Perth Jouw vakantie naar Oceanië begint hier!

Perth

door Maarten van Dun

Laat je in het uiterste westen van Australië verrassen door het karakteristieke Perth. Aan de groene oevers van de Swan River en de brede zandstranden drink je Australische cappuccino met een Italiaanse tintje.

De hoofdstad van Western Australia is de meest afgelegen stad ter wereld. De dichtstbijzijnde andere grote stad is Adelaide, bijna drieduizend kilometer verderop. Perth heeft door zijn isolement een heel eigen karakter. Nog niet zo lang geleden behoorde de stad nog tot de Outback, maar Perth is de laatste jaren uitgegroeid tot een moderne stad.

ZELF NAAR Perth?

Bekijk alle 17 reizen naar Perth

Met ongeveer anderhalf miljoen inwoners is Perth het economische hart van Western Australia. Maar de drukte van het centrum is gemakkelijk te ontvluchten in de parken langs de Swan River of in een van de buitenwijken van Perth.

Zwarte zwanen rivier

De Indische Oceaan is nooit ver weg in Perth. Zelfs in het centrum van de stad ruik je de zee. De lichte bries brengt de zilte lucht de stad binnen over de Swan River, waaraan Perth in 1829 werd gesticht. De rivier dankt haar naam aan de zwarte zwanen die zich langs het water nestelen.

De Swan River bepaalt het gezicht van Perth. Op haar oevers liggen de vele parken waarom de stad zo beroemd is. De stedelingen komen er samen om van het mediterrane klimaat te genieten: Perth heeft de meeste zonuren van Australië.

Paardenraces in de pub

De prachtige parken, zoals het Kings Park en de Botanical Gardens liggen in het centrum van de stad. Niet ver daarvandaan, in de wijk Northbridge, wisselen moderne clubs en hippe cafés ouderwetse Australische pubs af.

De moderne metropool ontmoet er het oude dorp. De paardenraces op televisie die in de ouderwetse kroegen galmen, worden overstemd door de geluiden uit de keuken van Vietnamese, Chinese en Thaise restaurants.

The Cappuccino Strip

Zoals alle Australische steden, is Perth een echte immigrantenstad. Al deze nieuwe Australiërs namen hun eten en cultuur mee naar het voormalige Outbackdorp. In het kustplaatsen draait alles om eten en drinken. Fremantle, een voorstad zo'n twintig kilometer van Perth, heet ook wel 'Little Italy.'

De hoofdstraat van Fremantle heeft niet voor niets de bijnaam 'The Cappuccino Strip.' Op een terras, zonnebril op, bestel je een espresso. Waan je in Italië. Je struint daarna langs de vele ateliers en boekenmarkten in de schaduw van oude pakhuizen.

Wietplantage in gevangenis

De Fremantle Prison is niet meer in gebruik en opent de poorten dagelijks voor bezoekers. Voormalige cipiers zijn getransformeerd tot gidsen en geven rondleidingen door het gebouw.

In de gevangenis zijn de interessante anekdotes over vreemde gevangenen nooit verdwenen. De gidsen vertellen het verhaal over hoe de gevangenen de moestuin omtoverden tot wietplantage met nauwelijks verholen plezier. Indrukwekkend is ook de cel van een Aboriginal gevangene. De man miste de Outback verschrikkelijk en bewerkte de houten muren van zijn cel tot een prachtig reliëf van de natuur die hij zo miste.

Sunday Sessions

Perth is gezegend met enkele van de mooiste stranden van Australië. Vanuit het centrum ben je binnen een half uur in de buitenwijken Cottesloe en Scarborough. Lange, brede zandstranden, aflopend in het heldere water van de Indische Oceaan. Scarborough is van oudsher een van de mooiste stranden, maar sommigen menen dat het strand door de drukte haar schoonheid verliest.

Het strand van Cottesloe is rustiger. Het ligt in een stijlvolle buitenwijk, waar grote huizen verborgen liggen tussen de naaldbomen. Op zondag kom je er niet alleen voor het strand. Perth is beroemd om haar Sunday Sessions. Cottesloe is het middelpunt van deze traditie waarbij het weekend wordt afgesloten met een feest in de open lucht. Hierbij is je glas nooit lang leeg.

Wat is er te doen in Perth?

  • Verblijf een paar nachten in Fremantle, de stijlvolle buitenwijk van Perth. De oude pakhuizen van Freo, zoals Fremantle ook wel genoemd wordt, zijn omgebouwd tot cafés en aparte winkeltjes.
  • Sluit het weekend af op de fameuze Sunday Sessions in Cottesloe Beach. Bier, de zon en de drukte van de openluchtcafés staan garant voor een mooie zondagmiddag.
  • Duik onder in het Aquarium of Western Australia. In een van de mooiste aquaria van de wereld loop je door een glazen buis op de bodem van een enorme tank. Boven je hoofd glijden de roggen en zeeschildpadden door het water.
  • Bezoek de wijnboerderijen in de Swan Valley. In de heuvels rond Perth vind je de kleine wijnhuizen die prachtige wijn maken. Je koopt de wijn bij de boer zelf, uiteraard nadat je eerst uitvoerig hebt geproefd.
  • Kijk uit over de skyline van Perth vanuit het weelderige Kings Park. Het park ligt aan de rivier en is in het weekend de ontmoetingsplaats voor de inwoners van Perth. Hier komen ze om te sporten, te barbecueën en bovenal om te relaxen.

Reizen Perth

Meer Perth

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors