The Kimberley Jouw vakantie naar Oceanië begint hier!
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Natuur
- Interessant
- Stranden

The Kimberley

door Maarten van Dun

The Kimberley is één van de oudste, maar ook dunst bevolkte gebieden ter wereld. Er leeft nagenoeg niemand, er is nauwelijks infrastructuur. De natuur is daardoor nog vrijwel onaangetast.

Sinds de eerste ontdekkingsreizigers in de zeventiende eeuw langs de Australische kust zeilden, is het continent razend snel veranderd. Maar in The Kimberley, het enorme, ontoegankelijke natuurgebied ten noorden van Broome, heeft de tijd stilgestaan. Slechts weinig mensen bezoeken The Kimberley. In dit gedeelte van de wereld, het uiterste noordwesten van Australië, zijn er plekken waar nog nooit een mensenvoet een afdruk achterliet.

ZELF NAAR The Kimberley?

Bekijk alle 8 reizen naar The Kimberley

Rode aarde op Unesco Werelderfgoedlijst

Het land van The Kimberley behoort tot de oudste geologische delen van de aarde. Het gebied kreeg daarom in 1987 op de Unesco Werelderfgoedlijst geplaatst.

Het landschap van The Kimberley wordt gekenmerkt door de rode kleur van de aarde. Overal vind je het fijne rode zand: in de bergen, rotsen, vlaktes en verlaten stranden.

Rivieren snijden de enige littekens in de aarde. Aan de oevers van het langzaam stromende water groeien de majestueuze baobab bomen.

De heldere poelen en watervallen, die de rivieren aanvullen, zijn een bron van leven. Honderden soorten vissen en kikkers genieten er een ongestoord bestaan. Zonder vervuiling, boten of vissers.

Gibb River Road

De onbedorven schoonheid heeft The Kimberley grotendeels te danken aan de afwezigheid van een uitgebreide infrastructuur. Er zijn slechts twee wegen in het gebied tien keer zo groot als Nederland.

De snelweg van Broome naar Darwin begrenst The Kimberley aan de zuidkant. De Gibb River Road gaat dwars door het hart van het ruige natuurgebied.

De route is onverhard en daardoor alleen geschikt voor 4WD. In het natte seizoen overstroomt de weg regelmatig, wat verder rijden onmogelijk maakt.

In het droge seizoen brengt de Gibb River Road je echter in een van de dunst bevolkte gebieden ter wereld. In dit onherbergzame landschap met haar extreme weersomstandigheden leven slechts enkele boeren en Aboriginals.

Bungle Bungles

De beste uitvalsbasis in The Kimberley is Kununurra, een mijnstadje in het noorden van het gebied. De ligging van het dorp geeft je de kans om zelf het park te verkennen.

Wie vanuit Broome The Kimberley in wil trekken, komt langs de schitterende kust waar de oceaan honderden onbewoonde eilanden omringt.

Vanuit Broome zijn de Bungle Bungles gemakkelijk te bereiken. Deze driehonderd meter hoge rotsen lijken op enorme bijenkorven. Erosie sleet grote delen van de rotsen af, waardoor je kunt zien hoe de rots is opgebouwd uit gesteente met verschillende kleuren.

De omgeving van Broome

Vanuit Broome is het bovendien mogelijk om tours door de streek te maken, onder leiding van een Aboriginal gids.

De oorspronkelijke bewoners hebben een onuitputtelijke kennis van dit woeste land. Ze tonen de eeuwenoude technieken voor het verzamelen van bushtucker, het heerlijke eten dat zij uit de natuur vergaren.

Zittend bij een kampvuur, met vers eten en omgeven door eeuwenoude bergen en rivieren vraag je je af hoe het toch mogelijk is dat alleen een handvol de Aboriginals The Kimberley over duizenden jaren als hun thuis hebben willen beschouwen.

Wat is er te doen in The Kimberley?

  • Geniet van een van de laatste echte wildernissen op aarde. Grote stukken van The Kimberley zijn alleen per helikopter te bereiken en slechts een paar verharde wegen doorsnijden dit gebied dat net zo groot is als Duitsland.
  • Aanschouw de zonsondergang over de vreemde vormen van de Bungle Bungles. Een vlakte vol met enorme rotsen die nog het meest op een bijenkorf lijken glinstert in het gouden zonlicht.
  • Werp een hengel uit in The Kimberley. Terwijl je wordt geflankeerd door tientallen meters hoge kliffen zie je de vissen door het water schieten. Vang een barramundi en rooster hem 's avonds op de barbecue voor je tent.
  • Kijk 's nachts omhoog en zie de mooiste sterrenhemel die je ooit hebt gezien. Miljarden sterren, gloeiende planeten en vallende meteorieten vormen samen een ongekend schouwspel dat de Australiërs terecht 'bushtelevision' noemen.
  • Huur een terreinwagen en leg de Gibb River Road af. Zorg voor voldoende benzine, proviand en water en begin aan een avontuur. Navigeer je door de wildernis, steek riviertjes over en slaap in de open lucht.

Reizen The Kimberley

Reviews The Kimberley

Walkabout in the Outback. (bezocht in september 2002)

Review geschreven door Wout Koch op 10 mei 2017

Schitterende woeste en ongerepte natuur met uitgestrekte landschappen en prachtige zonsondergangen een dun bevolkt gebied waar je het hoofd helemaal kunt leeg maken. Bij Collier Bay kan het verschil tussen eb en vloed wel veertien meter bedragen en bij Talbott sound geeft dit een spectaculair schouwspel. Een ideale plek voor avonturiers, natuurliefhebbers en sportvissers op de beruchte baramundi.

Pluspunten The Kimberley

  • Gastvrije mensen
  • de rust en de uitgestrektheid
Ultieme tip: De Bungle Bungles Ord river en Collier bay.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Oceanië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors