Great Ocean Road

Great Ocean Road

door Maarten van Dun

De Great Ocean Road is de beroemdste route van Australië. De roadtrip aan de zuidkust voert langs de Twelve Apostles, London Arch - voorheen London Bridge - en legendarische surfstranden als Bells Beach.

Een snelweg is meestal niet meer dan de snelste route van A naar B. Maar de Great Ocean Road, tussen Torquay en Warrnambool in de zuidelijke provincie Victoria, is een attractie op zich. De 243 kilometer lange kustweg is één van de bekendste routes ter wereld.

ZELF NAAR Great Ocean Road?

Bekijk alle 24 reizen naar Great Ocean Road

Torquay

De slingerende weg langs de Australische zuidkust begint in Torquay, ongeveer negentig kilometer ten zuidoosten van Melbourne. Torquay is volledig gewijd aan surfen.

Grote kledingmerken als Quicksilver en Rip Curl openden hier in de jaren zeventig hun eerste winkels. Wat begon met handgemaakte wetsuits is uitgegroeid tot miljoenenbedrijven met vestigingen over de hele wereld.

Surfen bij Bells Beach

Bells Beach ligt op slechts tien minuten rijden van Torquay. Het strand is beroemd onder surfers, omdat de golven legendarisch kunnen zijn.

De Bells Beach wedstrijd tijdens de Pro Surfing Tour is bovendien één van de meest prestigieuze surfprijzen ter wereld. De wedstrijd kan wedijveren met de classics op Hawaii.

Lorne en de Erskine Falls

Na Bells Beach verdwijnt de B100, de officiële naam van The Great Ocean Road, richting Lorne. Lorne is een klein, chic kustplaatsje.

Op een kwartiertje rijden van Lorne liggen de Erskine Falls verborgen in de dichte bossen. De watervallen storten zich, omringd door enorme varens, bijna veertig meter de diepte in.

Bass Strait

Het stuk tussen Lorne en Apollo Bay is het hoogtepunt van The Great Ocean Road. De tweebaansweg wordt er nog bochtiger. De weg volgt de kustlijn over vele kilometers op slechts enkele meters van de oceaan. Die kliffen gapen langs de weg.

Het landschap verandert voortdurend. Akkers en weilanden veranderen in dichte bossen en steile rotsen. Het uitzicht aan de zeekant over de woeste Bass Strait is betoverend. De snelheidslimiet van honderd kilometer per uur haal je nooit. De omgeving is zo adembenemend.

Shipwreck Coast

Na een kleine omweg door het binnenland komt de Great Ocean Road uit bij het kustplaatsje Princetown. Eén van de eerste verkenners van Australië, Matthew Flinders, zei ooit over dit gedeelte van de kust: 'Zelden heb ik een angstaanjagender kustlijn gezien.'

Van Princetown tot Port Cambell staat de kust bekend als de Shipwreck Coast. Meer dan tachtig schepen vergingen hier voor de kust. Het ruige water beukt hier onophoudelijk op de steile kliffen. Afgebroken rotsen liggen verspreid in het water.

Twelve Apostles

Langs de Shipwreck Coast liggen de beroemde iconen van The Great Ocean Road: de Twelve Apostles, de Blowhole, de Grotto, de London Arch en de Loch Ard Gorge.

Het zijn allen natuurlijke rotsformaties die ontstonden door de onaflatende krachten van de wind en zee. De kustlijn sleet grillig af.

Het resultaat is schitterend. De Twelve Apostles steken majestueus als pilaren op uit de woeste zee. Bij de Blowhole zorgt de druk van de golven in een grot voor een luid gesis.

London Arch

De London Arch heette tot 20 jaar geleden nog London Bridge. Het deel dat twee rotsen met elkaar verbond stortte in 1990 echter plotseling in.

De plekken zijn het mooist in de vroege ochtend, als de opkomende zon de rotsen prachtig verlicht. Bovendien zijn er dan een stuk minder toeristen op dit populaire gedeelte van The Great Ocean Road.

Wat is er te doen langs de Great Ocean Road?

  • Zie hoe de zon opkomt boven de Twelve Apostles, de indrukwekkende rotsformaties die vlak voor de kust uit de zee opdoemen. De gouden zonnestralen geven de enorme rotsblokken een schitterende glans.
  • Rij over de mooiste weg ter wereld. 293 kilometer lang slingert het asfalt zich langs de kust, door bossen en langs pittoreske kustplaatsjes. Het zal lastig zijn om je ogen op de weg te houden.
  • Zie hoe het zeewater voor de kust van Warrnambool ineens begint te kolken als een enorme bultrug uit de golven springt. Tussen juni en oktober zwemmen de jonge kalveren vlak langs de kust.
  • Staar over de woeste kustlijn tussen Princetown en Port Cambell en je weet waarom dit de Shipwreck Coast wordt genoemd. Meer dan tachtig schepen vergingen in deze verraderlijke wateren.
  • Neem een surfles bij een van de goede surfbreaks langs de Great Ocean Road. Eerst peddelen tot je niet meer kan, maar de eerste golf waar je op surft vergeet je nooit meer.

Reizen Great Ocean Road

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors