziet ook geregeld borden die waarschuwen tegen gevaarlijke, nietomheinde en onzichtbare mijnschachten. Kijk uit waar je loopt. Zelfs als je eigen vervoer hebt, is het veel veiliger om met een gids mee te gaan, een plattegrond te volgen en dan zelf weer terug te keren.

Stoffige straten

Voorbij de mijnen ligt Breakaway Range, een felgekleurd plateau ongeveer elf kilometer ten noorden van de stad, met mooie vergezichten, uitzicht op het vijandige terrein en wandelpaden door de tweehonderd jaar oude rimboe.

Als je door de stoffige straten loopt, is het lastig te zien of de rondslingerende spullen mijnwerkersgereedschappen zijn of vergeten filmattributen. Big Winch Lookout in het centrum geeft een mooi beeld van de lage huizen en de heuvels vol luchtschachten. De metalen boom die hier staat, werd er neergezet voor er echte bomen groeiden in het gebied. In de afgelopen jaren is met gerecycled afvalwater geprobeerd om hier iets te laten groeien.

Oude mijnen als musea

In twee voormalige mijnen zitten nu musea, waaronder Old Timers Mine, Crowders Gully Road en Umoona Opal Mine and Museum, Hutchison Street. Je kunt diverse rondleidingen doen, zoals een stadstour, een bezoek aan een ondergrondse woning of aan een opaalvindplaats.

Coober Pedy staat bekend als een ruige plek. Dat is niet gek als je kijkt naar het extreme klimaat, de alcoholproblemen, de beschikbaarheid van explosieven en de open mijnschachten waar je in kunt vallen. Borden met daarop 'niet parkeren tenzij je auto dynamietproof is' zijn echter als grap bedoeld. Bezoekers ondervinden zelden problemen.

Reizen Coober Pedy

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Caledonië kenner
Sponsors