Kakadu National Park
8,3
8,0 Algemene ervaring
8,0 Natuur
9,0 Stranden
9,0 Wildlife
8,0 Overige activiteiten
8,0 Bereikbaarheid

Kakadu National Park

door Maarten van Dun

Eén van de hoogtepunten van Australië is het Kakadu National Park in het noorden van de provincie Northern Territory. Misscchien wel het mooiste natuurpark van Australië.

Het park staat met zijn rotsplateaus, watervallen, billabong waterpoelen, lange rivieren, verdronken land en kustvlakten, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

ZELF NAAR Kakadu National Park?

Bekijk alle 15 reizen naar Kakadu National Park

Dichtbij Darwin

Kakadu National Park ligt zo'n vier uur rijden van Darwin. Het park is 20.000 vierkante kilometer groot. Kakadu is geen moment hetzelfde: het droge seizoen en het regenseizoen veranderen het land voortdurend.

Honderden diersoorten en 1.700 planten bevolken het indrukwekkende landschap van Kakadu. Wallabies, krokodillen, slangen en kraanvogels leven in het park.

Natte seizoen in Kakadu

Op geen andere plek in Australië is het effect van het weer zo duidelijk zichtbaar als in Kakadu. Tijdens het regenseizoen komt het water iedere dag in onweersbuien met bakken naar beneden. De uitgestrekte vlaktes overstromen dan.

De natuur is weelderig tijdens deze natte maanden, maar het water bemoeilijkt het reizen door het park. Vaak overstromen de wegen, waardoor grote delen van Kakadu onbereikbaar zijn. Door de dichte begroeiing tijdens het regenseizoen is het bovendien lastiger om dieren te zien.

Droge seizoen in Kakadu

In het droge seizoen zijn de wegen in het park beter begaanbaar. Watervallen zoals Jim Jim Falls en Twin Falls zijn dan redelijk eenvoudig te bereiken.

Vaak kun je zwemmen in de heldere billabongs aan de voet van de hoge watervallen. Maar let op, soms leven er krokodillen in de op het oog zo uitnodigende poeltjes. Zorg dus altijd dat je zeker weet of het veilig is om te zwemmen.

Tijdens het droge seizoen is het water schaars. De dieren komen dan samen bij de overgebleven waterpoelen, waardoor ze een stuk makkelijker te vinden zijn.

Tekeningen op Nourlangier of Ubirr Rock

Jabiru in het zuidoosten van Kakadu is de meest gangbare uitvalsbasis voor een paar dagen in het park. In dit kamp kun je overnachten in hutten of tenten.

Op Nourlangie Rock en Ubirr Rock, vlakbij Jabiru, hebben Aboriginals duizenden jaren geleden hun leven en legendes opgetekend. De tekeningen zijn duizenden jaren oud. Een exacte datum ontbreekt, omdat de Aboriginal-eigenaren van Kakadu wetenschappers verboden hebben de rotstekeningen verder te onderzoeken.

Vlakbij Nourlangie vind je ook een van de mooiste uitkijkpunten van het park. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de hoge rotswanden die de uitgestrekte vlaktes omringen.

Litchfield

Een uur buiten Darwin ligt het Litchfield National Park. Dit park staat bekend om de vele watervallen en schier bodemloze billabongs.

In tegenstelling tot Kakadu leven er in Litchfield geen krokodillen. De Florence Falls watervallen liggen aan het eind van een bushwalk door dichte bossen.

Twee enorme watervallen voeren duizenden liters water per seconde aan. Gelukkig maar dat je vooraf te horen krijgt dat je je zwembroek mee dient te nemen.

Wat is er te doen in Kakadu National Park?

  • Voel de nevel van het water van Jim Jim Falls op je gezicht als je vlakbij de schitterende waterval staat. De poel aan de voet van de waterval wordt geflankeerd door de rode rotswanden waar Kakadu zo beroemd om is.
  • Zwem in het Litchfield National Park in de billabongs en heldere riviertjes. In Litchfield komen geen krokodillen voor, dus in tegenstelling tot in Kakadu NP mag je hier in de prachtige natuurlijk gevormde poelen zwemmen.
  • Speur naar de doodstille krokodillen van Kakadu die geruisloos door het water glijden. In de moerassen van Kakadu liggen de enorme dinosaurussen op hun prooi te wachten.
  • Zwem aan de voet van de schitterende Florence Falls in Litchfield National Park. Als je de waterval bereikt zie je in eerste instantie een prachtige waterval. Loop tien meter verder en je ziet dat de twee waterval minstens net zo mooi is.
  • Kijk bij Nourlangie Rock uit over de wetlands van Kakadu. Zover je kunt kijken zie je niet anders dan wildernis. Aan de horizon zie je de majestueuze rotskliffen die Kakadu scheiden van Arnhemland.

Op de website van Kakadu National Park vind je meer over de  Ubirr Rock en andere praktische informatie.

 

Reizen Kakadu National Park

Reviews Kakadu National Park

Uitzicht (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Pascal van Nieuwenhoven op 05 juni 2017

Mooi park, wat we in november 2015 hebben bezocht. Na een droge periode hadden we het geluk dat het goed geregend had. Hierdoor begon alles mooi groen te worden. Voor dit park zij ik toch wel een paar dagen uittrekken, genoeg te zien, genoeg km rijden, en wandelen.

8,3
8 Algemene ervaring
8 Natuur
9 Stranden
9 Wildlife
8 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Kakadu National Park

  • mooi
Ultieme tip: Even doorlopen bij de rotstekeningen voor het uitzicht.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors