Drinken: wijn proeven in de valleys

Drinken: wijn proeven in de valleys

door Maarten van Dun

Een interessante manier om Australië te zien is door een expeditie te maken langs de belangrijkste wijngebieden van het land. In een paar weken kun je de mooiste stukken van het land zien, terwijl je kunt genieten van de beste wijnen ter wereld. De Australische wijn heeft de afgelopen decennia een opmars gemaakt in Europese restaurants en de schappen van gerespecteerde wijnhandelaren.

De belangrijkste wijngebieden liggen allen in het zuiden van het continent. De vruchtbare grond en het gunstige klimaat bleken zeer geschikt voor druivensoorten die eerder al in Frankrijk en Zuid-Afrika prachtige wijnen opleverden. Een aantal wijngebieden in Australië springen er uit, zowel qua kwaliteit als variatie van de geproduceerde wijnen.

ZELF NAAR Australië?

Bekijk alle 112 reizen naar Australië

Swan Valley

Rond Perth in Western Australia liggen twee interessante wijnregio's. In de Swan Valley maken grote wijnproducenten en kleine familiebedrijven zij aan zij schitterende wijnen. Vooral Cabernet en Shiraz gedijen goed in het gematigde klimaat. Het is een van de modernste wijngebieden ter wereld.

Door de komst van jonge, vernieuwende wijnmakers en moderne technologie zijn in de Swan Valley nieuwe methodes ontstaan, waardoor de wijn extra finesse en exclusiviteit gekregen heeft. Veel lokale wijnmakers kiezen er bewust voor om de flessen alleen vanaf hun wijngaard te verkopen, waardoor de exclusiviteit van de wijnen uit de Swan Valley gewaardborgd blijft. Veel van de wijnboeren in de omgeving organiseren proeverijen, waar klanten hun aankopen eerst uitgebreid kunnen keuren.

Margaret River

Margaret River, een prachtige twee uur durende autorit ten zuiden van Perth, wordt vaak genoemd als de beste wijnregio van Australië. De eerste wijnstokken arriveerden pas in 1967, maar binnen veertig jaar staan de wijnen uit Margaret River bovenaan de internationale wijnlijsten. Veel wijnkenners menen dat de beste Chardonnay uit dit gebied komt, met als absolute topper de wijnen van het Leeuwin Estate.

Dit gebied is niet alleen vanwege de wijn een goede bestemming, het omringende landschap en de vele intieme restaurants hebben een grote aantrekkingskracht op reizigers. De wijnboerderijen zijn iedere dag geopend voor gratis proeverijen.

Barossa Valley

Bijna drieduizend kilometer ten oosten van Margaret River omringt de Barossa Valley de culinaire hoofdstad van South Australia, Adelaide. In dit heuvelachtige gebied zijn enkele van de bekendste Australische wijnen ontstaan. Zelfs een leek kent de naam van de frisse Jacob's Creek.

Maar ook de krachtige en elegante Australische Shiraz kent zijn oorsprong in dit gebied. De Penfolds Grange is al enkele keren uitgeroepen tot beste Shiraz ter wereld. Toen de Australische wijnproductie nog in de kinderschoenen stond waren de beste wijnproevers ter wereld er vaak van overtuigd dat de wijnen uit Australië uit Frankrijk moesten komen.

McLaren Vale

Niet ver van de Barossa Valley ligt McLaren Vale. Met achtentachtig wijnproducenten is dit een van de belangrijkste wijngebieden van Australië. Ook hier worden de beste wijnen vooral door kleine familiebedrijven gemaakt. De Shiraz uit McLaren Vale is krachtig, kruidig en intens. Toch blijft de wijn bekend om de zachte smaak. De Cabernet Sauvignon is minder bekend, maar de kwaliteit van de Sauvignon uit McLaren Vale is zeer hoog.

Hunter Valley

In de heuvels rond Sydney ligt het oudste wijngebied van Australië, Hunter Valley. Hier werden de eerste druiventakken gepland die met schepen vanaf Kaap de Goede Hoop het Australische continent bereikten. Door de jarenlange ervaring zijn er enkele bekende Shiraz en Semillion wijnhuizen ontstaan. Vooral rond Pokolbin, in het hart van de regio, liggen enkele belangrijke wijnproducenten. Het gebied is verder vooral bekend als luxevakantiegebied. Het beste Australische eten dat de luxe hotels hier serveren wordt uiteraard begeleid door de beste wijnen uit de regio.

Reizen Australië

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tonga kenner
Sponsors