Broken Hill

Broken Hill

door Rough Guide

In heel Australië kom je verlaten mijnstadjes tegen die zijn leeggelopen toen de kostbare mineralen opraakten. Broken Hill is echter al sinds 1888 een rijke mineralenbron. De beroemde Line of Lode, een van de grootste ertslagen met lood, zilver en zink ter wereld, is nog steeds niet helemaal uitgeput.

In deze verrassend elegante mijnstad in de Outback op bijna 1200 kilometer ten westen van Sydney en circa 500 kilometer ten oosten van Adelaide wonen 21.000 mensen. Er heerst dezelfde sfeer en er is dezelfde architectuur als in de hoofdstad van South Australia.

ZELF NAAR Australië?

Bekijk alle 111 reizen naar Australië

Intensieve herbeplantingsplannen rond Broken Hill hebben grasland opgeleverd dat niet alleen mooi oogt maar ook minder hinderlijk stof voor de inwoners tot gevolg heeft. Daarbij komt nog een constante watertoevoer - die pas in 1953 voor het eerst gegarandeerd was - via een 100 kilometer lang buizenstelsel vanaf de Darling bij Menindee.

Kunst en galeries

In Broken Hill draait het onvermijdelijk om de mijnen, maar sinds de jaren zeventig is er ook een bloeiend kunstcentrum ontstaan dankzij de Brushmen of the Bush, een schildersopleiding van de plaatselijke talenten Hugh Schulz, Jack Absalom, John Pickup, Eric Minchin en Pro Hart.

Er zijn diverse talenten naar Broken Hill getrokken en hun werk wordt tentoongesteld in galeries. Sommige kunst is een beetje gewoontjes, maar er zit ook prachtig werk bij en het loont de moeite om de galeries af te gaan. De stad is een handige uitvalsbasis om het verre noordwesten van New South Wales en delen van South Australia in de buurt te bezoeken.

Mijnstad

Broken Hill is gegroeid rondom de Line of Lode, een reeks mijnen van het noordoosten naar het zuidwesten van de stad, het duidelijkst te zien aan de 50 meter hoge heuvel van metaalmijnafval met daarop het stalen beeld van de Miners Memorial. Het zakengedeelte (CBD) en het grootste deel van de stad ligt in het noordwesten. De woonwijk South Broken Hill ligt in het zuidoosten en voelt aan als aparte stad.

De afvalheuvel die boven het centrum uittorent, maakt meteen duidelijk dat dit nog steeds vooral een mijnstad is. Pas op als je iemand de hand schudt die veertig jaar een boor en schep ter hand heeft genomen: de oudjes hebben soms niet door dat ze een te stevige handdruk geven. De straten liggen in een rastervorm en hebben veelal scheikundige stofnamen.

Flying Doctors

Argent Street (Latijn voor zilver) is de hoofdstraat, met de meeste historische gebouwen en een zeer goede kunstgalerie. Kunst en mijnbouw vormen ook de basis voor andere bezienswaardigheden in het centrum, vooral het wat excentrieke White's Mineral Art and Mining Museum en de Pro Hart Gallery.

De typisch Australische Royal Flying Doctor Service en de School of the Air zijn in de buitenwijken gevestigd en iets verderop ligt een geweldig natuur- en beeldenpark.

Reizen Australië

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Caledonië kenner
Sponsors